Hovedinnhold

FN: Norge er verdens beste land å bo i

PÅ TOPP - IGJEN: FN mener Norge er verdens beste land å bo i. Foto: SCANPIX/BJØRN ASLAKSEN/BJØRN ERIK RYGG LUNDE
PÅ TOPP - IGJEN: FN mener Norge er verdens beste land å bo i. Foto: SCANPIX/BJØRN ASLAKSEN/BJØRN ERIK RYGG LUNDE
Norge ligger nok en gang på topp i FNs årlige rangering av landene hvor det er best å leve.

Denne saken handler om:

Rangeringen av de 182 landene på listen er gjort av FNs utviklingsprogram, basert på kriterier som forventet levealder, skrive- og leseferdigheter, skolegang og bruttonasjonalprodukt (BNP) per innbygger. Også flere ganger tidligere har Norge tronet øverst i kåringen.

Protokoll:Hva er bra, og hva kan bli bedre?

I år ligger Australia, Island, Canada og Irland rett under førsteplassen. I den andre enden av listen finner vi Afghanistan, Den sentralafrikanske republikk og Niger, som alle er blant de ti landene med lavest human development index.

Rangeringen er basert på tall fra 2007, med andre ord før finanskrisen skapte problemer for mange land rundt om i verden.

Kina bykser frem

Kina er landet som har hatt størst framgang siden i fjor med å bedre levekårene for sine innbyggere. På årets liste ligger Kina på 92. plass, sju plasser høyere enn i fjorårets rangering. Årsaken er blant annet høyere inntekter, lengre forventet levealder og forbedringer innen utdanningssystemet.

Se hele listen her

De fleste landene nederst på listen ligger i Afrika. Aller nederst er Niger, hvor den forventede levealderen er 50 år - 30 år kortere enn i Norge.

- Mange land har opplevd tilbakeslag de siste tiårene, i møte med økonomisk nedgang, konfliktrelaterte kriser og hiv/aids-epidemien. Og dette var før følgene av den globale økonomiske krisen gjorde seg gjeldende, heter det i en uttalelse fra UNDP.

Kongo fattigst

Halvparten av befolkningen i de fattigste 24 landene er analfabeter, mens 20 prosent kan lese og skrive blant landene rundt midten av listen.

Målt etter BNP per capita er de 35.000 innbyggerne i Liechtenstein de rikeste i verden. Takket være 15 banker og en rekke andre finansselskaper blir BNP per innbygger på hele 498.000 kroner i det vesle fyrstedømme. Det fattigste landet er Kongo, hvor gjennomsnittsinntekten ligger på 1.738 kroner i året.

Somalia, Zimbabwe, Nord-Korea og Irak er ikke rangert på grunn av manglende statistikk for disse landene.

Debatt:Verdens beste land å bo i - så hvorfor klage?

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks