Hovedinnhold

Ny studie: Alenemødre er like lykkelige

Alenemamma Thale: -Føler meg lykkelig og takknemlig hver dag

LYKKE: Mamma Thale Juul og datteren Mia fotografert på påsketur i Steigen nettopp. Thale Juul føler seg lykkelig selv om hun er alenemor, og nå viser en ny svensk/polsk undersøkelse at det å være enslig foreldre ikke har noen negativ effekt på lykkefølelsen. Foto: PRIVAT
LYKKE: Mamma Thale Juul og datteren Mia fotografert på påsketur i Steigen nettopp. Thale Juul føler seg lykkelig selv om hun er alenemor, og nå viser en ny svensk/polsk undersøkelse at det å være enslig foreldre ikke har noen negativ effekt på lykkefølelsen. Foto: PRIVAT
Enslige mødre står overfor mange utfordringer - men ny forskning viser at det ikke har noen negativ effekt på lykkefølelsen.

Denne saken handler om:

En fersk studie som er utført i Polen i samarbeid med Universitetet i Umeå, viser at det å være alenemor ikke har noen påvirkning på lykkefølelsen. Studien er gjennomført i Polen, et land med relativt lav aksept for barnefødsler utenom ekteskap, skriver svt.se.

- Til tross for de vanskeligheter og problemer som oppstår - eller kanskje på grunn av dem - ble barna det absolutte sentrum i kvinnenes verden og deres lyspunkt i livet. I det hele tatt fant vi ingen bevis som støttet antagelsen om at kvinnenes liv ville ha vært bedre, hvis de ikke hadde fått barn og oppdratt dem på egen hånd, sier Monika Mynarska på Cardinal Stefan Wyszynski University i Warszawa i en pressemelding.

Thale Juul har vært alenemor for datteren Mia i ni år og kjenner seg igjen på flere måter i undersøkelsen:

- Vi har det kjempefint sammen, og jeg føler meg lykkelig og takknemlig hver dag, sier HR-lederen fra Trondheim.

- Jeg er heldig og har en bra inntekt og vi klarer oss godt. Vi mangler ikke noe og har gode venner og familie rundt oss, sier Thale Juul, og legger til at datteren også har en god pappa.

Publisert i lykke-tidskrift

Den nye forskningen er publisert i Journal of Happiness Studies, et internasjonalt fagtidsskrift om lykke. Thomas Hansen, forsker ved NOVA - Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring, synes funnene er overraskende.

- Som forfatterne selv skriver, er det lite kulturell og institusjonell støtte for enslig foreldreskap i Polen. Enslige mødre kan derfor føle seg stigmatisert og få lite støtte i nærmiljø, på arbeidsplass og familien. De kan oppleve stress på grunn av dårlig økonomi og vansker med å kombinere foreldreskapet med andre forpliktelser, for eksempel i arbeidslivet, sier Hansen.

- Nettopp derfor bruker forskningen å vise at småbarnsforeldre oftere opplever psykiske belastninger og lavere livskvalitet enn andre, i land med dårligere støtteordninger for småbarnsforeldre. I Norge og andre land med generøse familiepolitiske ordninger, er det lettere å kombinere jobb og familie. Her finner man derfor ikke tegn til at småbarnsforeldre generelt opplever særlige psykiske påkjenninger, sier Hansen.

- Bedre enn parforhold

Thale Juul mener at hun på mange måter kan ha det bedre enn de som lever i parforhold med barn.

- Det er lite grunnlag for krangling. Det skjer masse rundt oss, vi er glade i å gjøre ting sammen, og det passer oss veldig bra at vi på mange måter har friheten til å gjøre det vi vil - når det passer oss, sier Juul.

Sommerferie i Nepal

Årets sommerferie for Thale og datteren Mia er en reise til Nepal for å hjelpe til på et barnehjem i fire uker. - Jeg vil at datteren min skal få se verden og bli kjent med mennesker og kulturer i andre land. Vi gleder oss veldig til turen begge to, sier Juul til VG.

Er det noen ganger du ikke føler deg lykkelig da?

- Ja, det er klart, men ikke fordi jeg er alenemor. Livet går opp og ned for oss alle, og da er det viktig å ta en realitetsorientering og finne ut hva som egentlig betyr noe, slår Juul fast.

- Lyspunkt i livet

NOVA-forskeren Thomas Hansen mener det antydes at kvinnene i utvalget, eller generelt polske kvinner som blir enslige foreldre, har andre utfordringer enn norske alenemødre. Og at barnet tar fokus vekk fra disse andre utfordringene og blir et lyspunkt i livet deres. Den lille bidrar også til at de får skikk på andre sider av livet deres. Disse gunstige virkningene synes å veie opp for de negative sidene ved det å bli enslig forelder, utdyper Hansen.

Funnene til tross, forsker Ragnhild Bang Nes ved Nasjonalt folkehelseinstitutt viser til at norske data ikke generelt synes å underbygge funnene i den svensk/polske undersøkelsen. Enslige forsørgere rapporterer ofte lavere livstilfredshet og har oftere svakere økonomi og støtte.

Tall fra Helse- og levekårsundersøkelsen i 2005 viste at de minst tilfredse var single i alderen 45-66 år. Deretter kom enslige foreldre. Undersøkelsen var basert på data fra 5000 nordmenn

- Kvinner som velger å ha barn alene i et land med lavere aksept for barnefødsler utenfor ekteskap er kanskje ikke representative for kvinner generelt. For eksempel er de kanskje mer selvstendige og viljesterke, eller har et særlig sterkt barneønske. Generelt er slike personlige kvaliteter sterkt knyttet til livstilfredshet. Undersøkelsen er også basert på bare 16 kvinner, påpeker Nes.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks