Hovedinnhold

Fatal raftingulykke - fire er omkommet

TRAGISK ULYKKE: Her rett ovenfor Ridderspranget i Sjoa, ble en mann funnet omkommet, to kilometer nedenfor ulykkesstedet. Foto: VG
TRAGISK ULYKKE: Her rett ovenfor Ridderspranget i Sjoa, ble en mann funnet omkommet, to kilometer nedenfor ulykkesstedet. Foto: VG
Fire personer er døde etter en dramatisk raftingulykke i elva Sjoa i Heidal.

Dødsulykker i Sjoa

 • 22. april 1990: Jente (18) og gutt (20) fra Gudbrandsdalen omkom etter utforkjøring i Sjoa.
 • 26. juni 1990: Dansk statsborger omkom i raftingulykke.
 • 3. august 1991: Mann fra Gudbrandsdalen omkom etter at han falt i elven på fisketur.
 • 25. mai 1992: Tre lokale unggutter omkom i utforkjøring i Sjoa.
 • 7. juni 1992: 20-åring fra Asker omkom i raftingulykke.
 • 15. august 1992: Tsjekkisk statsborger omkom i raftingulykke.
 • 18. juli 1993: Tsjekkisk statsborger omkom i raftingulykke.
 • 11. juli 1994: Østerriker omkom i kajakkulykke.
 • 15. juni 1996: Oslomann forsøkte å hoppe over Ridderspranget. Falt ned i Sjoa og omkom.
 • 19. juli 2006: Brite omkom i kajakkulykke.
 • 21. juli 2007: En 36 år gammel mann og en 34 år gammel kvinne fra Estland omkom i Åsengjuvet.

Like før klokken 13 i formiddag ringte vitner til politiet og fortalte om livløse personer som fløt i vannet ovenfor Ridderspranget i Sjoa i Oppland.

Så langt er fire personer bekreftet døde. Personene skal være fra Ukraina, får VG Nett opplyst.

Totalt var det en gruppe på 13 personer som var på rafting i Sjoa lørdag, hvorav en av dem befant seg på land. Like før klokken 13.00 skal tre av båtene ha velvet, og seks personer havnet i vannet.

HAR DU INFORMASJON OM SAKEN?Kontakt VG Nett her

Politiet fikk raskt hentet opp to personer som ble meldt omkommet. Det ble utført livreddende førsthjelp på en tredje person, men livet sto ikke til å redde. To andre ble hentet i land og skal være i god behold.

- De var forkomne og kalde, men i live. Øvrige involverte er nå samlet i et forsamlingshus hvor de blir tatt hånd om av et kommunalt kriseteam. Vi har foreløpig ikke noen informasjon om fordelingen av kjønnene, eller alderen på de som var med, sier operasjonsleder i Gudbrandsdal politidistrikt, Arne Strøm til VG Nett.

Redningsmannskapet søkte i flere timer etter den sjette personen, men klokken 17.50 lørdag ettermiddag meldte poltiet at personen var funnet omkommet ved Ridderspranget i Sjoa.

- Uforståelig

Selve velvingen skjedde i Sjolia, som ligger litt ovenfor Ridderspranget.

- Ukrainerne skal ha brukt ei slags katamaranlignende flåte, og vi stiller oss uforstående til bruken av denne litt skrøpelige båten i slike forhold, sier operasjonslederen til VG Nett.

Artikkelen fortsetter under bildet

RISIKABELT: Ingen norske kommersielle selskap tilbyr turer i området ovenfor Ridderspranget på grunn av vanskelige forhold. Foto: VG
RISIKABELT: Ingen norske kommersielle selskap tilbyr turer i området ovenfor Ridderspranget på grunn av vanskelige forhold. Foto: VG

Livløse personer i elva

Flere personer ble sett løpende langs elvebredden etter ulykken.

Ifølge VGs fotograf på stedet ble en tilsynelatende livløs person observert flytende i elva forbi Nybrua i Murudalen, som ligger et stykke nedenfor Sjoa, like før klokken 16.

Trolig uorganisert

To luftambulanser og et Sea king-helikopter ble sendt til stedet. Det samme ble brannvesenet og flere raftingselskaper. Situasjonen var uoversiktlig, og letearbeidet i elva var vanskelig.

- Elva er relativt stor, etter mye nedbør og snøsmelting i det siste, sa Strøm til VG Nett tidligere i dag.

Artikkelen fortsetter under bildet

POPULÆR RAFTING-ELV: Det var her, ved Ridderspranget, at flere livløse personer ble sett flytende i elva Sjoa i Gudbrandsdalen ved 13-tiden. Foto: KRISTOFFER ØVERLI-ANDERSEN
POPULÆR RAFTING-ELV: Det var her, ved Ridderspranget, at flere livløse personer ble sett flytende i elva Sjoa i Gudbrandsdalen ved 13-tiden. Foto: KRISTOFFER ØVERLI-ANDERSEN


Lokale raftere VG Nett har snakket med sier at personene som er involvert i ulykken trolig ikke er tilknyttet noe lokalt raftingfirma.

- Vi rafter ikke her

- Vi er fire kommersielle selskaper som tilbyr raftingturer i Sjoa. Etter det jeg forstår, skjedde denne ulykken ovenfor Ridderspranget. Ingen norske kommersielle selskap tilbyr turer der, sier Anders Aasheim i Sjoa Rafting.

De lokale selskapene organiserer ikke turer i området hvor dødsulykken skjedde.

- Det er vanskelig og tidkrevende å ta seg ned til elva der. Denne delen av elva består både av partier der det er mulig å rafte og partier der dette ikke er mulig overhodet, sier Aasheim til VG Nett.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks