Hovedinnhold

Politiet bruker Krekar-paragraf i Kirkenes

<p>SENDT TIL VADSØ:  Den kristne syriske familien Dallia Asaad (33) , Samer Wardeh (42) og barna er løslatt, men må oppholde seg i Vadsø i påvente at UNE skal gå gjennom saken deres på nytt. Her fra en markering utenfor Vestleiren i Kirkenes på onsdag.</p>

SENDT TIL VADSØ:  Den kristne syriske familien Dallia Asaad (33) , Samer Wardeh (42) og barna er løslatt, men må oppholde seg i Vadsø i påvente at UNE skal gå gjennom saken deres på nytt. Her fra en markering utenfor Vestleiren i Kirkenes på onsdag.

Foto: Jan-morten Bjørnbakk, NTB scanpix
KIRKENES (VG) Søndag må politiet beslutte om de vil fremstille asylsøkerne i Vestleiren for fengsling eller løslate dem. En «Krekar-paragraf» kan bli hendig.

Denne saken handler om:

Tips oss

SISTE: Klokken 08.00 søndag opplyste Politiets utlendingsenhet til VG at alle i Vestleiren er løslatt, men likevel tvunget til å oppholde seg i Vestleiren ved hjelp av nettopp «Krekar-paragrafen».

For en uke siden ble rundt 70 asylsøkere fraktet til Vestleiren ankomstsenter utenfor Kirkenes i Finnmark. De kom fra hele Norge, men det de hadde til felles er en avvist asylsøknad som ikke er realitetsbehandlet.

Ettersom de alle har reist gjennom Russland og kommet inn i Norge over Storskog, mener norske myndigheter at det er Russland som skal realitetsbehandle deres asylsøknader.

Etter at 13 asylsøkere ble fraktet til Murmansk på tirsdag – deriblant jemenittiske Ahmed, som nå har gitt opp i Russland – har det siden vært stopp i uttransportene.

Lørdag kveld ble det klart at Russland sier nei til returer over Storskog og situasjonen til de som befinner seg i Vestleiren like ved er derfor blitt enda mer uavklart.

– Pågripelsesgrunnlaget må anses som bortfalt. Hvis man ikke lenger har noen umiddelbar plan om uttransportering, er det vanskelig å se at man har grunnlag for å holde noen pågrepet. Så jeg vil tro at dette regimet oppheves veldig raskt, sier advokat Brynjulf Risnes, som representerer flere av asylsøkerne inne i Vestleiren.

Les også: Vurderer å fly ut asylsøkere til Russland

Må bestemme seg søndag

På torsdag ble de 82 som befant seg på Vestleiren formelt pågrepet. Det medfører at PU etter tre dager enten må fremstille dem for fengsling eller løslate dem.

Fristen utløper ved midnatt søndag.

– Det må tas en avgjørelse før midnatt søndag og hva den blir må vurderes i morgen, sier Arild Strømmen, kommunikasjonsrådgiver i PU, til VG.

PU presenterer sine alternativer slik:

– Enten så må de sendes ut før mandag, fremstilles for fengsling, løslates, løslates med meldeplikt eller løslates med pålagt bestemt oppholdssted. Det siste vil si at de kan bevege seg fritt utenfor ankomstsenteret på dagtid, og for eksempel reise inn til Kirkenes, men de må oppholde seg i på ankomstsenteret på nattestid, sier Strømmen.

Strømmen opplyser at løslatelse med bestemt oppholdssted er hjemlet i Utlendingsloven paragraf 105 b, som gjelder personer politiet mistenker vil unndra seg uttransportering.

<p>FRAKTET VEKK: Her kjøres Wardeh-familien fra Kirkenes til Vadsø tidligere lørdag. På grunn av et visum utstedt på falske premisser i Russland får de vurdert saken på nytt.</p>

FRAKTET VEKK: Her kjøres Wardeh-familien fra Kirkenes til Vadsø tidligere lørdag. På grunn av et visum utstedt på falske premisser i Russland får de vurdert saken på nytt.

Foto: Helge Mikalsen, VG

Krekar-paragraf

Paragraf 105 er den såkalte «Lex Krekar», en paragraf som ble innført i 2008 med tanke på islamisten mulla Krekar, ifølge Aftenposten. Første gang den ble forsøkt tatt i bruk var i januar i fjor da nettopp Krekar skulle løslates og politiet ville tvangsplassere ham på Kyrksæterøra i Trøndelag. Dette ble avslått av lagmannsretten.

Da var det snakk om 105 d, som gjelder saker der eneste grunnlag for opphold i Norge er vern mot utvisning

Etter pågripelsene torsdag ble 15 barn med sine familier formelt løslatt fredag, men med påbud om fast oppholdssted i leiren etter paragraf 105. En familie har fått utsatt iverksettelse og har blitt plassert på ordinært mottak.

PU har ingen kommentar til at det er den såkalte Krekar-paragrafen som er tatt i bruk for noen barnefamilier, og som nå vurderes for flere titalls asylsøkere i Kirkenes.

Les også: Aksjonist Merete måtte kle av seg i arresten etter kirkeasylhjelp

<p>KRITISK: Advokat Brynjulf Risnes representerer familien Wardeh, som nå er i Vadsø, og flere andre som frykter å bli sendt til Russland fra Vestleiren utenfor Kirkenes.<br/></p>

KRITISK: Advokat Brynjulf Risnes representerer familien Wardeh, som nå er i Vadsø, og flere andre som frykter å bli sendt til Russland fra Vestleiren utenfor Kirkenes.

Foto: Gorm Kallestad, NTB scanpix

Advokat: Kan bli kaos

Fremstilling for fengsling av alle de som nå er pågrepet virker helt umulig, mener Risnæs. Han representerer blant annet familien Wardeh, som har fått utsatt iverksettelse av sitt utvisningsvedtak og som derfor har fått reise til et vanlig asylmottak i Vadsø.

– Jeg vet ikke hvordan Øst-Finnmark tingrett skulle klart å håndtere dette, for å ikke snakke om politiet, påtalemyndigheten og advokater. Det kan bli kaos, sier Risnes.

Han regner med at utfallet blir løslatelse mot påbud om bestemt oppholdssted og anser det for praktisk umulig at det skal gjennomføres fengslingsmøter i morgen.

– Men da kan ikke politiet bare pågripe dem på nytt igjen. Det finnes det mange rettsavgjørelser som understøtter. De må ta en endelig avgjørelse på dette, sier Risnes.

Listhaug om hvorfor Russland er trygt: – Det kan jeg ikke gå inn på

– Ikke heldig

Han stiller også spørsmålstegn ved om politiet også kun har brukt 72-timers fristen som pågripelsen på fredag ga til å skaffe seg mer spillerom.

– Det har nok handlet om å kjøpe seg tid og det er ikke helt heldig å bruke pågripelse osm et midlertidig tiltak. Men det viktigste nå er å få til en bedre og tryggere asylvurdering for de som befinner seg i leiren, sier Risnes.

– Disse personene har ikke vært underlagt tvangsmidler forut for pågripelse på torsdag, svarer Strømmen i PU, og kommenterer ikke kritikken fra Risnes ytterligere.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks