Hovedinnhold

Ny familie i Vestleiren risikerte videre utsendelse fra Russland

<p>FANT NYTT TILFELLE: Brynjulf Risnes er bekymret over det han kaller en «overflatisk» saksbehandling av sakene til de avviste asylsøkerne som er sendt til Kirkenes i påvente av retur til Russland.</p>

FANT NYTT TILFELLE: Brynjulf Risnes er bekymret over det han kaller en «overflatisk» saksbehandling av sakene til de avviste asylsøkerne som er sendt til Kirkenes i påvente av retur til Russland.

Foto: Jan Petter Lynau, VG
KIRKENES (VG) En irakisk familie med to barn som befinner seg i Vestleiren har begjært utsatt iverksettelse av sitt vedtak om utvisning fra Norge.

Denne saken handler om:

Tips oss

Blant de drøyt 70 personene som er pålagt å oppholde seg på Vestleiren ankomstsenter utenfor Kirkenes, er en irakisk familie på fire, med to barn på tre og ni år.

– De mener seg forfulgt i Irak. På samme måte som den syriske familien, har de kjøpt et businessvisum av en menneskesmugler. Avtalen var at han skulle ta dem med til Østerrike, men så ble de bare dumpet av på Storskog, sier advokat Brynjulf Risnes, som er oppnevnt for familien.

VG og flere medier har tidligere omtalt den kristne syriske familien Wardeh. De hadde altså samme type visum utstedt på falske premisser. Ifølge familien selv brukte de 22.000 dollar på å komme seg fra Syria til Storskog og kjøpte visumet i Libanon.

Etter at Risnes begjærte utsatt iverksettelse av deres utvisningsvedtak, innvilget Utlendingsnemnda (UNE) dette. Familien er nå sendt tilbake til et ordinært mottak i Vadsø.

<p>FROST: Personell her ved Vestleiren utenfor Kirkenes måtte sette inn ekstra varmeovner til asylsøkerne som er sendt hit med utvisningsvedtak.</p>

FROST: Personell her ved Vestleiren utenfor Kirkenes måtte sette inn ekstra varmeovner til asylsøkerne som er sendt hit med utvisningsvedtak.

Foto: Helge Mikalsen, VG

– Lite betryggende

Norge mener alle i Vestleiren skal få realitetsbehandlet sakene sine i Russland og ikke her, ettersom man mener at de har en form for tilknytning til naboen i øst.

Risnes advarte mot å sende den syriske familien til Russland ettersom visumet ikke ga dem gyldig opphold i Russland og at det kunne få store konsekvenser for dem.

Nå har Risnes begjært utsatt iverksettelse også for den irakiske familien, men lørdag ble det samtidig kjent at Russland har stanset alle returer over Storskog fordi de ønsker bedre koordinering av dette med norske myndigheter.

– Det er veldig lite betryggende at man ser et nytt tilfelle av slik overfladisk behandling. Her har man bare sett på utløpsdatoen på visumene. Det er en ren tilfeldighet at det blir oppdaget. Begge disse familiene ville forsvunnet til Russland om ikke noen som kunne russisk hadde sett på sakene og det var det jo ikke lagt opp til i denne prosessen, sier Risnes.

<p>AKING: De blant annet syriske barna fikk søndag tiden til å gå med akebrett i snøfonnene i Vestleiren.</p>

AKING: De blant annet syriske barna fikk søndag tiden til å gå med akebrett i snøfonnene i Vestleiren.

Foto: Helge Mikalsen, VG

«Veldig kritikkverdig»

Med visum på falske premisser kunne utfallet blitt at den irakiske familien hadde blitt sendt tilbake til start – Irak – som de altså har flyktet fra fordi de mente seg forfulgt der.

Risnes mener dette viser at utlendingsmyndighetenes fremgangsmåte er «veldig kritikkverdig».

– Det dumme med dette er at om man bare hadde brukt mer tid og ressurser og behandlet dette på vanlig måte, etter det gamle regelverket, så ville man unngått slike situasjoner, sier Risnes.

Ingeborg Grimsmo, kommunikasjonsdirektør i Utlendingsdirektoratet, skriver i en SMS til VG at de ikke kommenterer enkeltsaker.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks