Hovedinnhold

700 flyktningbarn venter på nytt hjem i Norge

BERGEN (VG) Etter over to år i Norge fikk Ali (13) en ny familie. Nå håper statsminister Erna Solberg (H) at flere vil melde seg som fosterhjem for barna som kommer alene.

– Barn har rett til en normal hverdag, uavhengig av hvor de kommer fra. Det dummeste vi kan gjøre er å lage et dårlig grunnlag for en fremtid i Norge, sier Solberg til VG.

Hun er på besøk hos Ali (13), som var bare ti år da han kom til Norge fra Afghanistan. For halvannet år siden flyttet han inn til Per Anders Sunde og Elisabeth Johannessen i Bergen.

Slik bli du fosterhjem

* Ta kontakt med din lokale fosterhjemstjeneste

* Send inn et uforlpliktende skjema der du forteller om familiesituasjon, boligforhold, arbeidssituasjon og helse

* Hvis dette blir godkjent, skal du gjennom et kurs på 30 timer med fire hjemmebesøk

* Etter fullført kurs tar fosterhjemstjenesten endelig stilling til om du kan være fosterhjem.

* Les mer på www.fosterhjem.no

Kilde: Bufdir

– Det er bra å bo i en familie, da er det bestemte personer hver dag. Før kom det nye personer etter to dager, forteller 13-åringen, som kom flyttende fra en institusjon for flyktningbarn, drevet av barnevernet.

Nå har han fått to nye brødre: Jon (13) og Ole Jakob (12).

– Det er gøy å bo sammen med noen på min egen alder, der jeg bodde før var de eldre. De gadd ikke leke med meg, og når de skulle se på film med 16-årsgrense sa de «Ali, gå ut».

På spørsmål fra statsministeren om det blir krangling, kommer det kontant «ja» fra guttene.

– Det er sånn det skal være mellom søsken, sier Erna Solberg lattermildt.

Les også: Ventetiden for flyktningbarna øker

Venter 900 flyktningbarn i år

Fjorårets rekordstore ankomster har ført til at det i dag er et skrikende behov for fosterhjem til de yngste flyktningbarna.

I dag bor 736 barn under 15 år i barnevernets omsorgssentre. De aller fleste får opphold og skal dermed bosettes i et fosterhjem eller i et bofellesskap i en kommune.

Behovet vil øke ytterligere:

Myndighetene tror ytterligere 900 barn under 15 år vil komme til Norge i år. En tredjedel vil ha behov for fosterhjem, anslår Bufetat.

– Vi trenger mange som i dag stiller opp og blir fosterforeldre. Disse barna trenger noen. Det vi ser her at det ikke er så utrolig vanskelig, det holder å være en normal familie, sier Solberg, som også tidligere har engasjert seg i tematikken.

Viktig med en familie

Hun er ikke i tvil om at det vil være best for barna å vokse opp i en familie, fremfor i en institusjon.

– Dess yngre de er, jo viktigere er det. Barnevernet gjør en god jobb, men det blir mange ulike omsorgspersoner, sier Solberg.

– Din regjering foreslått å åpne for mulighet til å returnere disse barna når de fyller 18. Tror du det vil gjøre det enklere å skaffe fosterfamilier?

– Jeg tror at det å skaffe fosterfamilier er en sak man må se litt for seg. Forskriftene om lengeværende barn som regjeringen ble enig med Venstre og KrF om, betyr at de som har vært her lenge vil få sakene sine vurdert ut fra tilknytningen sin til Norge også. Det viktige er å sørge for at mange ikke blir sendt ut på farefull ferd, det er av grunnene til endringer i regelverket.

Les også: Ordførere raser mot bosettingskrav

Gradvis prosess

Familien i Bergen forteller at det var helt tilfeldig at de ble kjent med Ali. En dag fikk Elisabeth en melding fra en kjenning som jobbet med flyktningbarna med spørsmål om familien ville være med dem til stranden.

<p>FRA FIRE TIL FEM: Elisabeth Johannessen og Per Anders Sunde ble fosterhjem for Ali i fjor høst. I sofaen sitter statsministeren, Ole Jakob (12), Ali (13) og Jon (13).</p>

FRA FIRE TIL FEM: Elisabeth Johannessen og Per Anders Sunde ble fosterhjem for Ali i fjor høst. I sofaen sitter statsministeren, Ole Jakob (12), Ali (13) og Jon (13).

Foto: Hallgeir Vågenes, VG

To dager senere satt de i de første møtene med barnevernet.

– Det var en prosess som gikk gradvis. Først var vi besøkshjem, men så kom tanken om å bli fosterhjem. Og da var det lett å ta valget. Vi tenkte: Vi har hus, vi har bil, vi skal klare å lage et ekstra soverom. Det er ikke et problem å ta inn et barn til, sier Per Anders Sunde.

– Hvorfor tror dere noen nøler med å bli fosterforeldre?

– Jeg tror det er mange som ikke tør, de tror det blir for krevende og at de må være superforeldre. Men det er slett ikke vanskelig. Dette kan hvem som helst gjøre, sier Elisabeth Johannessen.

Slik er prosessen for de enslige mindreårige asylsøkerne som kom til Norge i fjor:

 

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks