Hovedinnhold

2000 barnehager kan være giftbomber

2000 barnehager kan være fulle av miljøgifter, ifølge SFT. Nå lover miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) å rydde opp innen 2009.

Denne saken handler om:

Av GUNNAR THORENFELDT og TROND SØRÅS (foto)

BEKYMRET MOR: - Jeg ble veldig overrasket da jeg fikk beskjed om at barnehagen hvor sønnen min gikk, hadde så mye gift i bakken, sier Maria Eriksen. Her sammen med sin tre år gamle sønn Victor. Foto: Trond Sørås.
BEKYMRET MOR: - Jeg ble veldig overrasket da jeg fikk beskjed om at barnehagen hvor sønnen min gikk, hadde så mye gift i bakken, sier Maria Eriksen. Her sammen med sin tre år gamle sønn Victor. Foto: Trond Sørås.

- Det er egentlig veldig urovekkende. Barna leker og graver i jorden hele dagen, så det er ille at ingen har gjort noe med dette før, sier Maria Eriksen til VG.

Den tre år gamle sønnen hennes, Victor, går i Løkka barnehage, avdeling Kuba, i Oslo.

Der har Norges Geologiske Undersøkelse (NGU) tidligere i år avdekket at store deler av utearealet er sterkt forurenset med benzo(a)pyren, som er kreftfremkallende, og bly, som har negativ innvirkning på sentralnervesystemet.

Dette har gitt barnehagen den tvilsomme statusen som den mest forurensede barnehagen innenfor Ring2 i Oslo.

Lover tiltak

Målinger som er blitt gjort i de største byene, viser at Løkka barnehage ikke er alene.

I tillegg til bly og benzo(a)pyren har man blant annet funnet spor av PCB og kvikksølv i flere av barnehagene.

Arsen, som fantes i de trykkimpregnerte trematerialene på nesten alle lekeplassene i Oslo, er også kreftfremkallende.

LOVER: Miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) lover at Norge vil kutte langt mer i sine utslipp av klimagasser, men garanterer ingenting. Scanpix.
LOVER: Miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) lover at Norge vil kutte langt mer i sine utslipp av klimagasser, men garanterer ingenting. Scanpix.

Dette har fått miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) til å love å sette i gang tiltak.

- Barn er ekstra sårbare. Derfor må vi sørge for at de kan vokse opp uten å bli påført miljøgifter, sier Bjørnøy til VG. Hun har akkurat fått på bordet en handlingsplan for opprydding av miljøgifter i barnehager.

Rydder opp

Forslaget, som er utarbeidet av Statens forurensningstilsyn (SFT), innebærer i første omgang en kartlegging og opprydding i barns lekeområder i de ti største byene i landet, og i fem store industriområder. I praksis vil det si kartlegging og opprydding i rundt 2000 barnehager.

- Hele tiltaket kommer til å koste 170 millioner kroner. Selv om disse miljøgiftene ikke utgjør en umiddelbar fare, er vi bekymret over mulige langtidseffekter, sier Bjørnøy.

SFTs forslag innebærer fjerning og tildekking av jord i barnehager og på lekeplasser der jorden er forurenset, og utskiftning av CCA-impregnert trevirke, det vil si trevirke impregnert med kobber, krom og arsen.

Tidligere i år fant en stor europeisk undersøkelse ut at barn og ungdom er spesielt sårbare i forhold til forurensing og miljøgifter.

Den store europeiske undersøkelsen om barns helse og miljø, PINCHE, viste at barn og ungdom tar inn mer gift i forhold til kroppsvekt enn det voksne gjør.

Det at barns kropper ikke er ferdig utvokst, og at organene ikke er ferdig utviklet, gjør at de er mer sårbare for forurensing.

Små barn spiser ofte jord, de suger på skitne fingre og de har hudkontakt med forurenset jord når de leker. De tar inn mer miljøgifter i forhold til kroppsvekt enn voksne.

- Generelt kan vi si at jo tidligere barn blir eksponert for miljøgifter, jo farligere er det. Det er likevel viktig å understreke at konsentrasjonen av miljøgift som er målt i barnehagene, ikke vurderes som farlig alene, bare som en tilleggsbelastning som bør unngås, sier sjefingeniør i SFT, Erik Høygaard, til VG.

Norges Naturvernforbunds leder, Lars Haltbrekken, er svært fornøyd med at Bjørnøy nå tar tak i problemet.

- Vi håper nå at statsminister Jens Stoltenberg gjør Bjørnøy til en budsjettvinner, sier Haltbrekken til VG.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks