Hovedinnhold

Før Frp-Sylvis Storskog-instruks: Tre av fire syrere fikk opphold i Norge. Etter instruksen: 258 kastes ut - 1 får bli.

Kallmyr (Frp): – Ikke slik at man får flyktningstatus bare fordi man har syrisk nasjonalitet. Det skal være fordi man kommer fra et område som er rammet av krig.

<p>SKULLE UT: Syriske Samer og hans tre barn har denne uken oppholdt seg i Kirkenes i påvente av uttransport til Russland. Nå har advokaten fått gjennomslag for at UNE skal vurdere saken deres på nytt.</p>

SKULLE UT: Syriske Samer og hans tre barn har denne uken oppholdt seg i Kirkenes i påvente av uttransport til Russland. Nå har advokaten fått gjennomslag for at UNE skal vurdere saken deres på nytt.

Foto: TERJE MORTENSEN, VG
Nye tall fra UDI avslører hvordan regjeringens hasteinstruks for Storskog dramatisk har endret syriske asylsøkeres sjanser for å få bli i Norge.

Tips oss

Dette skjedde på Storskog

* I løpet av høsten i fjor syklet 5542 asylsøkere til Norge over Storskog i Finnmark; brorparten i august-november.

* Dette var tre ganger flere enn i 2014. De siste årene har det kommet mellom 0-10 asylsøkere i året.

* For å redusere antallet asylankomster la Justisdepartementet fram en instruks 15. november, som senere er kritisert av FN og en rekke menneskerettighetsorganisasjoner.

* Instruksen åpner for at asylsøknader fra personer som kommer til Norge etter opphold i Russland, ikke skal realitetsbehandles.

Fakta: POD, UDI

Før instruksen mente Utlendingsdirektoratet (UDI) at tre av fire av syrere som kom over Storskog burde få bli i Norge.

Omtrent to måneder senere er bildet et helt annet.

Det var i slutten av november i fjor at justisminister Anders Anundsen instruerte UDI og UNE om å avvise asylsøkere som har hatt en form for opphold i Russland. Regjeringen mente det var mulig fordi Russland er et trygt land.

Nåværende innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) sier hun stiller seg bak denne instruksen.

Målet med instruksen var å stanse den plutselige asylstrømmen over Storskog. Den utgjorde et skifte i hvordan utlendingsmyndighetene vurderte beskyttelsesbehovet til personer som hadde flyktet fra Syria.

Til og med 22. november i fjor hadde UDI gitt opphold til 56 syrere. 16 fikk ikke søknaden sin behandlet fordi de hadde hatt opphold i Russland, mens én fikk avslag etter en realitetsbehandling.

Av sakene UDI har behandlet etter 22. november til og med onsdag denne uken har kun én syrer fått opphold. 258 skal returneres fordi de har hatt opphold i Russland.

– Faglige vurderinger tilsidesatt

NOAS mener dette viser store sprik i hvordan forvaltningen og politikerne vurderer tryggheten i Russland.

<p>AVSLAG: Dette UDI-vedtaket skal være utstedt tiil en av asylsøkerne som befinner seg i Vestleiren i Kirkenes.</p>

AVSLAG: Dette UDI-vedtaket skal være utstedt tiil en av asylsøkerne som befinner seg i Vestleiren i Kirkenes.

Foto: PRIVAT

– Dette viser at UDI anså Russland som et trygt tredjeland i færre saker enn det som var tilfelle etter at regjeringen instruerte dem om å gjøre det. Det kan synes som om dette ikke var praksis før instruksen, og at faglige vurderinger dermed er blitt tilsidesatt av politikk, sier rådgiver Jon Ole Martinsen.

– På hvilken måte?

– Før instruksen fikk et mye høyere antall realitetsbehandlet søknaden sin i Norge, sammenlignet med etter instruksen. Instruksen pålegger at UDI og UNE må anse Russland som trygt tredjeland selv om man kun har et visum til Russland.

Les også: Slik svarer Listhaug om Storskog-returene

Martinsen mener regjeringen nå bør avvente utsendelsen av de uten varig opphold, og be utlendingsmyndighetene gjøre en ny vurdering av sakene.

FN har tidligere slått fast at Russland ikke er trygt for returer.

<p>RETUR: En buss med asylsøkere på vei til Russland kjører gjennom Storskog grensestasjon utenfor Kirkenes tirsdag kveld.</p>

RETUR: En buss med asylsøkere på vei til Russland kjører gjennom Storskog grensestasjon utenfor Kirkenes tirsdag kveld.

Foto: Terje Mortensen, VG

Totalt har 9 av 10 syrere, som har fått saken sin behandlet i Norge i fjor, fått opphold. Av syrerne som har kommet over Storskog har hittil 1 av 6 fått opphold.

Les også: Russland har 143 millioner innbyggere. 816 har flyktningstatus

Kan ha fått falske visum

En rekke syrere, deriblant to barnefamilier, befinner seg nå i Kirkenes i påvente av uttransport til Russland.

Vedtak for syrere som har kommet over Storskog

* 57 har fått innvilgelse

* 1 har fått avslag etter realitetetsbehandling

* 274 har ikke fått realitetsbehandlet søknaden sin

* 34 saker er henlagt fordi personer har forsvunnet fra mottak, trukket søknaden eller reist hjem med assistanse.

Vedtakene er gjort til og med onsdag denne uken.

Kilde: UDI

I Kristelig Folkeparti (KrF) heves øyebrynene når VG presenterer dem for disse tallene.

– Dette er det ikke lett å forstå. Vi undrer oss over hvorfor denne instruksen tilsynelatende har hatt slike utslag. Jeg kan ikke se at det er andre forhold som skulle føre til en så markant endring nettopp da regjeringen kom med denne instruksen. Dette må regjeringen svare for, sier Geir Toskedal til VG.

Han er også opptatt av å presisere hvem som har ansvaret:

– Det er regjeringen som på egenhånd har utarbeidet og iverksatt denne instruksen. Det er de som er ansvarlige for dette. Jeg regner med at de derfor raskt vil svare på de spørsmålene KrF fredag sendte inn, sier Toskedal.

Statssekretær for innvandringsministeren, Jøran Kallmyr (Frp), sier han ikke ser noe unormalt med disse tallene.

– Loven ble endret 20. november. Vilkårene ble endret og det er helt naturlig at UDI følger opp det. Endringene blir jo store når loven endres, og det er det disse tallene viser. Det er mer overraskende hvis noen blir overrasket over det, sier Kallmyr.

Han viser til at Stortinget 20. november endret loven slik at utlendingsmyndighetene kunne avslå søknader også for personer som kom fra land hvor det ikke er mulig å søke asyl.

At tallene også er så markante for syrere mener Kallmyr heller ikke er oppsiktsvekkende.

– Det er ikke slik at man skal få flyktningstatus bare fordi man har syrisk nasjonalitet. Det skal være fordi man kommer fra et område som er rammet av krig. Mange av de syrerne som kom til Norge har dessuten også hatt opphold lengre tid i Russland, sier Kallmyr.

Disse kom over Storskog i fjor:

Syria (1706)

Afghanistan (1628)

Irak (403)

Statsløse (347)

Pakistan (300)

Egypt (285)

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks