Hovedinnhold

Regjeringen gir ytterligere 140 millioner til Filippinene

VIL GI MER: Utenriksminister Børge Brende og statsminister Erna Solberg møtte søndag representanter fra Redd Barn, Caritas og Røde Kors om katastrofen på Filippinene. Foto: NTB scanpix
VIL GI MER: Utenriksminister Børge Brende og statsminister Erna Solberg møtte søndag representanter fra Redd Barn, Caritas og Røde Kors om katastrofen på Filippinene. Foto: NTB scanpix
Regjeringen foreslår å øke den humanitære bistanden til Filippinene med ytterligere 140 millioner kroner.

Denne saken handler om:

Norge vil med det bidra med totalt 205 millioner kroner etter tyfonen.

- Vi ønsker å bidra til å lette lidelsene som barn, kvinner og menn nå gjennomgår i de rammede områdene på Filippinene. Regjeringen stiller nå nye 20 millioner kroner til rådighet, og i tillegg har vi besluttet å be Stortinget om en tilleggsbevilgning på ytterligere 120 millioner kroner til nødhjelpsarbeidet, sier statsminister Erna Solberg.

Ifølge de offisielle tallene har minst 3.633 mennesker mistet livet i naturkatastrofen. I tillegg har 2 millioner mistet hjemmene sine, og i de verst rammede områder er hele byer lagt i grus.

Millioner av barn rammet

UNICEF anslår at 12,9 millioner mennesker er rammet av tyfonen Haiyan. 5,4 millioner av dem er barn.

Et enormt antall skoler og daghjem er ødelagt i områdene som er rammet.

Barn utsettes dessuten i stor grad for vannbårne sykdommer, mange har mistet familiene sine og trenger beskyttelse mot seksuell utnyttelse og barnearbeid.

Pengene fra Norge skal blant annet gå til mat, vann, helsehjelp og til å skaffe folk husly.

I tillegg til å bidra gjennom FN, støtter regjeringen det akutte nødhjelpsarbeidet til Caritas, Redd Barna og Røde Kors.

Norge bidrar også med personell og utstyr gjennom Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, Flyktninghjelpens beredskapsstyrker og Noreps.

Stort behov

- Behovene er enorme, og det gjøres en stor innsats fra mange aktører. Samtidig er det et problem at nødhjelpen ikke kommer raskt nok fram til de som trenger det, sier utenriksminister Børge Brende (H).

«Kvinner og barn er spesielt utsatt for vold og overgrep i en kaotisk krisesituasjon. Regjeringen prioriterer tiltak som bidrar til å ivareta deres beskyttelsesbehov, og har støttet utsendelsen av slike eksperter til kriseområdene», står det i pressemeldingen fra Statsministerens Kontor.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks