Hovedinnhold

- Tålegrensen for oppdrettslaks er overskredet 6 til 10 ganger

Institutt for naturforskning slår alarm

FARLIG: Lakselusa truer oppdrettsnæringen i Norge. Her er en laks som døde for noen år siden. Foto: Arne Nævra
FARLIG: Lakselusa truer oppdrettsnæringen i Norge. Her er en laks som døde for noen år siden. Foto: Arne Nævra
(VG Nett) Fiskeoppdrettsnæringen i Norge er veldig langt fra bærekraftig, mener Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Denne saken handler om:

Bakgrunn

I år er det tildelt 65 nye konsesjoner for lakseoppdrett.

For 2010 vil det ikke bli tildelt nye konsesjoner. Derimot er spørsmålet om en økning på 5 prosent i antall oppdrettsfisk i eksisterende merder ute på høring.
Dette er det som på fagspråket i oppdrettsnæringen kalles økning av maksimalt tillatt biomasse (MTB). 5 prosent økning tilsvarer om lag 40 nye laksekonsesjoner. I dagens situasjon, med et økende lakselusproblem, stiller mange spørsmålstegn ved hvor klokt dette er. (Kilde: NTB)


NINA viser til at det nå står 350 millioner oppdrettslaks i merder langs norskekysten. Ut fra dagens nivå av kjønnsmodne lakselus innebærer dette en lusemengde på mellom 300 og 350 millioner lus. Dette er mellom 6 og 10 ganger bærekraftig nivå for laksefisk, beregnet ut fra høyeste tålegrense (Heuch og Mo 2001), ifølge NINA.

Seniorforsker Torbjørn Forseth i NINA sier til NTB at forskriften om kapasitetsøkning i havbruksnæringen ikke bør iverksettes. I dette inkluderer han både den planlagte økningen av 65 nye konsesjoner og økningen av tillatt biomasse (MTB) i oppdrettsmerdene på 5 prosent.

- Uforenelig

- En kapasitetsøkning nå vil være uforenlig med myndighetenes egne mål om bevaring av våre laksebestander, sier seniorforsker Torbjørn Forseth i NINA til NTB.

Les også:Fiskeriministeren anmeldt for lakselus-lovbrudd

Forseth mener at det vil være fornuftig å kutte ned bestanden.

- Jeg har ikke noen formening om hvor stort kuttet skal være, men tålegrensene er overskredet. Men lokalt er det veldig forskjellig fra fjord til fjord, sier han til VG Nett.

Direktør Janne Sollie i Direktoratet for naturforvaltning mener at det må settes i verk en omfattende reduksjon av mengden oppdrettsfisk langs hele kysten.

- Denne reduksjonen må komme raskt og være avsluttet før våren da laksesmoltens vandring fra elvene og ut i havet starter, sier Sollie.

Vil slakte mye

FORBANNET: Leder av Norges Miljøvernforbund, Kurt Oddekalv. Foto: Scanpix
FORBANNET: Leder av Norges Miljøvernforbund, Kurt Oddekalv. Foto: Scanpix

Kurt Oddekalv i Norges Miljøvernforbund er soleklar på at nedslakting er det eneste som nytter for å få bukt med lakselus-problemet.

Les også:Oddekalv truer med svertekampanje etter brutt avtale

- Næringen har vokst ut av alle proporsjoner, og er blitt så stort at mennesket ikke klarer å kontrollere det. Derfor må volumet ned til en femte- eller sjettedel av hva det er i dag. Det er det eneste som nytter, mener Oddekalv til VG Nett.

Frem til årsskiftet opererer Mattilsynet med en tillatt gjennomsnittsgrense på 1 hunnlus per laks i oppdrettsanleggene. Fra 1. januar 2010 skal dette tallet ned til 0,5 og i april er målet å komme helt ned til 0,1.

Frykter flere resistente lus

En av Norges fremste eksperter på lakselus mener at myndighetenes lusemål fort kan virke mot sin hensikt. Han er meget skeptisk til å pøse på med medisiner for å bli kvitt lus.

- Den tøffe behandlingen som må til for å nå lusemålene vil føre til mer resistent og multiresistent lakselus. Det er en dramatisk utvikling og jeg er engstelig for hvordan dette skal ende, sier professor Tor Einar Horsberg ved Norges Veterinærhøgskole til Fiskaren.

Les også:Eksplosivt lakselus-problem

- De lave gjennomsnittstallene er ikke mulig å oppnå uten omfattende bruk av kjemiske lusemidler fordi leppefisk har liten effekt på vinteren, sier Horsberg til Fiskaren.

Han mener myndighetene må akseptere et visst nivå av lus i anleggene.

- Dyremishandling

Kurt Oddekalv er overhodet ikke enig i at man må tillate mer lakselus.

- I det volumet vi snakker om er dette lik dyremishandling. Det som skjer i norsk oppdrettsnæring i dag er at de presser seg frem på bekostning av alle ville arter, sier Oddekalv.

Torbjørn Forseth i NINA tror ikke målene vil bli innfridd.

- Det blir fryktelig vanskelig å komme ned på målene. Næringen har sagt at de skal klare det, men jeg tviler på at det går, sier han til VG Nett.

Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen sier til NTB at det ikke er noe tema å stramme inn på tillatt biomasse (MTB) i merdene nå. Hun mener at den enkelte oppdretter er best skikket til å vurdere tettheten i merdene innenfor de maksimalrammene det er gitt tillatelse til.

Hun mener også at tildelingen av de 65 aktuelle konsesjonene i 2009 har kommet så langt at de ikke kan reverseres nå.

(Kilder: NTB, Fiskaren/Fiskeribladet, VG Nett)

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks