Hovedinnhold

Svart fremtidsutsikt for arbeidsledigheten

FRYKTER ARBEIDSLEDIGHET: Arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie i Nav tror over 10 000 nordmenn kan stå uten arbeid i januar. Bildet er fra 2007. Foto: SCANPIX
FRYKTER ARBEIDSLEDIGHET: Arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie i Nav tror over 10 000 nordmenn kan stå uten arbeid i januar. Bildet er fra 2007. Foto: SCANPIX
(VG Nett) NAV forventer at 80.000 vil være arbeidsledige neste år. Samtidig venter de full stopp i ansettelser.

Denne saken handler om:

I sine ferske prognosene for arbeidsledighet kommer NAV med dårlige nyheter til det norske arbeidsmarkedet.

Er din arbeidsplass rammet av permitteringer og oppsigelser?Ta kontakt med VG Netts journalist her

Ved utgangen av neste år venter NAV at mellom 75.000 og 80.000 være arbeidsledige. Dette tilsvarer en kraftig økning fra dagens 43.000 registerte ledige.

- Denne oppjusteringen skyldes utviklingen i økonomien siden forrige prognose. I løpet av november har antall arbeidsledige økt kraftig, og vi ser nå noe mer pessimistisk på fremtiden, sier arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie i NAV til VG Nett.

Les hele rapporten her

Fra de siste prognosene som ble offentliggjort i oktober har NAV oppjustert ledigheten fra en stigning på 2,2 til 2,6 prosent i løpet av bare to måneder. Ved utgangen av november var 45 200 personer, eller 1,8 prosent av arbeidsstyrken, helt arbeidsledige. Dette er en økning på 6 700 personer fra november i fjor.

TETT PÅ NETT: Arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie svarer om situasjonen i arbeidsmarkedet tirsdag klokken 14.Send inn spørsmål her

100.000 ledige i 2010

I tillegg er arbeidsledigheten forventet å øke sterkt gjennom 2010, slik at det mot slutten av året vil kunne bli om lag 100. 000 registrerte ledige. Dette tallet er noe lavere enn Statistisk sentralbyrå (SSB) prognoser om at 120.000 kan stå uten jobb ved utgangen av 2010, til tross for økonomiske krisepakker fra regjeringen på 30 milliarder kroner.

Siden de forrige prognosene i oktober har NAV oppjustert den forventede ledigheten i 2010 fra en stigning på 2,9 til 3,4 prosent.

Ledigheten øker nå i hele landet. Størst økning er det i
Aust-Agder, Sogn og Fjordane og Oppland.

LES OGSÅ:- Mer grunn til å være engstelig nå

Sprer seg til industrien

Bedre ser det ikke ut for sysselsettingsveksten. NAV venter at det vil bli 75.000 flere sysselsatte i år, mens det neste år ikke vil bli noen vekst i sysselsettingen. I 2010 venter de at nedgangskonjunkturen og den økte arbeidsledigheten vil gjøre at det blir 25.000 færre sysselsatte.

Artikkelen fortsetter under bildet

RAMMES: Byggebransjen er blant dem som rammes hardest av den stadig økende arbeidsledigheten. Foto: Scanpix
RAMMES: Byggebransjen er blant dem som rammes hardest av den stadig økende arbeidsledigheten. Foto: Scanpix


Det er særlig i bygg- og anleggsbransjen at ledigheten har økt mest i det siste. De nye prognosene viser at den økte arbeidsledigheten nå også har spredt seg til industrien. Men til tross for en stadig økende ledighet, er nivået i Norge fortsatt svært lavt i forhold til andre land.

- Midt oppe i alt det dystre er det viktig å se på lyspunktene. Ved utgangen av 2008 er det ventet en ledighet på 1,8 prosent, noe som er svært lavt på internasjonal målestokk. Dette betyr at vi får en vekst fra et meget lavt nivå, sier Saglie i NAV.

Etter at den internasjonale finanskrisen slo til for fullt i høst har arbeidsledigheten gått i samme negative retning som børsene verden over. Dette har ført til at etterspørselen etter arbeidskraft har gått klart ned, samtidig som tilgangen til ordinære arbeidssøkere har økt sterkt.

NAVs bedriftsundersøkelse viser at bedriftene nå har vesentlig lavere forventninger til fremtiden enn det de hadde for ett år siden. Behovet for utenlandsk arbeidskraft har også falt markert.

LES OGSÅ:Redd for å miste jobben? Få råd her

LES OGSÅ:1.800 flere arbeidsledige i oktober

Blant verdens høyeste rente

Til tross for at sentralbanker over hele verden har justert sine styringsrenter kraftig ned, har Norges Banks rente i høst vært blant verdens høyeste. Finanseksperter VG Nett har snakket med mener at vegringen mot å kutte renten er skyld i den stadig økende arbeidsledigheten, og krever at myndighetene nå må begynne å ta krisens alvorlighetsgrad innover seg.

Tor Saglie i NAV mener at dersom den negative utviklingen i arbeidsmarkedet skal snu, må det bli orden på det utolige finansmarkedet.

- Det er en grunnleggende forutsetning at de internasjonale finanstiltakene begynner å fungere. En nedjustering av styringsrenten her i Norge vil slå positivt ut for ledigheten.

LES OGSÅ:Slik blir du rammet av nedturen

SAMLESIDE:Les alt om finanskrisen

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks