Hovedinnhold

Ber folk gjennomføre planlagte innkjøp

KJØP, KJØP: Administrerende direktør Arne Hyttenes i Sparebankforeningen ber folk om å gjennomføre alle planlagte innkjøp. Foto: Scanpix
KJØP, KJØP: Administrerende direktør Arne Hyttenes i Sparebankforeningen ber folk om å gjennomføre alle planlagte innkjøp. Foto: Scanpix
Den økonomiske pessimismen er høyere enn på mange år. Likevel ber Sparebankforeningen folk om å gjennomføre planlagte innkjøp, for å hindre en enda større krise.

Denne saken handler om:

Nordmenns økonomiske forventninger er nå de laveste på 16 år. Pessimismen brer seg blant unge som gamle og stadig færre planlegger større innkjøp, viser Sparebankforeningens forventningsbarometer.

Barometeret viser at vi sparer mer og holder igjen på store investeringer. Sparebankforeningens administrerende direktør Arne Hyttnes mener folk som har god økonomi og som har planlagt innkjøp må gjennomføre det.

- Problemet er at situasjonen blir selvforsterkende. Det er fornuftig å spare, men hvis alle bremser alt de kan og utsetter innkjøp vil det få konsekvenser i form av mindre salg og dermed flere permitteringer, sier Hyttnes til NTB.

Psykologisk effekt

Etter år med vekst i nybilsalg og boligpriser som har steget jevnt, vil folk nå heller spare og nedbetale lån, viser undersøkelsen. Salget av varer, boliger, biler og hytter stuper nå brattere enn de fleste spådde på forhånd.

- Fra 2004 og fram til i fjor opplevde vi den sterkeste vekstperioden siden 1950-tallet. Det var lenge ventet at denne veksten ville avta, men det var ikke forventet at konjunkturomslaget skulle skje så brått. Dette har slått ut både i næringslivets investeringer og i husholdningenes etterspørsel, og det er derfor naturlig at forventningene bærer preg av dette, sier Hyttnes.

Hyttnes mener pessimismen viser den psykologiske effekten av den internasjonale finanskrisen.

- Nå ser vi tydelig hvilken negativ psykologisk effekt dette har hatt på husholdningenes forventninger. Risikoen er at de i denne situasjonen velger å utsette planlagte investeringer og forbruk. Det vil i så fall forsterke den økonomiske nedgangen, sier Arne Hyttnes.

Optimisme likevel

Fortsatt er likevel husholdningene optimistiske med tanke på egen økonomi. Selv om arbeidsledigheten vil øke i tiden framover og berøre mange, vil likevel flertallet av de yrkesaktive være i jobb, og de har dermed liten grunn til å være urolige for inntekten sin, påpeker Hyttnes.

- Vi må forvente at renten skal ned og de som har gjeld vil faktisk styrke økonomien sin. Så for en stor del av Norges befolkning vil ikke den økonomiske situasjonen bli særlig dårligere, sier Hyttnes.

Forventningsbarometeret måler husholdningenes forventninger til egen og landets økonomi, og er et samarbeid mellom Sparebankforeningen, Økonomisk Rapport og TNS Gallup. Undersøkelsen som ligger til grunn for barometeret gjennomføres hvert kvartal.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks