Hovedinnhold

Finn tippoldefar på 1-2-3

Nå kan du finne slekta på internett

HELE SLEKTA - PÅ NETT: Fra onsdag av kan du finne slekta di på internett. Nå legges kirkebøker fra hele landet ut på internett på Riksarkivets nettsted www.digitalarkivet.no, forteller slektsgransker Vidar Holum (56). Foto: FREDRIK SOLSTAD
HELE SLEKTA - PÅ NETT: Fra onsdag av kan du finne slekta di på internett. Nå legges kirkebøker fra hele landet ut på internett på Riksarkivets nettsted www.digitalarkivet.no, forteller slektsgransker Vidar Holum (56). Foto: FREDRIK SOLSTAD
BERGEN/OSLO (VG) Lurer på hvor gammel din tippoldefar var da han giftet seg? Vet du hvor grenene i slekta di kommer fra? Nå kan du granske slekta i fred og ro hjemme - på internett!
Onsdag legger Riksarkivet ut kirkebøker over hele landet søkbart på internett. Dermed kan en av landets best populære hobbyer skyte ny fart og få stor oppslutning:

- Det er stor forskjell å kunne ta opp en kopi av kirkeboka hjemme på din egen PC, når mange tidligere har vært henvist til å oppsøke et arkiv i nærmeste by, eller bestille mikrofilm med svak kvalitet, og dra på nærmeste folkebibliotek for å se på sidene, sier den erfarne slektsgranskeren Vidar Holum (56).

Han medgir at det kan være et puslespill å avdekke hele slekta. Det er da også dette som gjør slektsgranskning interessant:

- Spør foreldre og besteforeldre

- Ofte kan det være lurt å gjøre en liten hjemmelekse før du begynner. Spør dine foreldre, og besteforeldre, om hva de vet om slekta, og noter navn og tall og steder. Da har du en god start. Og husk - folk kommer på mer etter hvert, gjerne en uke eller to etter at de er spurt. Det er utrolig hva de husker, når de får tenkt seg om, det er min erfaring.

Deretter, går du til internett, og går inn på hjemmesiden til Data i slektsgranskning, www.disnorge.no. Her får du blant annet en kjapp innføring i slektsgranskning.

Fra onsdag av blir kirkebøkene å finne på www.digitalarkivet.no.

- Du trenger ikke noen egen programvare for å drive slektsgranskning, men det er enkelt og det er lurt helt fra starten av. Og det er uunnværlig når du begynner å få noen hundre navn. Dessuten tilbyr de ofte en pen utskrift av slektstreet, som gjerne kan gis i presang, sier Holum.

Gratis

Disse programmene kan lastes ned gratis på internett, i alle fall i enkle begynnerversjoner. De mer påkostede kan gjerne koste noen hundrelapper.

- Jeg kan anbefale programmene «Brothers Keeper» og «Legacy», som begge finnes i norsk versjon.

Hos DIS Norge får du informasjon for nybegynnere, du får tilgang til en chat-side hvor du kan snakke med andre slektsgranskere, og du får tilgang til et slektsforum på nett, hvor du kan spørre andre erfarne slektsgranskere og eksperter om personer du ikke finner. Ja, kanskje på en søndagskveld kan du ringe opp en person som sitter med bygdeboka for distriktet du leter i - og kan finne personen for deg! sier Holum.

Vil du være mer systematisk når du spør ut din egen familie, finnes det egne spørreskjema for slike intervjuer.

- Tøm dem for informasjon - før de går bort, for å si det brutalt, sier Holum.

Selv fant han en utkommandert svensk soldat, en feltjeger, som fant seg en jente i Halden og etter hvert ble såpekoker på Gjøvik. Han ble Vidars oldefar på morssiden.

Norske slektsgranskere har allerede gjort bruk av internett - blant annet politiets utvandrer-protokoller, og særlig folketellingene av 1801, 1865 og 1900. Det var registrert 4 millioner søk på disse sidene bare i oktober i år.

- Kirkebøkene en presis kilde

- Men disse folketellingene gir bare data om hvem som var til stede den dagen telleren kom til gards, og kan kan mangle familiemedlemmer og ha upresise opplysninger. Kirkebøkene er den presise kilden.

Da kirkebøkene i England for et par år siden la ut sine kirkebøker på internett, utstyrte de seg for å kunne ta imot to millioner treff i døgnet. De fikk 20 millioner - og dataen brøt sammen.

Når du etter hvert har bygget et bra slektstre, men har vansker med å finne den ene personen - da kan du sende hele materialet ditt til «vask» mot andre slektstrær i DIS-treff-databasen - som kanskje kan ha nettopp den personen du leter etter...

Slektsgransker Vidar Holums neste store prosjekt er å finne graven til en oldefar på farssiden - i Pennsylvania. Han utvandret i 1860 fra Ullensaker.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks