Hovedinnhold

Krever finansministeren på banen

KREVER SVAR: Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner, vil ha svar fra finansministeren i morgen. Foto: Scanpix
KREVER SVAR: Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner, vil ha svar fra finansministeren i morgen. Foto: Scanpix
(VG Nett) Opposisjonen vurderer å kalle finansminister Kristin Halvorsen (SV) inn på teppet i Stortinget for å orientere om regjeringens håndtering av finanskrisen.

Denne saken handler om:

- Finansministeren har vært utrolig passiv i forhold til denne krisen. Nå er det på høy tid at hun viser politisk lederskap, sier Frps finanspolitiske talsmann Ulf Leirstein.

TETT PÅ NETT:Still dine spørsmål til sentralbanksjefen her

Forsikring

Mandag i neste uke er det trontaledebatt i Stortinget, og dagen etter legger finansministeren fram regjeringens forslag til statsbudsjett. Likevel åpner flere av opposisjonspolitikerne for at Halvorsen bør komme til Stortinget for å gi en egen orientering om regjeringens håndtering av finanskrisen.

LES OGSÅ:- Finanskrisen har kommet til Norge

LES OGSÅ:Børsen klatrer

TIL STORTINGET: Finansminister Kristin Halvorsen legger fram statsbudsjettet neste tirsdag. Foto: Scanpix
TIL STORTINGET: Finansminister Kristin Halvorsen legger fram statsbudsjettet neste tirsdag. Foto: Scanpix

- Dersom situasjonen tilspisser seg bør finansministeren absolutt vurdere å komme til Stortinget for å forsikre det norske folk om at regjeringen har situasjonen under oppsikt og kontroll, sier KrFs Hans Olav Syversen.

LES OGSÅ:Ber finansministeren gripe inn mot boligrenten

Han mener en slik orientering vil aktualiseres dersom det ikke har vært noen bevegelse i forhandlingene om en amerikansk krisepakke innen torsdag.

Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner mener regjeringen må vise at den tar finanskrisen på alvor.

- Regjeringen må i langt større grad vise at den forstår folks bekymring. Senest i forrige uke forsøkte Halvorsen å score billige politiske poenger på krisen. Det bør hun holde seg for god til. Situasjonen er altfor alvorlig til det, sier Sanner.

DISKUTER HER:Frykter du boligkrakk?

Veibygging

Både Sanner og Leirstein mener likevel det mest avgjørende er profilen på statsbudsjettet som legges fram i neste uke. De oppfordrer regjeringen til å investere i veibygging og vedlikehold av offentlige bygninger, for å motvirke økt ledighet i byggebransjen.

De to opposisjonspolitikerne får full støtte fra Sps fremste finanspolitiker Per Olaf Lundteigen.

- Det er viktig at vi nå bruker denne krisen til en grunnleggende debatt om hva vi vil med Norge. Dette gir oss en helt ny mulighet til å satse på infrastruktur, sier Lundteigen.

LES OGSÅ:Renten kan stupe

Samtidig påpeker Høyre-representanten at regjeringen må holde igjen på de offentlige utgiftene.

- Budsjettet må utformes slik at det er mulig for Norges Bank å sette ned renten, sier Sanner.

Vanskelig balanse

Ap-medlem i finanskomiteen Marianne Aasen mener det har liten hensikt å innkalle finansministeren til Stortinget før hun holder finanstalen neste tirsdag. Hun understreker at den internasjonale krisen ennå ikke har nådd Norge i særlig grad.

- Spørsmålet om en slik orientering vil være mer relevant senere, når vi har større oversikt over hvilke skadevirkninger dette vil ha for norsk økonomi, sier Aasen.

TETT PÅ NETT:Dette betyr krisen for deg

Hun legger likevel ikke skjul på at regjeringen står foran en stor utfordring når den skal utforme budsjett i en slik situasjon.

- Budsjettet må doseres riktig. Både for mye og for lite oljepenger kan fort bli feil, og det er utrolig vanskelig å finne den rette balansen, påpeker hun.

Godt skodd

TILSYN: Statsminister Jens Stoltenberg mener det er viktig med tilsyn av finansinstitusjonene. Foto: Scanpix
TILSYN: Statsminister Jens Stoltenberg mener det er viktig med tilsyn av finansinstitusjonene. Foto: Scanpix

Statsminister Jens Stoltenberg understreker at krisen i USA allerede påvirker norsk økonomi, men mener likevel at Norge er godt skodd til å møte finanskrisen. Han mener det er flere faktorer som gjør at norske banker står sterkere enn mange av de amerikanske bankene.

- Det er ingenting typer på at Norge vil oppleve den samme krisen som amerikansk økonomi er oppe i, men vi må være varsomme og blant annet sikre at vi har godt tilsyn med finansinstitusjonene, sier Stoltenberg.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks