Hovedinnhold

Folkemarsj mot ny ekteskapslov samlet tusener

DEMONSTRANT: En demonstrant blir lagt i bakken av politiet etter å ha forsøkt å ta seg opp på scenen. Foto: Aleksander Vallestad
DEMONSTRANT: En demonstrant blir lagt i bakken av politiet etter å ha forsøkt å ta seg opp på scenen. Foto: Aleksander Vallestad
Motdemonstranter, mange av dem blitzere, greide nesten å overdøve tidligere biskop Per Lønnings appell på Youngstorget lørdag mot kjønnsnøytral ekteskapslov.

Fakta: Den nye ekteskapsloven

* Lesbiske og homofile ektepar får adgang til å bli vurdert som adoptivforeldre, i likhet med heterofile ektepar.
* Lesbiske ektefeller og samboere får samme adgang til assistert befruktning som heterofile ektepar og samboere.
* Det innføres automatisk foreldreskap for ikke-biologisk mor i lesbiske ekteskap etter fødsel ved assistert befruktning, på linje med heterofile ektepar.
* Åpnes det for at kirke- og trossamfunn får rett til å vie lesbiske og homofile, men ikke plikt til dette.

- Det har vært bråk med noen blitzere som prøvde å sabotere demonstrasjonen "Nei til felles ekteskapslov". De prøvde å overdøve talerne på Youngstorget med et lydanlegg. Ingen ble pågrepet, men politiet måtte gripe inn for å stoppe forstyrrelsen, sier operasjonssleder i Oslo politidistrikt til VG Nett.

Hva mener du om ekteskapsloven? Del dine synspunkterher

- Toleransen er ute og lufter seg, bemerket den tidligere biskopen da han midt i appellen sin ble forsøkt overdøvet av taktfaste rop og trommevirvler fra motdemonstrerende blitzere som strømmet til Youngstorget.

Leserne diskuterer: Bør homobevegelsen få fredsprisen?

Deretter hevet Lønning, som nå er 80 år, stemmen og fortsatte appellen med et skarpt oppgjør mot navngitte aviser som har hyllet regjeringens forslag til kjønnsnøytral ekteskapslov som en «seier for kjærligheten og fornuften».

- Tidstypisk nyprat, sa Lønning, som minnet om at « språkforvanskning» også har ledsaget alle totalitære regimer.

Artikkelen fortsetter under bildet...

TUSENER: Demonstrantene var møtt fram i tusentall på Yongstorget. Foto: Aleksander Vallestad
TUSENER: Demonstrantene var møtt fram i tusentall på Yongstorget. Foto: Aleksander Vallestad


Sterkt engasjement

Engasjementet var sterkt blant de mange som sluttet seg til folkemarsjen mot lovforslaget, som åpner for homofile- og lesbiske ekteskap.

Deltakerne i marsjen mener lovforslaget ikke er forankret i folket, selv om det aldri så mye er forankret i de rødgrønne partienes Soria-Moria-erklæring. Demonstrantene krever at regjeringen gjennomfører en grundig konsekvensutredning, eller i det minste et grundigere lovforarbeid, før eventuelle forslag fremmes. Behandlingen av saken bør derfor utsettes, krever de.

Flere tusen


PAROLEN: Budskapet er klart. Foto: Aleksander Vallestad
PAROLEN: Budskapet er klart. Foto: Aleksander Vallestad

Flere tusen mennesker deltok i marsjen, som startet ved Universitetsplassen og gikk ned Karl Johan til Youngstorget, der det ble holdt appeller. Hele veien ropte deltakerne taktfast «ja til ekteskap mellom mann og kvinne». Flere av deltakerne ble busset inn til Oslo fra andre byer. Noen av dem reiste i ti timer for å slutte seg til marsjen, ifølge arrangøren.

Foran Stortinget stanset demonstrantene opp, sang nasjonalsangen og overleverte underskrifter mot lovforslaget til lederen for Stortingets familiekomité, May Helen Molvær Grimstad (KrF).

Nasjonalsangen ble også sunget før appellene på Youngstorget. Flere av marsjdeltakerne stilte med norske flagg.
Flere muslimer deltok i marsjen etter at Islamsk Råd i forkant av markeringen oppfordret muslimer i Norge til å delta i marsjen. (NTB/VG Nett)

ENGAJSERT: Det var høy temperatur blant demonstrantene. Foto: Aleksander Vallestad
ENGAJSERT: Det var høy temperatur blant demonstrantene. Foto: Aleksander Vallestad

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks