Hovedinnhold

Fanklubb ble huglaug

Fanklubb er ute, huglaug er inne. I hvert fall hvis vi skal tro Norsk Språkråd.
Ordet huglaug er nemlig ett av nyordene Norsk språkråd har registrert i år 2001.

Ordet stammer fra en, unnskyld uttrykket, fanklubb for den språkbevisste og nynorsktalende NRK-reporteren Audhild Gregoriusdotter Rotevatn.

- Er huglaug blitt registrert som nyord? Det synes jeg er kjempebra. Vi trenger nye norske ord, sier Rotevatn til NTB.

Her er flere nye norske ord:

Privatisør, mobilblotter og tunnelfattig er blant andre nyord som Språkrådet registrerte i fjor. Alle tre dukket opp i mediene. Klassekampen omtalte den som utførte privatisering i forbindelse med Statoil som en privatisør, mens VG omtalte personer som snakker om personlige anliggender i mobiltelefon på offentlig sted som mobilblottere.

Tunnelfattig brukte bladet Motor som hedersbetegnelse på veier i Norge hvor det faktisk går an å nyte utsikten.

Uttrykk Språkrådet selv foreslo som nyord i fjor, var blant andre driftsutsetting for «outsourcing», opplæringsansatt for «trainee», luftpensel for «airbrush», masseundersøking for «screening» og kringlyd for «surround sound».

- Veldig bra at nyord også kan komme fra nynorsk. Kanskje huglaug kan være starten på en liten revolusjon, sier Rotevatn til NTB.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks