Hovedinnhold

Fafo-rapport knuser tiggermyter

<p>TIGGER: Rumenske tiggere kontrolleres ikke av bakmenn – slik mange har trodd – ifølge en Fafo-rapport.</p>

TIGGER: Rumenske tiggere kontrolleres ikke av bakmenn – slik mange har trodd – ifølge en Fafo-rapport.

Foto: Frode Hansen, VG
Det er ingenting som tyder på at tiggende rumenere i Skandinavia styres av bakmenn eller kriminelle nettverk, ifølge en ny forskningsrapport.

Fafo-forsker Guri Tyldum sier til NRK at hun ble overrasket over funnene i undersøkelsen, som er basert på intervjuer med 1.269 hjemløse og arbeidsløse rumenere i Oslo, København og Stockholm.

Ingen av de spurte har fortalt om organiserte nettverk, bakmenn eller trafficking.

LES SHAZIA SARWARS KOMMENTAR OM SAKEN: 
Sannheten om rumenske tiggere

– Vanligvis hører man om slikt når de kommer seg ut av det. Vi hørte ingen rykter om noe som helst. I Norge kommer de ofte i små grupper, gjerne som familier. Vi var overrasket over at det ikke var så store familienettverk som vi trodde, sier hun.

Familien organiserer

All organisering skjer stort sett innen familien eller gruppa, heter det i rapporten. Alle hadde god oversikt over hvor mye de hadde tjent og brukt, og ingen fortalte om penger som gikk til andre personer.

– Det vi har sagt vedrørende kriminalitet, stammer fra politiets observasjoner om at de samme som tigger er innblandet i kriminalitet. Det er uklart for meg hva forskernes mening baseres på, men vi forholder oss til det politiet har sagt, sier statssekretær Vidar Brein-Karlsen (Frp) i Justisdepartementet til Aftenposten.

Visepolitimester Roger Andresen i Oslo politidistrikt sier at de ikke har lest rapporten ennå.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks