Hovedinnhold

Fant 33 feil i Børges nynorskbrev

Næringsminister Børge Brende (H) gir ny næring til dem som mener nynorsken må styrkes i skolen. I et kort brev på 20 linjer nynorsk leverer Brende 33 feil.
Det går frem av Norsk språkråds gjennomgang av innholdet i brevet. Brevet inneholder et svar på et spørsmål fra stortingsrepresentant og nynorskbruker Olav Akselsen (Ap).

Bevæpnet med rød penn gikk Språkrådets nynorskekspertise løs på brevet fra næringsministeren i går formiddag.

- Trist og skammelig

Direktør i Norsk språkråd, Sylfest Lomheim, vurderer det som både trist og skammelig at et offentlig brev fra en statsråd inneholder en hel skog av feil. VG lot språkrøkter Sylfest lese brevet.

- Det er trist å se slike brev. Dessverre er mange av de grove feilene rett og slett feil norsk. Men det finnes også oppsiktsvekkende feil i nynorsken, sier Sylfest Lomheim til VG.

Han understreker at han ikke vil henge ut hverken statsråd Brende eller statstjenestemannen som har ført brevet i pennen.

- Men det er faktisk viktig å vise frem språkbruk som er så dårlig som i dette tilfellet. Her må kvalitetskontrollen i departementet skjerpes, forlanger Lomheim.

Flau

Han har satt hake ved brevskriverens konsekvente bruk av «ble» fremfor «vart». Bokmål blandes med nynorsk også flere andre steder i brevet. Brevskriveren bruker «vært» der det skulle vært «vore». Og videre: ...søknadsfristen er «satt» til 8. oktober 2004 - fremfor «sett» til 8. oktober, som er korrekt nynorsk.

Børge Brende er direkte flau over brevet som han har satt signaturen sin på.

- Dette er ikke bra, innrømmer Høyre-statsråden etter at han på nytt har gjennomgått innholdet i brevet.

- Brevet inneholder ikke den språklige kvalitet man skal kunne forvente. Her er det bare å legge seg helt flat, sier Børge Brende til VG.

- Mitt ansvar

- Finnes det noen språklig kvalitetssikring før et brev fra deg slippes ut i det offentlige rom, Brende?

- Tydeligvis ikke, svarer en noe beklemt næringsminister.

- Men det var ikke du personlig som skrev brevet?

- Jeg har undertegnet brevet. Da er det mitt ansvar, svarer Brende.

Stortingsrepresentant og nynorskbruker Olav Akselsen mener statsrådens forsøk på å svare på nynorsk var uvanlig hjelpeløst.

- Også jeg skjønner at statsråden ikke kan bruke tiden sin til å lese korrektur på alle brev som går ut fra departementet. Men dette må da være et tankekors for medlemmene i en regjering som vil redusere sidemålets betydning i skolen, sier Olav Akselsen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks