Hovedinnhold

Løslatt asylsøker: – Jeg vil ikke tilbake til Russland, jeg vil bli her

<p>FÅR GÅ FRITT: Ali Faisal (25) fra Pakistan møtte VG utenfor Vestleiren ved Kirkenes etter å ha blitt løslatt søndag morgen.</p>

FÅR GÅ FRITT: Ali Faisal (25) fra Pakistan møtte VG utenfor Vestleiren ved Kirkenes etter å ha blitt løslatt søndag morgen.

Foto: Helge Mikalsen, VG
KIRKENES (VG) Fra og med klokken 10.00 søndag hadde de løslatte asylsøkerne som befinner seg i Vestleiren utenfor Kirkenes mulighet til å bevege seg fritt utenfor leiren.

Denne saken handler om:

82 asylsøkere ble torsdag pågrepet på ventemottaket etter at noen hadde reist i kirkeasyl. Lørdag kveld besluttet Politiets Utlendingsenhet at de pågrepne asylsøkerne ville bli løslatt søndag morgen, mot pålegg om bestemt oppholdssted i inntil én uke.

Les også: Advokat om Storskog-stansen: – Dette er et selvforskyldt kaos

Asylsøkere i Norge

* Til og med november 2015 er det registrert 30.110 asylsøknader, mot 11.480 i 2014.

* Den største enkeltgruppen er syrere (10.267), fulgt av afghanere (6625), irakere (2921) og eritreere (2893).

* De fleste asylsøkerne kommer til Norge enten via Sverige, over Svinesund, eller Russland, over Storskog.

* Siden slutten av november har antallet asylankomster sunket kraftig.

* Kilde: NTB

Kort tid etter løslatelsen kom tre pakistanske menn ut for å møte reporterne fra ulike norske medier i kulden.

– Vi er fri til å gå

En av dem var Ali Faisal (25), som møter VG i dongeribukser med ytterjakke over en t-skjorte. Han forteller imidlertid at han har varmere klær inne på Vestleiren.

– Situasjonen er normal nå. Vi er fri til å gå til byen om vi vil. I går var ikke det mulig, sier han.

Les også: Politiet bruker Krekar-paragraf i Kirkenes

Asylantene må ifølge Politiets Utlendingsenhet oppholde seg i leiren, utenom ved bestemte tidspunkt der de har mulighet til å gå til butikken.

Samtidig som VG prater med den løslatte asylsøkeren kommer også barn ut fra mottaket. De hadde fått utdelt akebrett av de ansatte og akte i de store snøskavlene utenfor Vestleiren.

Les også: Asylsøkere har søkt tilflukt i kirke i Kirkenes

Artikkelen fortsetter under bildet.

<p>LEK I SNØEN: Barn fra de syriske familiene akte på akebrett og lekte i de store snøhaugene utenfor leiren søndag morgen.</p>

LEK I SNØEN: Barn fra de syriske familiene akte på akebrett og lekte i de store snøhaugene utenfor leiren søndag morgen.

Foto: Helge Mikalsen, VG

Stans i asyl-returer over Storskog

– Hva skjer nå?

– Jeg vil ikke tilbake til Russland, jeg vil bli her, svarer han.

– Hvor lenge var du i Russland?

– I tre år, svarer han og forteller at han har jobbet som sikkerhetsvakt i en butikk i St. Petersburg.

Han viser fram sitt vedtak om avslag, som er på norsk. Han sier han ikke skjønner hva som står der, men at noen, trolig fra UDI, hadde fortalt ham om konklusjonen på urdu.

<p>MELDEPLIKTIGE: De løslatte asylsøkerne må i henhold til løslatelsesdokumentet overholde meldeplikten, hvis ikke kan de bli pågrepet og begjært fengslet.<br/></p>

MELDEPLIKTIGE: De løslatte asylsøkerne må i henhold til løslatelsesdokumentet overholde meldeplikten, hvis ikke kan de bli pågrepet og begjært fengslet.

Foto: Erlend Ofte Arntsen

Fredag kveld fikk utenriksminister Børge Brende beskjed om at russiske myndigheter nekter å ta imot flere asylsøkere fra Norge over Storskog-grensen. Nå vurderer Politiets Utlendingsenhet å fly asylsøkere til Murmansk eller Moskva, dersom russiske myndigheter godtar dette.

I forrige uke ble rundt 70 asylsøkere fraktet til Vestleiren. De kom fra ulike deler av landet og hadde alle fått avvist sine asylsøknader, som ikke er realitetsbehandlet. Norske myndigheter mener det er russiske myndigheter som skal behandle deres søknader, og de skulle derfor returneres over grensen til Russland. På grunn av saksarbeid og mangel på personell på russisk side har returen blitt utsatt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

<p>VURDERER FLY: Politiets Utlendingsenhet vurderer nå om de skal sende flyktningene ved Vestleiren til Russland med fly. Ankomstsenteret har tidligere vært en heimevernsleir, og ble åpnet i november i fjor.</p>

VURDERER FLY: Politiets Utlendingsenhet vurderer nå om de skal sende flyktningene ved Vestleiren til Russland med fly. Ankomstsenteret har tidligere vært en heimevernsleir, og ble åpnet i november i fjor.

Foto: Helge Mikalsen, VG

Frykter utsendelse til Pakistan

– Hvorfor kom du til Norge?

– Fordi jeg har hørt at Norge er veldig bra og at det er hjelp å få her. Jeg hørte at grensen var åpen, og jeg hadde ikke jobb lenger, forteller Faisal.

På spørsmål om hvorfor han reiste til Norge forteller han om problemer med politiet, som alltid sjekket dokumentene hans. Han forklarer at han har hatt et studentvisum, men at det utløper om tre måneder, og at det er et stort problem for han.

Bakgrunn: Må bli i Vestleiren i flere dager

Han frykter å bli sendt helt tilbake til Pakistan.

– Jeg har ingen å dra tilbake til i Pakistan. Jeg har familie, men ingen å dra tilbake til, sier han.

Advarer mot tvangsutsendelse

Flere frivillige organisasjoner og FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) har advart mot å tvangssende asylsøkere som har tatt seg inn i Norge over grenseovergangen ved Storskog, tilbake til Russland.

Høykommissæren mener det er feil å anse Russland som et trygt tredjeland, og at Norge bryter internasjonale forpliktelser med asylinstruksen som ble innført før jul. Av instruksen framgår det at asylsøkere som har hatt opphold i et trygt tredjeland, skal få avslag.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks