Hovedinnhold

Sier farvel til å bli ordfører igjen

Fabian Stang til kamp for stortingsplass

<p>NY UTFORDRING: Fabian Stang sier hvordan vi takler innvandringen er en av de store utfordringene som vil avgjøre Norges fremtid.</p>

NY UTFORDRING: Fabian Stang sier hvordan vi takler innvandringen er en av de store utfordringene som vil avgjøre Norges fremtid.

Foto: Terje Bringedal, VG
Det ligger an til heftig maktkamp i Oslo Høyre: Fabian Stang (61) har bestemt seg for å kjempe for å komme på sikker plass på Høyres stortingsbenk. Han sier også at hans tid som ordfører er over.

– Jeg har bestemt meg for at jeg ikke går for en runde til som ordfører ved kommunevalget i 2019. Jeg synes det er riktig å si ifra allerede nå, slik at de har god tid til å finne en ny kandidat.

Slik annonserer Fabian Stang at hans tid som ordfører i Oslo er over: Han gikk av da de rødgrønne tok over i fjor høst. Da hadde han vært Oslos markante ordfører i åtte år og partiets uten sammenligning fremste stemmesanker i hovedstaden.

Men han har ikke planer om å gi seg i politikken; han er klar for opprykk:

– Jeg har siden jeg gikk av tatt noen styreverv i selskaper og ideelle organisasjoner. Jeg har følt på det; hva er det egentlig jeg vil drive med? Og jeg har kommet til at det er politikk jeg trives best med.

– Og da er det Stortinget du peiler deg inn på?

– Ja. Som ordfører i Oslo har jeg hatt gleden av å spille på en sentral posisjon i 1. divisjon. Men Stortinget er tross alt eliteserien og det er fristende å prøve.

Ved forrige stortingsvalg sa han ja til å være populært «listefyll» helt nederst på Oslo Høyres nominasjonsliste, på 25. plass.

Men nå som han virkelig satser på å komme inn på Stortinget, ønsker han å bli nominert på såkalt sikker plass; blant de øverste som er sikret å komme inn på Stortinget.

– Ja, jeg går for sikker plass, så får vi ser hva dem demokratiske prosessen gjennom nominasjonen i høst vil ende opp med.

Les også: Fabian og kona ble fosterforeldre

Utfordrer Tetzschner

Ved stortingsvalget i 2013 fikk Oslo Høyre seks representanter inn på Stortinget, så det er en av de plassene Stang vil forsøke å sikre seg.

Han vil selv ikke si noe om hvilken plass han har ambisjoner om å forsøke seg på først, men kilder i Oslo Høyre sier at Stang ønsker å bli nominert på 3. plass.

Det er en plass som jevnaldrende Michael Tetzschner (62) har i dag.

Det betyr eventuelt at Tetzschner skyves ned til fjerde plass. Det betyr at det er Stefan Hegglund på den utsatte 6.-plassen som eventuelt skyves ned til den mer usikre 7.-plassen.

Hegglund er mannen som har vært gift med Aps profilerte toppolitiker Hadia Tajik. Paret gikk fra hverandre i vinter.

– Jeg vil ikke mene noe om hvilken plass jeg eventuelt skal få. Det vil nominasjonsprosessen avklare, sier Stang.

Psykisk smell

Han har tidligere i år slitt med sin psykiske helse, for andre gang i sitt voksne liv.

Høyres kandidater på topp

Her er stortingslisten til Oslo Høyre for inneværende stortingsperiode.

De seks første er på Stortinget, mens Lunde er inne som vara for statsråd Søreide.

Alle kandidatene har sagt at de ønsker gjenvalg.

1. Ine M. Eriksen Søreide (40), Gamle Oslo
2. Nikolai Astrup (38), Frogner
3. Michael Tetzschner (62), Vestre Aker
4. Kristin Vinje (53), Nordre Aker
5. Mudassar Kapur (39), Nordstrand
6. Stefan Heggelund (31), Grünerløkka
7. Heidi Nordby Lunde (43), Grünerløkka
8. Frode Helgerud (66), Frogner

– Man må fortsette å leve, selv om man sliter. Jeg er nå fit for fight igjen og gleder meg til å gyve løs på politiske oppgaver, sier han og legger til:

– Og det med at det er andre gangen: Forrige gang jeg gikk på en smell var for 30 år siden; jeg ligger godt an til å rekke et par perioder på Stortinget før eventuelle neste smell, sier han og humrer.

Vi lunsjer på Theatercaféen. Cæsarsalat og vann. Og et stykke marsipankake til kaffen.

– Det er ikke nødvendigvis en ulempe at man får oppleve helsevesenet fra innsiden fordi en selv har vært dårlig. Å oppleve pasientens rolle, er en god erfaring.

– Du opplever at du er frisk og friskmeldt?

– Ja, jeg har vært langt inne i mørket, men er ute igjen nå og har det veldig fint.

Les også: Ordføreren skar ut Stang fra gjestebok

Kampsaker

Han leder helse- og sosialkomiteen i Oslo bystyre, som har ansvaret rundt halvparten av Oslo kommunes budsjett på over 60 milliarder kroner.

– Er det helse- og sosialkomiteen du sikter deg inn mot på Stortinget?

– Nei, jeg har faktisk sittet i alle komiteene i Oslo kommune og opplever at jeg er en allrounder; jeg har hatt helsepolitikk til frokost, integrering til lunsj og arbeidstreningstiltak til middag, sier han og legger til et stikk:

– Foreløpig har ikke det nye byrådet knapt kommet med noe til komiteen, så der er lite å gjøre.

– Hva blir dine kampsaker hvis du kommer inn på Stortinget: Skattelette?

– Å vri skatt til bilbruk og drivstoff fremstår som en spennende start på et grønt skatteskifte. Det er viktig med lav skatt for å legge til rette for at næringslivet vårt skaper nye arbeidsplasser, men det er også slik at vi trenger et skattenivå som gjør at vi kan finansiere våre offentlige tjenester.

– Eller tror jeg innvandring og integrering blir en viktig sak. Lykkes vi med innvandring og integrering blir det Norges fremtid. Lykkes vi ikke blir det Norges fallitt.

Les også: Fabian Stang advarer mot russevoldtekter: Utsatt for overgrep som tenåring

– Hvis du blir spurt om å sitte i regjering; ville du sagt ja?

– Du skal være en svært dyktig mannlig politiker fra Oslo for å komme inn i en regjering. Det har ikke skjedd på lenge. Dessuten liker jeg ikke å fly, så det begrenser seg selv.

– Hvis du ikke skulle komme inn på Stortinget: Da kan det være fristende å ombestemme deg og likevel stille som ordførerkandidat om tre år?

– Nei, jeg har fått lov til å være ordfører i åtte år. Det har vært en stor glede, men nå må jeg videre.

Han sier et liv som eksempelvis pr-rådgiver ikke er noe for ham.

– Jeg tror ikke jeg passer til det. Det er vanskelig å tenke seg  å sende regning for å ha fortalt noen om hva som for mange er samfunnsfagpensum i 6. klasse i barneskolen. Min erfaring og arbeid er bygd på tillit fra velgerne og det har jeg kommet til er en dårlig forretningsidé og ta over i business.

Les også: Her er Oslos nye ordfører

Kabal

Skulle Stang tape kampen om 3. plass, kan han også komme inn gjennom plassene fire til seks, og kanskje også syv eller åtte: Avhengig av valgresultatet og om Høyre blir sittende i regjering:

Også 7.-plassen kan gi stortingsplass: På toppen av listen står Ine Marie Eriksen. Hun er statsråd, slik at Heidi Nordby Lunde er inne på Stortinget så lenge hun er statsråd.

Og ved fortsatt regjeringsdeltagelse kan også Nikolai Astrup være aktuell som statsråd.

Det kan åpne for at også en 8. plass gir stortingsplass.

Men ryker Høyre ut av regjering, er det 6.-plassen som kan være den sist sikre.

Stang sier at han tirsdag informerte leder av nominasjonskomiteen i Oslo Høyre, Eirik Lae Solberg. Han sier de skal gjennom en prosess i høst som vil avklare hvem som havner hvor på listen:

– Jeg er glad for at Fabian Stang ønsker å representere Oslo Høyre på Stortinget. Det er bra at nominasjonskomiteen har mange sterke kandidater til vurdering når vi skal lage listen som Oslo Høyres medlemmer får mulighet til å si sin mening om, under urnominasjonen i november, sier Solberg.

Endelig nominasjonsmøtet er i februar.

Les også: Oslo Høyre vil gi lønnsbonus til gode lærere

Tetzschner håper på fornyet tillit

Michael Tetzschner sier politikere på faste plasser må være forberedt på at de blir utfordret.

– Alle vi på fast plass må være forberedt på at det melder seg andre kandidater. Så blir det opp til nominasjonskomiteen og nominasjonsmøtet å avgjøre. Jeg håper på fornyet tillit.

Tetzschner har blant annet vært kommunalråd og byrådsleder i Oslo. Siden 2009 har han sittet på Stortinget.

Stefan Hegglund, som innehar den utsatte 6.-plassen, er klar for kamp.

– I Oslo Høyre er det mange flinke folk og konkurranse. Vi har en kultur hvor vi ser på det som noe positivt, hvor vi uansett gratulerer den som går vinnende ut.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks