Hovedinnhold

Fikk hendene sydd fast

Håvve Fjells (31) armer er sydd fast til kroppen. Hånden hans er sydd fast i ansiktet. Kroppen er sydd fast til stolen. Dette er et fire timers kunstverk.
På Kunstnernes Hus i Oslo kunne man i går beskue dette noe bisarre syn. Den fastsydde Fjell er en del av gruppen Pain Solutions serie på fem ulike levende skulpturer eller installasjoner som omhandler restriksjoner.
På Kunstnernes Hus i Oslo kunne man i går beskue dette noe bisarre syn. Den fastsydde Fjell er en del av gruppen Pain Solutions serie på fem ulike levende skulpturer eller installasjoner som omhandler restriksjoner.
Besøkende på Kunstnernes Hus i går kveld bar tydelig preg av det de så. Med en finger mellom tennene, som om hun delte Håvve Fjells smerte, bøyde en ung pike seg ned for å studere den selvpåførte smerten i detalj. Dempede ord som «au» og «uff» gikk gjennom forsamlingen. Mange så ut til å prøve å beskytte seg selv mot de sterke inntrykkene ved å legge armene i kors.

Fjell ble sydd fast til stolen av en syerske som tidligere har laget lærkostymer for ham. Hennes spesialitet er klær og møbler i skinn. Fjell sier hun ikke tente på ideen øyeblikkelig.

- Hun måtte ha betenkningstid. Hun hadde tross alt aldri brukt nålen på et menneske før. Jeg hadde en sykepleier i bakhånd, men hun sa heldigvis ja til slutt, sier han.

De over hundre stingene i kroppen hans er ikke det som påfører ham mest smerte.

- Det er størst påkjenning for nakken. Den får ingen støtte. Jeg kan ikke hvile hodet i hånden, da vil stingene i magen strammes, sier han - mens Kate Pendry fjerner stingene fra kroppen hans etter fire lange timer.

Strekker seg

Lettelsen er å lese i øynene på kunstneren, og han nyter tydelig å strekke armene til værs og skjære grimaser. Hvordan han fikk ideen til det levende kunstverket, er han ikke sikker på selv.

- Konseptet kom til meg som en del av serien med installasjoner. Jeg har tenkt på det lenge, og har ikke sett at noen har gjort dette før, sier han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks