Hovedinnhold

Fisket hai på 880 kilo - med stang

(VG Nett) Danske Per Jensen brukte tre kvarter på å hale i land en grønlandshai på 880 kilo i Boknafjorden.

Denne saken handler om:

HÅKJERRING/GRØNLANDSHAI

  • Er en bruskfiskart i håkjerringfamilien.
  • Blir opptil 6,5 meter, sjelden over 3-4 meter, men vokser meget langsomt.
  • Treffes mest på dypt vann, 200-600 meter.
  • Kjøttet inneholder mye urinstoff og er derfor giftig i fersk tilstand.
Kilde: snl.no

- De første ti minuttene sto det helt stille, den lå på bunnen og jeg kom ingen vei. Det tok 45 minutter å dra den opp og det var tungt. Det var tungt hele veien, sier Per Jensen fra Jylland til VG Nett.

VGTV:Se video av fangsten

Han lokket kjempefisken på kroken med en potetsekk fylt med rødspetter, skriver NRK. Dansken mener dette den største grønlandshaien som er tatt på stang i hele verden. Han ville ha verdenrekord og fulgte retningslinjene til International Game Fish Association. Det betydde at han måtte dra alle de 880 kiloene i land med fiskestanga helt alene.

Da han så hvor stor grønlandshaien var, bestemte han seg for å ta den med inn til land og veie den.

HVA ER DIN BESTE FISKEHISTORIE?FORTELL OSS HER!

- Vi var nesten sikker på at det var en ny rekord, sier han.

Grønlandshaien, eller håkjerringen som den også kalles, ble målt og veid og viste seg å være 880 kilo og fire meter og ti centimeter lang. Etterpå ble den sluppet ut i vannet igjen.

LES OGSÅ:Fanget kjempekveite på 74 kilo

- Vi har ingen ting å bruke den til, den er ingen ting verdt. Den kan ikke spises en gang, sier Jensen.

- Verdensrekord

STOR FANGST: Hobbyfisker Per Jensen ved siden av den muligens største håkjerringen som er fanget på stang i hele verden. Foto: Jan Erik Skarholm
STOR FANGST: Hobbyfisker Per Jensen ved siden av den muligens største håkjerringen som er fanget på stang i hele verden. Foto: Jan Erik Skarholm

Forsker Otte Bjelland ved Havforskningsinstituttet sier håkjerring er en stor kaldtvannshai, en av de få haiene som lever helt oppe i Arktiske strøk.

LES OGSÅ:Sjekk den laksen!

- Og dette er helt sikkert verdensrekord når det gjelder håkjerring tatt på stang, sier Otte Bjelland, forsker ved havforskningsinstituttet til VG Nett.

Han sier fisken har blitt sjeldnere og sjeldnere i løpet av de siste årene. Ifølge Haugesunds Avis er den imidlertid ikke fredet, slik som navnefetteren håbrann.

LES OGSÅ:Kjempetorsk på 41 kilo

- Egentlig så vet vi ikke så mye om den arten. Det var fiskeri etter håkjerring i tidligere tider, og da utnyttet de den oljerike leveren. Vi får også noen ganger håkjerring på våre tokt, spesielt i Barentshavet, i området rundt Svalbard.

Ifølge wikipedia er den den største håkjerringen som er tatt på 1022 kilo.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks