Hovedinnhold

Svenske fiskere fikk monsterkveite!

FY FEITE! Kjempekveita er på hele 2,6 meter og veier 211 kilo. T.v Bosse Carlsson og t.h Hans-Olov Nilsson. Foto: Arild Juul
FY FEITE! Kjempekveita er på hele 2,6 meter og veier 211 kilo. T.v Bosse Carlsson og t.h Hans-Olov Nilsson. Foto: Arild Juul
(VG Nett) Bosse Carlsson og Hans Oluf Nilsson kan fortelle tidenes fiskehistorie etter at de fikk en rekordstor kveite på hele 211 kilo og 2, 6 meter utenfor Bodø.

Denne saken handler om:

- Vi trodde først det var en torsk vi hadde fått. Vi skjønte ikke at den var så stor før vi fikk den på land, sier svenske Bosse Carlsson om kjempefangsten til VG Nett.

Han og makker Hans-Olov Nilsson var på fisketur i en plastbåt i Helnessund i Steigen utenfor Bodø da rekordruggen bet på stanga. Carlsson er yrkesfisker og fisker i område store deler av året, men kveite av denne størrelsen har han aldri sett maken til.

- Dette er ikke noe som skjer hver dag, det er unikt. Den største jeg har fått tidligere tror jeg har vært på mellom 40 og 50 kilo, sier han.

FLERE KJEMPEKVEITER:Sjekk den ruggen!

Måtte slepes i land

Carlsson forteller at de skjønte at de hadde fått en stor fisk, og at de fort innså at den aldri ville få plass i båten.

Etter en to og en halv time i kamp med kjempekveita fikk fiskekompisene dratt den i land bak båten. Kveita befinner seg nå i et fiskeindustrilokale.

SVÆRING: Det er ikke hver dag man får napp av en kveite på over 2,5 meter. En fornøyd Hans-Olov Nilsson viser fram kveita på stang. Foto: Arild Juul
SVÆRING: Det er ikke hver dag man får napp av en kveite på over 2,5 meter. En fornøyd Hans-Olov Nilsson viser fram kveita på stang. Foto: Arild Juul

- Hva skal dere gjøre med kjempekveita nå?

- Den er jo altfor stor til å få med seg noe sted, og man kan ikke spise den, så vi kommer nok til å overlate den til fiskeindustrien her. Kanskje vil de bruke den til forskning, sier Carlsson.

LES OGSÅ:Dro opp monsterkveite med bare hendene

Ny rekord

Svenskene er overbevist om at de må ha slått en rekord med den enorme fisken. Det kan journalist Chris Appelby i bladet Alt om fiske bekrefte:

- Dersom vekten stemmer, er den større enn den gjeldende norgesrekorden. Den forrige rekorden var en kveite på 202 kilo, som ble fisket i fjor, sier han til VG Nett.

Appelby er ansvarlig for rekordlista over fisk tatt med stang som publiseres i bladet Villmark. Han forteller at fiskerne selv må melde inn rekorden hvis den skal bli den nye offisielle rekorden.

HAR DU EN FISKEHISTORIE?Del den med andre lesereher!

- Kveite på 333 kilo

Det kan imidlertid hende det finnes enda større kveiter der ute. Ifølge Kathrine Mikalsen ved Havforskingsinstituttet i Bergen ble det før krigen dratt opp en kveite på 333 kilo utenfor Hammerfest.

VG Nett har også tidligere skrevet om en kveite som skal ha veid hele 314 kilo, men denne rekorden er ikke offisiell.

- Problemet med sånne registreringer av rekordkveiter er at de er populærvitenskapelige, altså basert på ting som har stått i avisene. Det eksisterer ingen offisiell statistikk for kveite som ikke er fanget av sportsfiskere, sier Mikalsen til ht.no.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks