Hovedinnhold

Flukten over for Greven

Tatt i væpnet aksjon i Oslo i natt

Den ettersøkte rømlingen Varg Vikernes (30) ble i natt tatt i en væpnet politiaksjon ved Vålerengtunnelen i Oslo.


Vikernes kjørte da rundt i en Volvo V70 personbil som han på ettermiddagen hadde ranet til seg fra en familie på tre i fjelltraktene mellom Sigdal og Numedal i Buskerud.

Væpnede politistyrker over store deler av Sør-Norge hadde vært på jakt etter Greven etter at han lot være å returnere til Berg fengsel ved Tønsberg etter endt permisjon. Den kirkebrann- og drapsdømte fangen hadde fått permisjon fra klokken 7 til klokken 24 lørdag. Da han ikke dukket opp som avtalt, ble han etterlyst i Norge og Europa.

Varg Vikernes var på vei i den stjålne bilen da han like etter midnatt ble observert av en politipatrulje på riksvei 159 ved Lørenskog.

Politibiler fulgte etter Greven på god avstand på E6 inn mot Oslo.

Kl. 00.37 betalte Vikernes i bompengestasjonen på Alnabru - en klar indikasjon på at han ikke visste at han allerede da var forfulgt av politiet. Da Greven kjørte forbi Helsfyr Hotel et par kilometer lenger sør, tok politiet i bruk blålys. Vikernes nektet å stoppe. Politiet vurderte da om de skulle legge ut spikermatter lenger sør på E6.

Væpnede styrker

- Vi ga signaler til Vikernes om at han skulle stanse, men da han ikke gjorde det, ble vi nødt til å klemme bilen hans inne mellom to politibiler. Vi sperret inngangen med to politibiler og han bulket inn i den ene av våre biler i lav fart. Ingen kom til skade, og han motsatte seg ikke å bli pågrepet. Pågripelsen skjedde uten dramatikk, sier vaktleder Vidar Hjulstad ved Oslo-politiets operasjonssentral.

Vikernes var alene i bilen. Han skal ikke ha vært bevæpnet eller oppført seg truende under pågripelsen, som skjedde klokken 00.45. Greven ble umiddelbart kjørt til politihuset på Grønland i Oslo.

I den stjålne Volvoen ble det funnet flere kniver og militæruniformer som muligens kan vise seg å være jaktutstyr, men ikke noen andre våpen. Knivene kan tilhøre familien som eide bilen Vikernes ranet til seg.

Hjulstad sier at politiet var blitt varslet av kollegene ved Romerike politidistrikt om at Vikernes var på vei sørover på E6. Det var derfor en liten «velkomstkomité» av uniformerte politibiler ved bomstasjonen som var klar til å stoppe Volvoen Vikernes kjørte.

Også store bevæpnede styrker fra Hordaland politidistrikt, inkludert antiterrorgruppen, jaktet i natt på Vikernes. Politiet trodde lenge at 30-åringen var på vei til en bestemt adresse på Vestlandet. Deler av Vikernes' nærmeste familie ble også evakuert.

Varg Vikernes' forsvarer John Christian Elden sier at Vikernes har vært gjennom en «farlighetsvurdering» av sakkyndige psykiatere, og de har konkludert med at han ikke er farlig.

- Fengslet i Trondheim der han har sonet de siste årene har lenge villet innvilge ham permisjon, men er blitt overprøvet av Justisdepartementet. Etter at den sakkyndige rapporten ble fremlagt, ga departementet seg og Vikernes fikk sin første permisjon for rundt et år siden, sier Elden.

Frustrert

Greven ble i 1994 dømt til 21 års fengsel for drap og tre kirkebranner. Han ble i august innvilget soning av resten av dommen på den åpne fengselsanstalten Berg.

Advokat Elden sa i går at hans klient var frustrert etter at avisen Tønsbergs Blad skrev om Vikernes for noen dager siden. Elden sa at Vikernes har sonet eksemplarisk, at han ønsker å gjøre opp for sine ungdomssynder, og bli en vanlig arbeidende familiefar når han slipper ut.

- Vikernes nådde en frustrasjonsterskel da han i avisen igjen ble fremstilt som en farlig kriminell.

- Jeg er forbauset over advokat Eldens uttalelse om at vi skal ha gjort Vikernes frustrert. Dette forstår jeg ikke, sier ansvarlig redaktør i Tønsbergs Blad, Marit Haukom. Hun mener det er viktig at folk kan diskutere åpent beslutninger som blir tatt om soning og forhold ved Berg fengsel.

- Folk i fengslets nærmiljø må kunne være fortrolige og trygge på de avgjørelser som blir tatt, sier Haukom.

Hun kan ikke se at avisen kunne gjort noe annerledes i sin omtale av Vikernes.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks