Hovedinnhold

Får ikke kontakt med falsk autist-tiltalt

Unik sak behandles i Oslo tingrett

TILTALT: Her holder moren rundt sin 30-årige sønn. Da sønnen ble innkalt til kontroll hos trygdemyndighetene i mai 2005, krabbet mannen rundt på gulvet i bleie. Foto: Tore Kristiansen
TILTALT: Her holder moren rundt sin 30-årige sønn. Da sønnen ble innkalt til kontroll hos trygdemyndighetene i mai 2005, krabbet mannen rundt på gulvet i bleie. Foto: Tore Kristiansen
OSLO TINGHUS (VG Nett) Verken dommer, forsvarer eller aktor klarer å få kontakt med 30-åringen, som nå er satt på tiltalebenken i norgeshistoriens største trygdesvindelsak.

Dersom man legger påtalemyndighetens syn til grunn, så fortsetter 30-åringen å spille autist i rettssalen. Familien som lever med ham til daglig, hevder han faktisk er syk.

Da tiltalte ble ført inn av politiet i rettssalen, satte han seg rolig ned på stolen på tiltalebenken ved siden av sin advokat. Verken forsvarer Randulf Riderbo - eller noen andre - var i stand til å kommunisere med 30-åringen.

- Hører stemmer i øret

Mens alle ventet på at rettsmøtet skulle starte ble 30-åringen sittende i stolen å vugge med hele kroppen mens fotbladene slo ned i gulvet. Enkelte ganger kom det små gryntelyder.

En periode holdt han seg med begge hendene på venstreøret. Ifølge broren, som var tilstede i rettssalen, skyldtes det at han hørte stemmer. På det mest intensive, så kom det også lavmælte skrik fra tiltalte. Politiet nektet imidlertid familien å gi ham piller.

Dommerfullmektig Cathrine Vogt var flere ganger opptatt av hvorvidt tiltalte forstod hva som foregikk i retten.

- SPILLER SYK: Aktor Knut Horn (t.h) i Oslo-politiet var overbevist om at den tiltalte 30-åringen aldri har vært autist. Her er han sammen med seniorrådgiver Marianne Henriksen i Kontroll-NAV, som har vært med på å rulle opp sakskomplekset. Foto: Jarle Brenna
- SPILLER SYK: Aktor Knut Horn (t.h) i Oslo-politiet var overbevist om at den tiltalte 30-åringen aldri har vært autist. Her er han sammen med seniorrådgiver Marianne Henriksen i Kontroll-NAV, som har vært med på å rulle opp sakskomplekset. Foto: Jarle Brenna

- Forstod du hva aktor sa, spurte Vogt rolig og tydelig.

- Kan du nikke, hvis du forstod det, spurte hun videre.

30-åringen løftet da hodet, men rettet blikket på moren på tilhørerbenken. Det fremstod som om han ikke forstod at dommeren snakket til ham.

- Umulig å vite

På et tidspunkt lurte hun også på om tiltalte ønsket å forlate retten. Dommeren hadde dagen i forveien fattet en kjennelse om at 30-åringen skulle pågripes, og han vil nå bli holdt i politiets varetekt på glattcelle frem til rettssaken er fullført.

- Hva ønsker ham selv, spurte dommeren.

- Hva han ønsker er umulig å vite. Jeg får ikke kontakt med ham og har aldri gjort det, fortalte forsvarer Randulf Riderbo.

Flere leger og spesialister har gjennom de siste årene konkludert med at han har en psykisk lidelse, og erklæringene er brukt overfor NAV slik at det ble utbetalt 576.000 kroner.

Nå har påtalemyndigheten tiltalt ham for trygdebedrageri.

Politilegen støttet politiet

Det har i flere dager vært tvil om hvorvidt rettssaken kunne gjennomføres, fordi tiltalte før helgen ble tvangsinnlagt på Blakstad psykiatriske sykehus.

Det ble også utarbeidet en legeerklæring om at han var ute av stand til å møte i rettssaken, men denne har retten sett bort fra etter at politilege Stein Ikdahl tirsdag morgen konkluderte med at 30-åringen simulerer en psykisk lidelse.

Politilegen startet observasjonen klokken åtte på morgenen. Halvannen time senere var konklusjonen tatt og tiltalte ble fraktet til retten av politiet.

REAGERER STERKT: Forsvarsadvokat Randulf Riderbo mener retten har tatt snarveien i rettssaken mot klienten. Foto: Jarle Brenna
REAGERER STERKT: Forsvarsadvokat Randulf Riderbo mener retten har tatt snarveien i rettssaken mot klienten. Foto: Jarle Brenna

- Han burde vært lagt inn, slik at det kunne gjøres en grundig utredning over lengre tid. Jeg har forstått at det er stort engasjement i denne saken, men jeg har aldri opplevd noe lignende. Man kan ikke uten videre hoppe over de grunnleggende rettsprinsipper som staten er bygget på, tornet Riderbo i retten.

Han varslet allerede i innledningen av saken at det trolig ender med en ankesak i Borgarting lagmannsrett.

Ved å legge politilegens konklusjonen til grunn, har retten gått langt i å ta stilling til skyldspørsmålet før rettssaken har kommet skikkelig i gang. Kjernen i rettssaken er hvorvidt 30-åringen spiller autist eller ikke.

- Krabbet rundt i bleie

Påtalemyndigheten mener han gjennom flere år har gått inn og ut av autistrollen. Da han ble innkalt til kontroll hos trygdemyndighetene i mai 2005 krabbet mannen rundt på gulvet i bleie.

Under kontrollsamtalen ville 30-åringen hele tiden dra ned blusen til moren og han ga uttrykk for at han ville komme til brystene hennes.

Samtidig laget han det de sakkyndige mente var sugebevegelser med munnen.

Etter å ha vurdert mannen, konkluderte de to fagfolkene med at han måtte være mentalt retardert og ga han diagnosen barneautist.

Påtalemyndigheten mener imidlertid de har bevis for at han sammen med sin mor har klart å lure eksperter og helsevesenet trill rundt.

Aktoratet legger blant annet vekt på at han i februar i fjor ble tatt for fyllekjøring på E18 med en Mercedes og campingvogn på slep.

I dommen står det ingenting om at han skal være psykisk syk.

Far til fire barn

I 2000 fikk han utstedt nytt pass ved det norske konsulatet i Rotterdam. De ansatte der har oppgitt at de har kjent vedkommende i lang tid og at han aldri har fremstått syk overfor dem.

I forbindelse med at sønnen var i kontakt med en annen offentlig etat for en tid tilbake, fremstod mannen uten symptomer av funksjonshemning. De offentlig ansatte som møtte ham mente tvert imot han fremsto som helt adekvat i sin oppførsel.

En politimann i Rogaland skal ha avhørt hennes sønn i 2006. Politimannen mente den tiltalte mannen var både fysisk og mentalt frisk og helt oppegående.

30-åringen er også far til fire barn - to tvillingpar. Ifølge moren skal sønnen ha blitt forført av en kvinne som var imponert av hans angivelig store kjønnsorgan.

Politiadvokat Knut Horn tviler sterkt på at det vil være mulig å få noen forklaring fra tiltalte i retten.

- Jeg vil hevde at hans forklaring ikke er nødvendig. Jeg tviler sterkt på at det vil komme en forklaring, fordi det vil være det samme som å innrømme straffskyld. Dersom han er i stand til å forklare seg, så vil ikke det være i samsvar med diagnosen, mente Horn.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks