Hovedinnhold

Fiskeekspert: Nå er tiden inne for å fiske stor laks

Og de vil bare vokse seg større og større

FISKEFLAKS: Denne fisken veier hele 19,5 kilo og ble fanget av Aud Kvale (56) fra Valdres. Foto: G-Sport Overhalla AS
FISKEFLAKS: Denne fisken veier hele 19,5 kilo og ble fanget av Aud Kvale (56) fra Valdres. Foto: G-Sport Overhalla AS
(VG Nett) Er du en fiskeentusiast? Da bør du gripe sjansen til å få en durabelig fisk på kroken før den forsvinner.

Denne saken handler om:

- Havet produserer stor laks for tiden. Det er ekstremt lite mat i havet, fordi mye blir spist opp av silden og makrellen. Det gjør at de mindre laksene må trekke seg tilbake og vokse seg store før de kan vandre innover. Silden og makrellen blir til mat for de større laksene, som kan gjøre det kjempegodt i denne perioden, forteller Jens Christian Holst ved Havforskningsinstituttet.

Ifølge Holst varierer størrelsen på laksen fra år til år, men den gode fiskeperioden vil vare i et par år til. I mellomtiden vil gjennomsnittstørrelsen på laksen fortsette å øke.

- I år er det veldig godt fiske i mange elver. Trøndelag er et bra område. Bjerkreimselven (i Rogaland, journ.anm) har også stort potensial, sier Holst.

Likevel er lakselus et problem i enkelte områder, ifølge Holst. Hardangerfjorden bør man for eksempel holde seg unna, mener han.

Les også: Fanget kjempekveite fra kajakk

Monsterfisk på kroken

Aud Kvale (56) fra Valdres har fått merke den gode fiskesesongen på kroppen. I de tidlige morgentimene torsdag denne uken stodhun i sjøkanten ved Melhusvaldet i Namsos og kjempet mot en gigantisk laks. Og jammen hadde hun fiskelykken på sin side. Etter mye strev og hardt arbeid kunne hun dra i land kjempelaksen på utrolige 19,5 kilo.

- Jeg trodde først at snøret hadde satt seg fast i bunnen. Da jeg skjønte at det ikke stemte og ruste ut snøret, forsto jeg at det måtte være en stor fisk. Da gjaldt det å holde godt med press på stangen og ha kontakt med fisken. Etter hvert kom jeg meg ut av båten og opp på land, og der sto jeg og jobbet og jobbet og jobbet, forteller Kvale.

Fortell din fiskehistorie her!

- Bitern så bitern, sittern så sittern

Heldigvis fikk Aud lønn for strevet.

- Fisken var så stor og tung at det røyk en skrue i håven til roeren. Men det var ikke mer dramatisk enn når jeg fanger en liten laks. Vi pleier å si at «bitern så biter, sittern så sittern», sier Kvale.

Aud er en erfaren fisker, og har 19. sesonger med fiske bak seg.

- Jeg pleier å dra hit en uke hver sommer sammen med min mann og hans kolleger. Melhusvaldet er en av Norges beste lakseelver, men jeg har aldri fått en så stor fisk som dette før. Tidligere var rekorden en laks på 11,3 kilo, sier Kvale.

Nå skal den heldige fiskeren ta med seg kjempelaksen hjem til Valdres og røyke den. Og kanskje blir det en liten smakebit på venner og familie.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks