Hovedinnhold

Fanget hai ved badeplass

Nå vil fiskeren stoppe den ut

HAIFANGST: Rolf Bakken fikk denne haien i garnet ved Sletterøyene utenfor Fredrikstad. Foto: Kristian Bolstad
HAIFANGST: Rolf Bakken fikk denne haien i garnet ved Sletterøyene utenfor Fredrikstad. Foto: Kristian Bolstad
(VG Nett) Fiskeren Rolf Bakken var ute etter torsk da han satte garn i nærheten av en populær badeplass i Fredrikstad. Men i stedet fikk han en hai!

Denne saken handler om:

Fiskeren fra Fredrikstad gjorde store øyne da han fikk se fangsten. I garnet lå en nesten to meter lang og 15 kilo tung revehai.

- Dette er en svært sjelden fangst i Norge, konstaterer den lokale fiskeeksperten Birger Andersen.

Haien ble ifølge Fredrikstad Blad fanget ved Sletterøyene utenfor Fredrikstad.

- Jeg trodde først det var en sel eller en nise, men fant fort ut at det var en hai. Det var veldig overraskende, forteller Bakken til VG Nett. Nå vurderer han å stoppe ut den sjeldne fisken.

- Helt ufarlig

En av lokalavisens lesere forteller i kommentarfeltet på nettsiden at hun pleier å bade der om sommeren, og spør om slike haier er farlige?

- Den er helt ufarlig, har Bakken fått opplyst.

- Dessuten ble den funnet på 40-60 meters dyp, forteller han.

Den unge revehaien var 185 centimeter lang og veide hele 15 kilo. Selve kroppen er derimot i underkant av 90 centimeter, det vil si at den har en lang hale.

- Haien bruker halen i jakten på mat. Den går inn i stimer med sild eller makrell, og slår med halen til fiskene besvimer. Deretter blir de spist.

Saken fortsetter under bildet!

HAIEN: Revehaien har en helt spesiell haleform som gjør at den ikke kan forveksles med noen andre haier. Foto: Richard Rodin
HAIEN: Revehaien har en helt spesiell haleform som gjør at den ikke kan forveksles med noen andre haier. Foto: Richard Rodin

Aktiv fisker

Bakken har tidligere livnært seg som fisker, og er fremdeles ute et par ganger i uka.

- Etter at vi sluttet med hummer er fangsten så liten at det knapt er noe å levere. Men vi drar fortsatt ut med jevne mellomrom, i håp om å finne koketorsk.

Haifangsten fikk han opp for noen dager siden. Noen dager senere dro han opp flere halvspiste torsk i et annet garn. Kun hodene satt igjen.

- Haien har tydeligvis spist uten selv å sette seg fast i garnet. Den er ganske smart, sier han og smiler.

Da haien til slutt gikk i fella, var det ingen vei tilbake. Da den ble heist opp av vannet var den allerede død.

- Sjelden

Fiskeekspert Birger Andersen fikk en telefon fra Bakken da fangsten var i havn.

- Revehaien finnes i alle verdenshavene, men liker seg bedre i varmere strøk i Middelhavet. At han skulle fange den her i området er mildt sagt spesielt, sier Andersen til Fredrikstad Blad.

Ifølge en skribent som har en hjemmeside via geocities.com er en revehai kun to ganger tidligere fanget opp i norskekysten.

I 1878 ble det funnet et eksemplar innerst i Bunnefjorden, og i 1955 ble det tatt et 1,6 meter langt eksemplar i flyndregarn utenfor Holmestrand.

En av VG Netts lesere kan imidlertid fortelle at han vet at det ble fanget en revehai i Sogn og Fjordane for drøyt 15 år siden.

Revehaien er ifølge det samme nettstedet en av de mest særpregete av de store haiene. Den kan veie 450 kilo, og oppnå en lengde på over 6 meter

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks