Hovedinnhold

Finner ikke lydbånd av Treholt-dommen

(VG Nett) PST finner ikke lydbåndopptak fra domsavsigelsen mot spiondømte Arne Treholt.
VIL HA SAKEN GJENOPPTATT: Arne Treholt. Foto: TOM-EGIL JENSEN
VIL HA SAKEN GJENOPPTATT: Arne Treholt. Foto: TOM-EGIL JENSEN
Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har gått gjennom arkivet, og funnet frem de aktuelle lydbåndene fra Treholtsaken, melder TV 2. De fant ikke noe opptak av domsavsigelsen.

Advokat Harald Stabell, som arbeider med å begrunne Treholts begjæring om gjenopptagelse av saken, har fått lagmannsrettens tillatelse til å høre på lydbåndene.

Rettens formann, førstelagmann Astri Rynning, har sagt til VG at det ble gjort opptak av hele rettsforhandlingen i Eidsivating lagmannsrett i 1985, også domsopplesningen.

Også daværende fagdommer, høyesterettsjustitiarius Tore Schei, mener å huske at det ble gjort opptak av opplesningen av dommen mot Arne Treholt.

WIEN 1983: Arne Treholt (40) og Gennadij Titov (51) spaserer i Nussdorferstrasse i Wien. Foto: OVERVÅKNINGSPOLITIET
WIEN 1983: Arne Treholt (40) og Gennadij Titov (51) spaserer i Nussdorferstrasse i Wien. Foto: OVERVÅKNINGSPOLITIET
Riksadvokat Tor-Aksel Busch er ikke enig. Han mener at det ikke finnes lydbåndopptak av domsopplesningen i Treholt-saken.

- Jeg tar forbehold om at jeg kan huske feil, men jeg har en bestemt erindring av at domsavsigelsen ikke ble tatt opp på bånd, har riksadvokat Busch tidligere sagt til VG. Han var aktor i saken.

Da Arne Treholt i 1997 ba om å få avspilt opptakene av opplesningen av de delene av dommen som ikke var gradert, fikk han til svar at de ikke eksisterte

Arne Treholt ble i 1985 dømt til 20 års fengsel for spionasje til fordel for Sovjetunionen og Irak.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks