Hovedinnhold

Alle i Vestleiren løslatt

<p>KAN GÅ UT: Flyktningene i Vestleiren må være på samme sted i inntil en uke, men vil ha mulighet til å gå ut, for eksempel på butikken. Her utenfor leiren.</p>

KAN GÅ UT: Flyktningene i Vestleiren må være på samme sted i inntil en uke, men vil ha mulighet til å gå ut, for eksempel på butikken. Her utenfor leiren.

Foto: Helge Mikalsen, VG
KIRKENES (VG) Politiets utlendingsenhet har fattet en avgjørelse om at alle likevel må oppholde seg i Vestleiren utenfor Kirkenes i én uke.

Denne saken handler om:

– Alle i Vestleiren er besluttet løslatt mot pålegg om bestemt oppholdssted i inntil én uke, sier politiadvokat Morten Urdal Johnsen i Politiets Utlendingsenhet til VG.

På torsdag ble de 82 asylsøkerne i leiren pågrepet etter at noen hadde reist i kirkeasyl. Dagen etter ble 15 barn med foreldre løslatt med pålagt bestemt oppholdssted.

Han opplyser at beslutningen ble tatt i går kveld. I går kveld gikk også utenriksminister Børge Brende ut og fortalte at russiske myndigheter hadde tatt kontakt fredag kveld, et døgn i forveien, og gitt beskjed om at de ikke ville ta imot asylsøkere over Storskog.

Kan gå på butikken

Brende mente det skyldtes en debatt i Norge som russiske aktører er «såret» over, mens en av advokatene som har klienter i Vestleiren kaoset er selvforskyldt av norske politikere.

Pålegget om bestemt oppholdssted er etter paragraf 105 i Utlendingsloven og omtales som den såkalte Krekar-paragrafen. Foruten overfor Krekar, er dette en av de første gangene den er i bruk.

– Hvorfor må de bli i en uke?

– Man gir pålegg om bestemt oppholdsted. Da kan man gi ulike lengder. Nå er det en uke og så vil man ta fortløpende vurderinger. Vi arbeider kontinuerlig med forsøk på retur, men de er løslatt, svarer politiadvokaten.

– Hva innebærer dette praktisk for asylsøkerne?

– At de må bo og oppholde seg på Vestleiren, men har mulighet til å gå på butikken innenfor gitte tidsrom. De har altså mulighet til å gå ut av leiren, svarer Urdal Johnsen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks