Hovedinnhold

Fant hodeskalle på kirkegården

- Utrolig ekkelt, sier Malin (18)

SJOKKERT: Her på Bragernes kirkegård i Drammen oppdaget Malin Kristoffersen (18) en hodeskalle. - Jeg fikk helt sjokk, sier hun. Kirkevergen er ukjent med funnet, men mener at hodeskallen har kommet tilbake i vigslet jord. Foto: Knut Erik Knudsen
SJOKKERT: Her på Bragernes kirkegård i Drammen oppdaget Malin Kristoffersen (18) en hodeskalle. - Jeg fikk helt sjokk, sier hun. Kirkevergen er ukjent med funnet, men mener at hodeskallen har kommet tilbake i vigslet jord. Foto: Knut Erik Knudsen
Malin Kristoffersen trodde knapt sine egne øyne under morgenturen på kirkegården: Rett ved siden av henne dukket en hodeskalle opp.

Tips oss

Av: Ingunn Viken 

- Er ikke det en hodeskalle? spurte kjæresten min. Jeg fikk helt sjokk. Det var utrolig ekkelt, sier hun til VG.

Mandag morgen gikk hun og samboeren tur over Bragernes kirkegård i Drammen. Morgenturen ble ikke helt som paret hadde tenkt den skulle bli.

- Jeg sa til ham at nå er du sikkert bare litt sliten, men han insisterte på at jeg måtte se nærmere etter. Og der var det jammen en hodeskalle, sier hun.

HODESKALLEN: Godt synlig lå kraniet i denne jordhaugen på Bragernes kirkegård. Foto: PRIVAT
HODESKALLEN: Godt synlig lå kraniet i denne jordhaugen på Bragernes kirkegård. Foto: PRIVAT

Hodeskallen lå rett ved en av hovedtraseene gjennom kirkegården, i enden av en jordhaug. Kristoffersen forteller at hodeskallen var overraskende liten, og at hun umiddelbart tenkte at den må ha tilhørt et barn. Tilbake på kirkegården onsdag kveld grøsser hun ennå over den ubehagelige hendelsen.

Har du opplevd noe lignende? Tips VG Nett her!

- Det er ikke akkurat noe man forventer seg når man går tur på en kirkegård. Det var ikke noe all right. Den lå rett ved siden av veien, så mange kan ha sett den. Jeg lurer på om dette kan være lov?

For kirkevergen i Drammen, Ivar Nygård, er funnet av hodeskallen ukjent.

- Jeg må få klarhet i hva som har skjedd i morgen, og vil ta dette opp med dem som graver gravene, sier han til VG onsdag kveld.

Lang fredningstid

- Hvor gammel graven er, og når den sist ble brukt, kan jeg ikke si noe om her og nå. Men jeg skal finne ut av om vi har gjort det rutinene tilsier. Dersom vi har brutt rutinene, er jo det alvorlig, sier han.

Hva synes du om hodeskalle-funnet? Delta i debatten nederst i artikkelen!

Den 200 år gamle kirkegården har en særlig lang fredningstid på graver på grunn av jordsmonnet som inneholder mye leire. Dermed tar det lengre tid før kroppene går i oppløsning. Normal fredningstid på en grav er 20 år, men ved Bragernes kirkegård og flere andre kirkegårder i Drammen er fredningstiden på en grav utvidet til 60 år.

Nygård forteller at kirken har klare rutiner på håndteringen av skjelettrester som blir funnet i graver som graves opp. Om den gamle graven inneholder store skjelettrester, skal graven som regel lukkes.

Men dersom det er nok jord til å sette ned en ny kiste, skal skjelettrestene pent legges tilbake i graven med jord, før en ny kiste settes oppå. Han sier at det er uklart hvorfor hodeskallen ikke ble lagt tilbake i graven umiddelbart, men han vil understreke at de som jobber på kirkegårdene i Drammen er rutinerte.

- Kirkegårdsgraverne er drevne og ser lett om det er skjelettrester i jorden, sier Nygård.

- Er det ikke da naturlig at de da så hodeskallen?

- Jo, det vil jeg også synes er ganske naturlig. Jeg har full tillit til at de rett og slett ikke har sett den.

Alltid en risiko

Nygård forstår at Kristoffersen synes det var en ubehagelig opplevelse å finne hodeskallen på morgentur, men han sier også at det er en risiko man må ta.

- Jeg har forståelse for at de må grave opp graver, men da må man også se til å grave ned beinrestene igjen, sier Kristoffersen.

I en e-post i går kveld skriver Nygård at han har snakket med kirkegårdsgraveren.

- Rutiner og forskrifter for fredningstiden (60 år) er fulgt her. Han kunne opplyse at det heller ikke var andre beinrester eller rester av treverk i denne graven. Derfor var det overraskende og leit at forbipasserende opplevde dette ved kirkegården, skriver Nygård.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks