Hovedinnhold

Barneombudet krever dagmamma-sjekk

Bondevik-regjeringen sa nei, men nå håper barneombud Reidar Hjermann at Stoltenberg-regjeringen sier ja til å innføre kontroll av dagmammaer.

Denne saken handler om:

25.000 småbarn blir ifølge Statistisk sentralbyrå passet av dagmammaer rundt omkring i landet. Men ikke alle foreldre er fornøyde med kvaliteten på dagmammaene.

-Foreldre kontakter oss og forteller om barn som aldri er ute og som stinker røyk når de kommer hjem. Andre forteller om dagmammaer som har mistet retten til omsorg for egne barn, men som passer andres. Bekymrede naboer forteller oss også om dagmammaer som har ti barn i svært små boliger, sier barneombud Reidar Hjermann til Vårt Land.

Han etterlyser derfor handling fra regjeringens side. I et brev til helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad (Ap) ber Barneombudet statsråden ta tak i kommunene og sørge for at de gjør den kontrolljobben de er pålagt å gjøre.

-I dag opplever foreldre at kommuner svarer "hæ" når de spør om dagmammaer er kontrollerte. Andre blir avvist med at kommunen ikke har ansvar for å sjekke hva slags omsorg dagmammaer gir, sier Hjermann.

Han vil ha et register der alle godkjente dagmammaer må stå oppført, deretter vil han ha en kontrollordning hvor de som har tilsyn overfor barnehager og skoler også sjekker dagmammaer.

Barne- og likestillingsdepartementet vurderer om dagmammaer må ha politiattest for å få passe barn. Skatteetaten skjerper samtidig kontrollen med at de som passer barn også betaler skatt.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks