Hovedinnhold

Finansfrue Marte Krogh: Ta dere sammen og tren mer!

MAMMA MIA: Marte Krogh forteller om livet med Sofia (9 måneder) i den siste utgaven av Mamma. FOTO. Nina Ruud, Mamma
MAMMA MIA: Marte Krogh forteller om livet med Sofia (9 måneder) i den siste utgaven av Mamma. FOTO. Nina Ruud, Mamma
VG beklager: VG ser at tittelen i denne saken gir inntrykk av at Marte Krogh har sagt det som står i tittelen. Hun har ikke formulert seg slik. VG beklager å ha tolket utsagnet «man må jo bare ta seg sammen» til å bety at Marte Krogh løfter en pekefinger mot andre kvinner, uten å spørre henne om det var det hun mente. (1. februar 2013)

Denne saken handler om:

(VG Nett) Den motebevisste fiolinisten og rikmannsfruen Marte Krogh (37) opprører Kvinne-Norge.

I et oppsiktsvekkende intervju med magasinet Mamma oppfordrer Krogh blant annet nybakte mødre til å trene mer. Selv har hun datteren Sofia (9 md.) med kjendisinvestor Jan Haudemann-Andersen (54).

Til bladet forteller Krogh om hvordan hun takler hverdagen med personlig trener, vaskehjelp og au pair - og sier at altfor mange mammaer gir opp når de får barn.

- Det tror jeg ikke er sunt. Kroppen har enda mer behov for trening når man blir eldre. Man må bare ta seg sammen, sier Krogh til bladet.

Intervjuet har satt sinnene i kok - både i kommentarfeltet til saken på mamma.no og i sosiale medier. Nå reagerer også kjendis-mødre på Kroghs oppfordring om å ta seg sammen.

- Mammaer bør ikke ta seg sammen. De BØR ingenting, sier Lisa Tønne, komiker og tobarnsmor.

Hvordan kombinerer du trening og småbarn? Si din mening her! 

- Jeg visste jo at det fantes damer med sånne holdninger, men jeg visste ikke at de fikk lov til å snakke høyt av mannen sin, sier Tønne.

Også Eli Rygg (57), som ble hele Norges barne-tv-tante da hun ledet «Portveien 2» på NRK på 80-tallet, reagerer på Marte Kroghs uttalelser.

Eli Rygg. FOTO: Nils Bjåland, VG
Eli Rygg. FOTO: Nils Bjåland, VG

- Tenk så mange som er nødt til å jobbe åtte til fire. I de fleste liv er det ikke rom for å ta seg sammen, slik Marte Krogh mener at mødre skal gjøre. Det er en alvorlig overgripende oppfordring for mange, sier Eli Rygg.

Venter med jobb

Krogh har au pair og vaskehjelp, samtidig som hun er hjemmeværende mor. Hun har ikke planer om å jobbe fulltid med det første.

- Mange av venninnene mine har ikke hjelp, eller, de har selvfølgelig vaskehjelp, men ikke hjelp med babyen, sier Krogh til Mamma.

- Jeg synes det er deilig å slippe å tenke på jobb, det er jo mange som begynner i jobb igjen når barna er ni måneder. Det er jeg glad jeg slipper. Jeg hadde ikke vært klar i det hele tatt.

Det er ikke første gang Krogh og Jan Haudemann-Andersen vekker oppsikt i media.

Han er nummer 135 på Kapitals «riking-liste» med en anslått formue på 1,3 milliard kroner, og vakte stor oppsikt da han i 2008 uttalte til VG at han ikke liker å se menn som triller barnevogn. I Mamma-intervjuet bekrefter Krogh at mannen aldri skifter bæsjebleier eller triller datteren.

Mennene hjemme

- Jeg har alltid vært utearbeidende og mine menn vært hjemme. I dag har de flotte forhold til barna våre. At Jan Haudemann-Andersen ikke vil trille vogn, og at Marte Krogh syns det er greit, er så fjernt fra mitt og mange andres liv, sier Eli Rygg.

- Jeg ville aldri giftet meg med en sånn mann. Jeg var så heldig å bli adoptert bort fra et land med sånne holdninger, sier Lisa Tønne.

For enkelte har det omdiskuterte intervjuet til Marte Krogh vært nyttig.

- Det gjorde meg godt å få lese artikkelen, jeg blir mer takknemlig for mitt lille, rike liv, sier trebarnsmoren Rygg.

Også kjendis-mammaene innrømmer å ha benyttet seg av vaskehjelp.

Artikkelen fortsetter under bildet

REAGERER: Komiker Lisa Tønne lar seg ikke imponere av Marte Kroghs uttalelser. FOTO: Simen Grytøyr, VG
REAGERER: Komiker Lisa Tønne lar seg ikke imponere av Marte Kroghs uttalelser. FOTO: Simen Grytøyr, VG

- Jeg har vaskehjelp en gang hver andre uke. Jeg kjøper meg ut av den ordentlige vaskingen og slipper å irritere meg over det, sier Lisa Tønne

Men å sette bort ungene til au pair er ikke aktuelt, hverken for Eli Rygg eller Lisa Tønne.

- Jeg vil jo gjerne bo på et slott med mange tjenere, men en au pair som jeg overlater ungene til, vil jeg ikke. Jeg vil være sammen med barna mine, jeg, sier komikeren.

Forstår tidsklemma

Marte Krogh forstår at det kan være vanskelig for yrkesaktive småbarnsmødre å presse inn tid til trening.

- Poenget mitt er at trening gir overskudd. Jeg vet hvor slitsomt det er å trene når man sover lite på grunn av barnet og har forståelse for at det blir for mye for småbarnsmødre med flere barn og faste jobbtider å trene i tillegg, sier Krogh til VG.

Hun har ikke har fulgt med på reaksjonene som intervjuet har avstedkommet i sosiale medier.

- Jeg har ikke en ni til fire jobb, men jeg jobber jo for det. Jeg er musiker, sier hun og legger til at hun er privilegert som kan være sammen med datteren nesten hele tiden.

- Min mann og jeg ønsket ikke noen pappapermløsning, men han er ikke mindre sammen med datteren sin av den grunn.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks