Hovedinnhold

Fant 700 år gammel engelsk sølvmynt i Finnmark

<p>GAMMEL SKATT: Her er forsiden av mynten i med portrett av kong Edward I som var konge i England 1272-1307 eller hans sønn Edward II som styrte landet fra 1307 til 1327.</p>

GAMMEL SKATT: Her er forsiden av mynten i med portrett av kong Edward I som var konge i England 1272-1307 eller hans sønn Edward II som styrte landet fra 1307 til 1327.

Foto: Tor Inge Iversen.
Dette er den nordligste mynten av denne typen som er funnet i verden, og en av de to eldste i Finnmark.

Kameratene Tor Inge Iversen (23) og Roy Vidar Nilsen (24) bega seg ut på en skattejakt med stor gevinst.

- Vi dro på den lokale badestranden med en metalldetektor for å lete rundt på badestranden. Brått fant vi mynten midt mellom colakorker og søppel, sier Iversen til VG.

- Ble fysisk overveldet

Mynten ble funnet på en badestrand på Lathari i Alta 13. juli, like ved der Jahn Roald Kristiansen fant en lignende mynt i april i fjor.

- Jeg ramlet og ble fysisk overveldet. Jeg visste nøyaktig hva de var vi fant, sier Iversen.

Dette er de eldste myntene som er funnet i Finnmark og de nordligste mynter av denne typen funnet i verden.

<p>GULLJEGERE: Tor Inge Iversen og Roy Vidar Nilsen fant en mynt på Lathari i Alta. Her holder de mynten i en beskyttende eske.<br/></p>

GULLJEGERE: Tor Inge Iversen og Roy Vidar Nilsen fant en mynt på Lathari i Alta. Her holder de mynten i en beskyttende eske.

Foto: Hans Christian Søborg, Alta Museum.


- Disse funnene minner oss om det vi vet andre arkeologiske funn så langt tilbake som i steinalderen og fra historiske kilder i middelalderen, at folk lengst nord i Europa hadde forbindelser og kommunikasjon med områder flere tusen kilometer unna, sier konservator på Alta Museum Hans Christian Søborg i en pressemelding.

Begge myntene er en såkalt «Long Cross»-type. Denne type mynt ble preget under både Edward I som var konge av England i tidsperioden 1272-1307, og hans sønn Edward II som var konge fra 1307 til 1327.

- Viktig brikke i Altas historie

- «Long Cross»-navnet kommer av at korset som er avbildet på myntens bakside har «lange» armer som strekker seg ut til myntens ytterkant, opplyser Søborg i pressemeldingen.

Denne typen mynt kalles en «sterling» etter sølvinnholdet. På 1100-tallet ble det bestemt at «Sterling Silver»-mynter i England skulle bestå av 92,5 % sølv og 7,5 % kopper.

Etter vekten til mynten kalles de også for en «penny». Det gikk 240 «pennies» på 1 pund.

Alle mynter fra før år 1650 er statens eiendom. De som er funnet i Nord-Norge skal sendes til Universitetsmuseet i Tromsø.

<p>«LONG CROSS»: Her er baksiden av mynten med et langt kors og innskriften «Civitas London». Mynten er en «Long Cross»-type.<br/></p>

«LONG CROSS»: Her er baksiden av mynten med et langt kors og innskriften «Civitas London». Mynten er en «Long Cross»-type.

Foto: Tor Inge Iversen.


Arkeolog Bjørn Helberg fra Tromsø Museum som er i Alta denne uken, tar den med seg til Tromsø. Der skal mynten undersøkes, registreres og eventuelt konserveres.

- De har berget en viktig brikke i Altas historie for fremtiden, mener Søborg.

Mynten som Kristiansen fant i 2013 ble bestemt som en type preget i Canterbury i årene 1302 til 1310 under kong Edward I og Edward II. Mynten ser ut til å ha funnet veien fra London til Alta for 700 år siden.

Dette er ikke første gang at guttene har dratt frem metalldetektoren for å finne skjulte skatter.

- Vi er begge veldig interessert i gammel historie. Vi har gullfeber, sier Iversen til VG.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks