Hovedinnhold

Brende: – Dette er surrealistisk

<p>UTENRIKSMINISTER: Børge Brende ankommer her nobelseremonien i Oslo rådhus desember i fjor.</p>

UTENRIKSMINISTER: Børge Brende ankommer her nobelseremonien i Oslo rådhus desember i fjor.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt, NTB scanpix
Børge Brende avviser bastant at han har bedt noen om å dempe kritikken mot forholdene for flyktninger i Russland.

Det var lørdag Brende, i et intervju med VG, kom med uttalelsene som har skapt debatt:

– Det russiske aktører har sagt til meg, er at de er såret over hvordan Russland nå har blitt omtalt på i den norske debatten. De opplever at det er skapt et inntrykk av Russland ikke er et trygt land, sa Brende som også nevnte advokater spesielt.

– At advokater og andre som har sterke oppfatninger om dette nå går ut med slike beskyldninger mot norske myndigheter og om situasjonen i Russland gjør ikke dette arbeidet noe enklere for oss. Vi har faktisk en forståelse med Russland nå om hvilke asylsøkere som kan returneres. Men jeg vil igjen understreke at denne forståelsen er skjør, sa utenriksministeren.

Kritikk

Dette har fått flere advokater til å reagere.

– Jeg blir oppgitt over at regjeringen snur kappen etter vinden i saker som er så alvorlige som dette. Å be kritikerne dempe sin kritikk av Russland nå bare fordi det passer regjeringen sånn er ikke i tråd med hva våre norske verdier står for, historisk sett. Dette er dobbeltmoralsk av Brende og regjeringen, sa advokat Brynjulf Risnes.

«Dermed angriper han ikke bare ytringsfrihetens kjerne; «frimodige ytringer om statsstyrelsen», som det står i Grunnloven. Han angriper tillike advokaters uavhengighet, et annet sentralt rettsstatsprinsipp i vårt samfunn», skrev advokat Jon Wessel-Aas, som mandag fikk svar av Brende, som skriver at «påstanden om at jeg beklager meg over at vi har ytringsfrihet her i landet er helt urimelig».

John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty Norge hadde følgende kommentar til Brendes utspill:

– Den norske regjeringen har jo innført sanksjoner mot Russland, og nå skal vi roe ned kritikken, fordi det passer dem best sånn?

Skjør forståelse

– Det er så snudd på hodet, og tatt ut av sin sammenheng, at dette er surrealistisk. Jeg har blitt spurt om reaksjonene på russisk side på norske uttalelser. Da har jeg sagt at de mener det har vært en unyansert debatt i Norge om situasjonen for flyktninger og asylsøkere i Russland. Jeg har nøytralt redegjort for russiske synspunkter, sier Børge Brende til NTB.

Under nordområdekonferansen Arctic Frontiers i Tromsø mandag gjentok Brende at Norge har en skjør forståelse med Russland om håndteringen av flyktningstrømmen over Storskog.

– Vi vil fortsette det jeg opplever som en god og konstruktiv dialog om asylstrømmen med Russland. Men Norge vil fortsatt være klinkende klare på menneskerettighetssituasjonen og en utvikling som vi synes er bekymringsfull, sier Brende.

– Debatten som har oppstått rundt Storskog, er veldig tatt ut av sin sammenheng, sier han.

Dialogen fortsetter

Brende understreker at det store og viktige spørsmålet for Norge i fjor høst var å få kontroll over asylstrømmen over Storskog der 5400 asylsøkere kom i løpet av kort tid. Men nå har dette stanset opp.

– Det skyldes den dialogen vi har hatt med Russland. Når man nå sier at det er kaos på Storskog rundt returene, må jeg si at det kunne ha utviklet til et kaos i fjor høst. Men gjennom gode samtaler og samarbeid har vi skapt en felles, skjør forståelse som betyr at vi ikke opplever tilstrømming lenger, sier Brende.

Han sier at samtalene som skal pågå i Moskva tar sikte på å finne andre muligheter for retur enn over Storskog.

– Det er veldig viktig at vi nå greier å videreføre den skjøre forståelsen med Russland. Vi har greid å håndtere det som skjedde i fjor høst, og funnet diplomatiske løsninger med vår nabo i øst, sier Brende.

Statsminister Erna Solberg har også kommentert Brendes utspill i dag.

– Han er sitert på hvilken informasjon han får fra russerne. Jeg har vært klar på at vi ikke trenger å stilne kritikken, men vi må vise fasthet overfor Russland om hvor ansvaret for behandling av asylsøknader skal være. Med en gang vi viser svakhet overfor Russland, eller at det er stor politisk uenighet, så stiller vi svakere i forhandlingene, sa Erna Solberg til NRK.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks