Hovedinnhold

- Fikk panikk etter drapet

Politiet utvidet siktelsen mot trebarnsmor

DRAP: Drapet skjedde i dette huset i Aurskog i Akershus. Foto: Rune Melby
DRAP: Drapet skjedde i dette huset i Aurskog i Akershus. Foto: Rune Melby
(VG Nett) Trebarnsmoren, som er siktet for drap på eksmannen i Aurskog, har forklart at de dumpet liket i Sverige fordi de fikk panikk.

Politiet valgte fredag å utvide siktelsen mot den 35 år gamle kvinnen til å gjelde medvirkning til forsettlig drap. Hun var tidligere kun siktet for legemsbeskadigelse, men politiet mener det er skjellig grunn til å mistenke henne for å ha bidratt til at eksmannen fra Sørum ble drept i helgen.

- Dette er feil juss, raser forsvarsadvokat Gunhild Lærum.

Begge de to siktede nekter straffskyld. Kvinnens nye samboer har forklart at eksmannen ble drept i selvforsvar.

- Hun var etterlatt i en hjelpeløs tilstand, og han som begikk drapet har reddet henne etter å ha hørt ropet om hjelp. Min klient har aldri forøvet noe vold mot avdøde og da er det merkelig at hun siktes for medvirkning, sier Lærum videre til VG Nett.

Politiadvokat Kåre Kalvø understreker at etterforskningen er i en tidlig fase, og at siktelsen er foreløpig.

- Fikk panikk

Først fem dager etter drapet - da samboerparet var siktet av politiet - fikk etterforskerne vite hva som hadde skjedd i boligen deres i Aurskog. I etterkant av drapet ble liket fraktet til Sverige, via en kjent smuglerrute på Setskog, og dumpet i et avsidesliggende område ved Skillingsfors.

DRAPSDØMT: Filosofen har holdt en rekke foredrag over hele landet. Nå er 37-åringen dømt til 15 års fengsel for drap. Foto: VG
DRAPSDØMT: Filosofen har holdt en rekke foredrag over hele landet. Nå er 37-åringen dømt til 15 års fengsel for drap. Foto: VG

Politiet ble aldri varslet.

- De fikk panikk. Det er slik som kan skje etter ekstreme hendelser, forteller Lærum.

Ifølge forsvarsadvokaten kjente den siktede kvinnen til turen, men Lærum vil ikke kommentere hvorvidt hun var med til Sverige.

Konfliktfylt

Ifølge VGs opplysninger skal kvinnen ha blitt tapet fast av eksmannen da han oppsøkte boligen lørdag kveld.

Hennes nåværende samboer skal ha befunnet seg i etasjen over. Da 37-åringen ble oppmerksom på hva som foregikk, skal han ha slått offeret så hardt i hodet med baksiden av en øks at han døde.

Barna var ikke i huset drapsnatten.

Den avdøde mannen og den siktede kvinnen har i årevis hatt et konfliktfylt forhold. I februar i fjor ble han dømt for vold og trusler mot ekskona.

For drøye tre år siden ble de separert, og kvinnen fikk foreldreansvaret for deres tre barn på tre, fire og sju år.

Tidligere ustraffet

Kvinnens nye samboer er ifølge forsvarer Sigmund Øien ikke tidligere dømt for straffbare forhold.

- Foreløpig har han bare forklart politiet at mannen ble tatt av dage, og sagt seg villig til å påvise hvor liket var skjult. Til uken skal han avgi en detaljert forklaring, hvor hele forhistorien kommer med. Den er ganske lang og betydningsfull, sier Øien til VG Nett.

Da den drepte 49-åringens familie meldte ham savnet etter helgen, nektet først den drapssiktede filosofen for at han hadde noe med forsvinning å gjøre. Først i det andre politiavhøret la han kortene på bordet.

- På det tidspunktet han svarte slik, så hadde han ikke noen advokat. Det var på det tidspunktet han ba om advokatbistand, sier Øien til VG Nett.

Den 35 år gamle kvinnen er for øyeblikket innlagt på sykehus. Politiet vil ikke be om varetekt for henne så lenge hun innlagt.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks