Hovedinnhold

1 av 4 betaler ikke kredittregningen i tide

* Ny rapport om norske forbrukertrender

<p>UTSETTER BETALINGEN: 26 prosent av nordmenn betaler ikke hele kredittkortgjelden innen forfallsdato, ifølge SIFOs ferske rapport «Forbrukertrender 2014». Rapporten som publiseres tirsdag tar for seg åtte ulike forbrukerområder.<br/></p>

UTSETTER BETALINGEN: 26 prosent av nordmenn betaler ikke hele kredittkortgjelden innen forfallsdato, ifølge SIFOs ferske rapport «Forbrukertrender 2014». Rapporten som publiseres tirsdag tar for seg åtte ulike forbrukerområder.

Espen Sjølingstad Hoen, VG
Så mye som 26 prosent av nordmenn som har betalt med kredittkort betaler ikke alt utestående ved forfall, og vi kjøper mer enn bolig for boliglånet.

Denne saken handler om:

Det kommer frem i Statens Institutt for forbruksforsknings (SIFO) rapport «Forbrukertrender 2014» som legges frem i dag.

Om SIFO-rapporten

* Gis årlig ut av Statens Institutt for forbruksforskning.

* I år tar rapporten for seg temaene mat, kropp og helse, holdninger til reklame, tilgjengelighet, mobilitet, gjenbruk av klær og fritidsutstyr, miljøaspekter ved forbruk, låneadferd, betalingsproblemer, og bruk av ny teknologi.

* To undersøkelser ble gjennomført av TNS Gallup for SIFO som WEB-undersøkelser. 1014 svarte i den ene og 2072 svarte i den andre.

Hovedfunnene fra rapporten «Forbrukstrender 2014»

* Norske forbrukere er blitt mer fiksert på kosthold, kropp og helse. Stadig flere er opptatt av å redusere sukkerinnholdet i maten, men er blitt mindre opptatt av å redusere fettinnhold.

* Om lag halvparten av norske forbrukere synes reklame generelt er irriterende, mens en tredjedel mener at reklame gir viktig informasjon om produkter og priser.

* Et stort flertall nordmenn er i mot søndagsåpne butikker. Det er først og fremst de unge som er tilhengere av søndagsåpne dagligvarebutikker.

* Andelen nordmenn som reforhandler betingelsene i banken sin er betydelig redusert de siste fem årene.

– Stadig flere norske forbrukere opplever egen økonomi som stabil. I 2009 svarte 69 prosent av befolkningen at de hadde stabile inntekter de siste 12 månedene, men i år hadde dette økt til 82 prosent . Det samme utviklingsmønsteret ser vi på utgiftssiden hvor andelen har gått fra 68 til 83 prosent, forteller forsker Torvald Tangeland ved SIFO.

SIFO samler hvert år inn store mengder data om ulike sider ved nordmenns forbruk og forbrukernes situasjon i markedet. Rapporten tar for seg åtte ulike områder, hvorav en del er den økonomiske situasjonen for norske husholdninger og deres betalingsproblemer.

26 prosent betaler ikke alt

I rapporten kommer det frem at hele 26 prosent av norske kredittkortbrukere ikke betaler ned hele gjelden ved forfall.

– Å bruke kredittkort er billig så lenge man betaler innen frister. De som ikke betaler ned med en gang er i en risikoutsatt posisjon, og har økt sannsynlighet for å pådra seg tilbakevendende betalingsproblemer, sier Tangeland.

Han trekker frem at det har vært en signifikant økning i nordmenns bruk av kredittkort de siste årene:

– Det er forskjell på å ha kredittkort til å bruke det. Fra 2007 til 2014 har andelen som oppgir å ha brukt kredittkortet de siste 12 månedene økt fra 41 til 70 prosent. Dette innebærer også at gjelden har økt noe, sier Tangeland.

81 prosent har lån

I rapporten kommer det frem at hele 81 prosent av norske husholdninger har et eller flere lån, hvorav boliglån er det vanligste. Men vi bruker boliglånet på mer enn å kjøpe selve boligen:

– Mesteparten av boliglånet går til å kjøpe bolig . Når vi spør forbrukerne hva de har brukt lånene sine på de siste fem årene kommer det frem at flere boligkjøpere også bruker boliglånet på andre ting. Hele 25 prosent svarte at de brukte noe av boliglånet på oppussing, mens 18 prosent svarte at de brukte noe på bilkjøp. Dette skyldes nok at boliglån har bedre betingelser enn billån, og at bankene har endret låneløsningene de tilbyr sine kunder, sier Tangeland.

– Den økonomiske situasjonen til norske husholdninger er ikke alarmerende, men tiden fremover blir avgjørende, sier Tangeland.

Stor oversikt: 235 000 nordmenn er svartelistet - sjekk din kommune

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks