Hovedinnhold

Dømt til 17 og 8 års fengsel i Faiza-saken

** Frikjent for overlagt drap
** Nyfløt anket på stedet
** Faizas familie skuffet

DOMMEN KLAR: Håvard Nyfløt (i midten) og Shamrez Khan (t.h) har begge hevdet at det ikke var meningen å drepe Faiza Ashraf (t.v.). I dag fikk de dommen i Asker og Bærum tingrett. Foto: Privat Foto: Privat
DOMMEN KLAR: Håvard Nyfløt (i midten) og Shamrez Khan (t.h) har begge hevdet at det ikke var meningen å drepe Faiza Ashraf (t.v.). I dag fikk de dommen i Asker og Bærum tingrett. Foto: Privat Foto: Privat
SANDVIKA (VG Nett) Håvard Nyfløt (26) og Shamrez Khan (28) er dømt for henholdsvis forsettelig drap og kidnapping av Faiza Ashraf (26). Ingen av de to ble dømt for overlagt drap.

Denne saken handler om:


FAIZA ASHRAF (26)
Var på på vei til jobben i en klesbutikk på Oslo City da hun ble tvunget ned i bagasjerommet til en bil, 3. februar 2010.
Hun klarte å ringe politiet, men ble drept ved kvelning samme morgen. Det tok tre uker før hun ble funnet.


SHAMREZ KHAN (29)
Fra bagasjerommet navnga Faiza Ashraf den norskpakistanske drosjesjåføren for å stå bak kidnappingen.
Han hadde plaget henne lenge, og skal ha villet straffe henne for å ha avvist ham.
Khan er tiltalt for medvirkning til overlagt drap.


HÅVARD NYFLØT (26)
Den bensinstasjon-ansatte mannen tok på seg oppdraget å bortføre den 26 år gamle kvinnen.
Har endret forklaring flere ganger siden han ble pågrepet. Har innrømmet å ha drept Faiza, men hevder det var et uhell.

DETTE ER SAKEN
  • Onsdag 3. februar 2010 klokken 06.44 ringte Faiza Ashraf (26) politiets nødnummer og fortalte at hun lå innesperret i bagasjerommet på en bil.
  • Hun navnga Shamrez Khan (29) som hun mente sto bak. Kahn er tiltalt for medvirkning til overlagt drap.
  • Én uke etter bortføringen ble Håvard Nyfløt (26) arrestert og siktet for å ha tvunget kvinnen med seg i bilen. Nyfløt er tiltalt for overlagt drap.
  • Faiza Ashraf ble først funnet tre uker etter kidnappingen. Da fortalte Nyfløt at hun lå død og nedgravd i et skogholt i Asker.
  • Onsdag 9. mars startet rettssaken i Asker og Bærum tingrett. Både Khan og Nyfløt har innrømmet at Faiza skulle kidnappes, men hevder at de ikke skulle drepe henne.

Den over 40 sider lange dommen ble lest opp av dommer Cecilie Walnum i Asker og Bærum tingrett torsdag.

Nyfløt ble dømt til 17 års fengsel for forsettelig drap under særdeles skjerpende omstendigheter. Han ble også dømt for frihetsberøvelse, og for å ha voldt drapsofferet ualminnelige lidelser.

Advokat Frode Sulland, som forsvarer Nyfløt, sier hans klient er overrasket over å bli dømt for noe som står i strid til sin egen forklaring.

- Retten har nærmest snudd bevisbyrden, seir Sulland

Shamrez Khan er dømt til 8 års fengsel for kidnapping med døden til følge, men er frikjent for punktet i tiltalen om at han skal ha bestilt drapet på den 26 år gamle kvinnen.

Khans straff er mye lavere enn påtalemyndighetenes påstand om 20 års fengsel.

Anket

Retten begrunner blant annet dommen med at det vanskelig å bevise at drapet på Faiza var planlagt.

På spørsmål fra dommeren anket Nyfløt dommen på stedet, mens Khan tok betenkningstid.

De to ble også dømt til å betale 200.000 i erstatning til Ashrafs familie.

Aktor, statsadvokat Carl Fredrik Fari sier ifølge NTB at han tar dommen til etterretning.

- Vi må bare konstatere at retten ikke har funnet tiltalen bevist, sier Fari. Saken skal nå videre til Riksadvokaten for å avgjøre om også påtalemyndigheten vil anke.

Delt reaksjon

Familiens bistandsadvokat Harald Stabell sier familiens reaksjon på dommen er todelt.

- De er skuffet over at begge to ble frikjent for overlagt drap. Vi håper aktoratet vil anke i forhold til dette punktet, sier Stabell.

Ifølge Stabell har det vært tungt for familien å følge rettssaken, men de er likevel forberedt på en ny runde i Lagmannsretten.

Nektet straffskyld

Begge de to tiltalte har nektet straffskyld for overlagt drap i retten, men har erkjent å ha kidnappet Ashraf.

Påtalemyndighetens påstand da retten ble hevet for to uker siden, var 19 års fengsel for Håvard Nyfløt og 20 års fengsel for Shamrez Khan.

Forskjellen skyldes blant annet at Nyfløt til slutt påviste hvor drapsofferet lå begravd.

Samtidig poengterte aktor Kristin Røhne at Khan var bakmannen.

- Uten ham ville dette drapet aldri funnet sted. Han har plaget Faiza i en årrekke, og har brukt lang tid på å planlegge hvordan han skulle skade henne mest mulig, sa hun i retten.

Les også: Hele nødsamtalen fra bagasjerommet

Påvirket av TV-serie

Håvard Nyfløt har i retten forklart at han var sterkt inspirert av TV-serien «Dexter». Da Shamrez Khan kom til ham, og spurte om at kunne tenke seg å delta i kidnappingen, skal Nyfløt angivelig ha avslørt Khan som en «ond mann».

Ifølge ham var planen å drepe Shamrez Khan med Faiza Ashraf som vitne. At stripsen ble festet så hardt rundt halsen til den kidnappede kvinnen at hun døde, var ifølge Nyfløt et uhell.

- Skulle bare snakke

Før Håvard Nyfløt takket ja til kidnappingsoppdraget spurte Khan minst seks tilfeldige personer om de kunne tenke seg å skade Faiza Ashraf. Blant annet ved å kaste syre i ansiktet hennes.

Årsaken var at hun ikke ønsket å innlede et forhold.

Shamrez Khan hevder at han ba Nyfløt om å kidnappe kvinnen han var forelsket i, fordi han ønsket å snakke litt med henne. Det var ifølge ham ikke planlagt at hun skulle drepes.

Ringte fra bagasjerommet

Faiza Ashraf ble kidnappet utenfor hjemmet sitt i Asker 3. februar i fjor.

Hun ble kastet ned i bagasjerommet på en bil, men klarte å ringe politiet fra fangenskap. Da fikk hun beskrevet kidnapperen, samt gitt uttrykk for at hun trodde oppdragsgiveren hans var Khan.

Hun ble kvalt på en parkeringsplass på Solli utenfor Asker, og ble funnet nedgravd i skogen tre uker etter at hun ble drept.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks