Hovedinnhold

Raser mot politi og ambulansepersonell etter dødsfall

Familiemedlemmer vurderer anmeldelse etter Tøyen-dramaet

(VG Nett) Familien til kvinnen som døde på Tøyen i Oslo søndag vurderer å anmelde både politiet og ambulansetjenesten for uaktsomhet.

VET DU NOE? TIPS OSS

Det bekrefter familiens advokat Shahzad Nazir overfor VG Nett.

Ambulansepersonell rykket søndag formiddag ut etter en nødmelding om en eldre dame på Tøyen i Oslo. Ifølge ambulansetjenesten skal imidlertid flere av de pårørende ha opptrådt så truende at de valgte i å tilkalle politiet.

VGTV:Hør politiets samband, og se amatøropptakene fra hendelsen

Flere av slektningene ble lagt i bakken og påført håndjern. Da ambulansepersonellet til slutt kom seg opp i leiligheten sto ikke kvinnens liv til å redde.

- Kunne overlevd

Familiemedlemmene er svært provosert over måten de ble behandlet på da de forsøkte å skaffe hjelp til sin døende slektning. Ifølge advokaten vil familien tirsdag ta stilling til om de vil anmelde politiet og ambulansetjenesten for uaktsomhet.

- Det er på det rene at ambulansen kom sent til stedet, og at både politiet og AMK hadde helt feil fokus. Vår vurdering er at kvinnen kunne overlevd dersom politiet og ambulansepersonellet hadde gjort jobben sin, sier Nazir til VG Nett.

VGTV:Se ambulanse-dramaet med politiets samband

LES OGSÅ:Familiemedlemmer blir anmeldt for ambulansebråk

Saken fortsetter under bildet!

AGGRESIVT: Flere politipatruljer rykket ut for å bistå ambulansepersonell som hevdet de ble treut av aggressive pårørende. Foto: Scanpix
AGGRESIVT: Flere politipatruljer rykket ut for å bistå ambulansepersonell som hevdet de ble treut av aggressive pårørende. Foto: Scanpix

Han avviser bestemt at noen av slektningene utgjorde noen trussel mot det etter hvert mannsterke politikorpset på stedet.

- Overasket over aggressiviteten

Visepolitimester Roger Andresen ved Oslo politidistrikt avviser kritikken fra de pårørende.

- Ut fra gjennomgangen av hele saken, er jeg klar på at politifolkene på stedet ikke har gjort noe klanderverdig. Spesialenheten har heller ikke funnet noen grunn til å inn i saken, påpeker Andresen.

Han understreker at politifolkene ble overasket over aggressiviteten de ble møtt med.

- De forsto at dette var pårørende, og forsøkte derfor å roe ned situasjonen, sier Andresen.

I hele dag har premedisinsk divisjon ved Ullevål universitetssykehus jobbet med å hente ut opptak av sitt eget samband, innkomne nødsamtaler og logger over hendelsesforløpet.
Dette materialet blir gjennomgått mandag kveld. Før dette arbeidet er fullført ønsker ikke AMK å kommentere selve hendelsesforløpet.

- De som jobbet i går vil også bli bedt om å gi en forklaring om hva som skjedde, opplyser avdelingssjef Hans Petter Ødegård ved AMK Oslo og Akershus.

Begraves i Tyrkia

DØDE: Døndu Tulum (63) var død da ambulansen endelig kom frem til leiligheten på Tøyen i Oslo sentrum. Foto: Privat
DØDE: Døndu Tulum (63) var død da ambulansen endelig kom frem til leiligheten på Tøyen i Oslo sentrum. Foto: Privat

Sønnen til den avdøde kvinnen Kutluay Tulum bekrefter at familien i utgangspunktet ønsket å ta med seg morens kropp til Tyrkia allerede tirsdag for å få henne gravlagt i hjemlandet. Ifølge muslimsk lov skal døde begraves så raskt som mulig etter dødsfallet.

Ifølge advokaten vil familien tirsdag kreve å få kroppen frigitt.

- Så lenge det ikke foreligger noen mistanke om at det ligger noe kriminelt bak dødsfallet, har verken politiet eller sykehuset noen hjemmel til å holde liket tilbake, sier han.

- Kunne ikke en obduksjon bidratt til å kaste lys over dødsårsaken?

- Det er riktig, men for familien veier hensynet til muslimsk lov tyngre. Den fastslår at det er helt nødvendig å få kvinnen gravlagt så raskt som mulig, sier Nazir.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks