Hovedinnhold

Syrisk familie med autistisk datter kan bli sendt tilbake til Russland: – Vi er livredde

<p>HAR INGENTING: Amjad Ibrahim (40) og kona<br/>
Noha (35) frykter for fremtiden til sin autistiske datter Letsa på fem år. Nå kan familien bli tvangssendt tilbake til Russland.</p>

HAR INGENTING: Amjad Ibrahim (40) og kona
Noha (35) frykter for fremtiden til sin autistiske datter Letsa på fem år. Nå kan familien bli tvangssendt tilbake til Russland.

Foto: Terje Mortensen, VG
KIRKENES (VG) Uten forvarsel ble den syriske familien hentet av fire polititjenestemenn i Lødingen søndag og fraktet til Kirkenes. Nå kan de bli tvangssendt tilbake til Russland.

Denne saken handler om:

Tips oss

Rundt 70 personer ble i løpet av helga fraktet fra andre asylmottak til Ankomstsenter Finnmark i Sør-Varanger, ifølge NRK.

Det skjedde etter at det torsdag siste uke ble klart at asylsøkere kan returneres til Russland med busser.

Les også: 371 sendt tilbake til Russland i 2015

Amjad Ibrahim (40) og hans lille familie er blant dem som ble hentet. Nå kan de bli fraktet ut av Norge.

– Vi har ingenting å dra tilbake til. Ingen bolig og ingen penger. Ingenting, sier  Ibrahim til VG.

Sammen med kona Noha (35) og datteren Letsa på fem år flyktet han fra krigsherjede Syria til Russland sommeren 2013.

For tre måneder siden syklet de over grensestasjonen på Storskog i Finnmark, for å skaffe behandling for sin autistiske datter i Norge. Hun har fått diagnosen barneautisme og har sterkt nedsatt språkevne.

Om en måned hadde de time hos spesialist ved Universitetssykehuset Nord Norge i Tromsø, men den blir det nå ingenting av.

– Går glipp av behandling

– Datteren vår kan ikke få behandling for lidelsen sin verken i Russland eller i Syria. Kun her, sier Noha fortvilt.

Les også: Russland sier ja til busstransport

Familien frykter for hva som vil skje når de hentes på mottaket i Kirkenes for å bli busset over Storskog. Det kan skje i dag, eller i morgen.

– Vi vet ikke hva som skjer på grensen. Vi frykter at vi skal bli dumpet på russisk side, i kulden, og overlatt til oss selv. Vi er livredde, sier hun.

<p>JOBBER FRIVILLIG: – Flyktningene utsettes for umenneskelig behandling, mener Merete Nordhus og Eirik Nielsen i Refugees Welcome to Norway.</p>

JOBBER FRIVILLIG: – Flyktningene utsettes for umenneskelig behandling, mener Merete Nordhus og Eirik Nielsen i Refugees Welcome to Norway.

Foto: Terje Mortensen, VG

Oppholdstillatelsen til ekteparet i Russland går ut om et par måneder, og de er redde for at russiske myndigheter da vil sende dem tilbake til Syria.

Har ingenting

– Vi vet ikke om vi får være i Russland. Men vi har ingenting der.

Ekteparet er sjokkert over hvordan de behandles av norske myndigheter.

– Det som skjer er umenneskelig. Hvor er menneskerettighetene våre, spør de.

I helgen har flere beboere på ankomstsenteret like ved flyplassen i Kirkenes sultestreiket i protest mot at de nå returneres til Russland. Amjad og Noha har valgt ikke å sultestreike, men forteller at mange på innsiden er desperate.

Les også: 35 nasjonaliteter over Storskog

Alle er skrekkslagne

– Alle er skrekkslagne over det som skjer. Det eneste vi vet er at vi skal være her i en dag eller to.

Ekteparets advokat, Halvor Frihagen, er sterkt kritisk til myndighetenes fremgangsmåte.

– Ikke bare har regjeringen laget et system som er i strid med menneskerettslige forpliktelser ved at man for eksempel ikke ser på risiko for videresendelse. De har i tillegg fjernet alle rettssikkerhetsgarantier. Det gis ikke fri rettshjelp, og det legges praktiske hindringer i veien når vi forsøker å bistå. Regjeringen driver en aktiv bekjempelse av menneskerettigheter og rettssikkerheten, sier Frihagen som har problemer med å få tak i vedtaket som gjelder ekteparets sak.

– I en vanlig asylsak sendes vedtaket til oppnevnt advokat, med opplysninger om klagefrist. Advokaten får alle dokumenter i saken. Her oppnevnes ingen advokat, selv om de søkte før 8. desember og dermed har rett til det.

<p>KOM PÅ SYKKEL: Flere tusen flyktninger har syklet fra Russland til Norge over grensestasjonen på Storskog. Nå busses de tilbake.</p>

KOM PÅ SYKKEL: Flere tusen flyktninger har syklet fra Russland til Norge over grensestasjonen på Storskog. Nå busses de tilbake.

Foto: Mattis Sandblad, VG

- Russland er ikke trygt

Frihagen mener Russland er et land som ikke respekterer menneskerettighetene.

– De praktiserer ikke flyktningkonvensjonen, som oss. Det er ikke et land som anerkjenner plikten til ikke å sende flyktninger tilbake til et sted der de er utsatt for forfølgelse. Regjeringens vurdering av Russland som trygt land, er ikke riktig.

Han mener det er vanskelig å forstå hvordan regjeringen kan komme til den konklusjonen at Russland er et trygt land, når man kjenner til Russlands historie.

– De som blir forfulgt i Russland, skal løftes ut av Storskog-instruksen. De som har risiko for videresendes, løftes ikke ut.

Les også: 42 tonn sykler på fyllinga

Merete Nordhus og Eirik Nilsen i Refugees Welcome to Norway mener ekteparet Ibrahim og de andre asylsøkerne utsettes for en umenneskelig behandling.

– Inne på mottaket her bor det en syrisk familie med tre små barn. I stedet for å dra den farlige veien over Middelhavet, dro de til Norge via Russland. Nå kastes de ut, uten bosted og uten penger. De har ingenting sier Nilsen.

– Russland er trygt

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) er ikke bekymret for at asylsøkere som nå skal uttransporteres til Russland, vil bli utsatt for umenneskelig behandling.

– Vi anser Russland for å være et trygt tredjeland, sier Listhaug til NRK.

– Vi kan ikke ha en politikk som åpner for at enhver kan komme hit. Hvis Norge skal ta imot de som har krav på beskyttelse, er vi nødt til å sende tilbake de som ikke har det, noe det er bredt flertall for i Stortinget, sier innvandringsministeren.

Advokatfirmaet Andersen & Bache-Wiig mener Norge bryter menneskerettighetskonvensjonen ved å ikke gi asylsøkerne tilstrekkelig mulighet til å klage på vedtaket om avslag på sin asylsøknad, melder TV 2.

Advokatfirmaet ber i et hastebrev Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg om øyeblikkelig å stanse den planlagte utsendingen av asylsøkere til Russland.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks