Hovedinnhold

Fant tusen meter langt «9-tall» i Barentshavet

Sjekk de mystiske figurene på havets bunn!

Det ser ut som tallet ni, er en kilometer langt og åtte meter dypt. Figuren er en av mange tegn på bunnen av Barentshavet.

FAKTA: Havets hemmelighet

  • Bildene er grafiske og skyggelagte terrengmodeller, fremstilt hos Statens kartverk på grunnlag av dybdemålinger.
  • Disse er hentet inn av MAREANO, som er et kartleggingsprogram der NGU, Kartverket og Havforskningsinstituttet samarbeider.
  • At kjempesporene er bevart som Barentshavets hemmelighet i 10 000 år, skyldes trolig at det ikke har blitt ført ut nye sedimenter fra land som har dekket dem til.
  • Mange av sporene ligger i dag på om lag 250 meters dyp, men det kan ha vært grunnere da de ble avsatt: Den gangen var jordskorpen presset ned på grunn av de store isbreene, men samtidig var havnivået lavere fordi mye havvann var tatt opp i de store is-kalottene som lå over Nord- og Sydpolen.

Bare 40 kilometer fra norsk fastland er det funnet en rekke mystiske spor og det som minner om figurer.

- Vi jo hatt det litt moro, da, med de mange figurene som etter hvert tegnet seg på bunnen. Vi har sett hjerter, figurer som ligner på dyr eller på arabiske skrifttegn, eller uleselige legesignaturer, sier prosjektleder for kartleggingsprogrammet MARANO, Hanne Hodnesdal, og fortsetter:

- Men mest markant er nok det store 9-tallet, som ligger på om lag 250 meters dyp i havet nordøst for Vadsø.

Mønstrene er dannet av isfjell, kunne havforsker og isbre-ekspert Lilja Run Bjarnadottir fra Norges geologiske undersøkelse - NGU - fortelle VG i går.

- Dette er spor etter isfjell. Sannsynligvis er de dannet på slutten av siste istid, altså for om lag ti tusen år siden. Isbreene har løsnet fra isbreer og blitt ført med strøm og vind. Pløyesporene er dannet ved at de har tatt nedi bunnen. Bunnen er myk - den består for det meste av finkornede sedimenter, hovedsakelig grusholdig leire.

Her kan du sjekke ut havbunnen på egen hånd 
(Finner du tegn og symboler vil VG høre fra deg )

Hodnesdal sier at ni-tallet er om lag tusen meter bredt.

- Hvis du tenker deg at det er skrevet med en penn, er den pennen seksti meter bred. Og tegnet står om lag åtte meter ned i bunnmassen, forklarer hun.

BAKGRUNN: Fant gigantspor på havbunnen

Norsk økonomisk sone

Etter mange tiår med stridigheter kunne Stoltenberg-regjeringen, med daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre i spissen, feire avklaringen om norsk økonomisk sone i Barentshavet.

Et område på størrelse med nesten halve Sør-Norge - formet som en enorm pilspiss nordøst for Vadsø - var plutselig et nytt stykke Norge - til havs.

Ganske straks etterpå ble det bevilget nok penger til å foreta en fullstendig utredning av området.

- Ja, vi visste jo ikke noe om dette da regjeringen bevilget penger til utforskning av området for to år siden. Vi hadde ventet å finne et nokså flatt bunnområde, sier Hodnesdal til VG.

Med finskala lupe ble bunnen finstudert og kartlagt. Dette er nå det best kartlagte området, i alle fall på norsk side av Barentshavet.

Terrengmodell

Hanne Hodnesdal mener det er lett å skille mellom trål-spor og isbre-spor i bunnmassene:

- Trålsporene vil være så små at de ikke vil synes. Denne kartleggingen skjer ved hjelp av lydpulser fra et overflatefartøy, og disse brukes til å lage en nøyaktig terrengmodell av havbunnen med en oppløsning på 5x5 meter.

Hun mener det til en viss grad er mulig å tolke hvordan figurene har oppstått:

- Mange isfjell har bare en enkelt tapp som stikker nedi, og lager da ett enkelt spor. Kanskje de kjører seg fast en periode, og svinger litt rundt, det ser vi spor av. Noen steder stanser også sporene brått. Vi tenker da at en del har brukket av isbreen, så den flyter høyere i vannet. Noen isbreer har også gjerne to «kjøler» - og lager da gjerne parallelle spor, som vi også ser flere av, sier hun.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks