Hovedinnhold

Stoltenberg trumfer tjenestedirektivet gjennom i regjeringen

Men Senterpartiet og SV tar dissens

GRUNN TIL Å SMILE: Statsminister Jens Stoltenberg og Ap gjør det bra på meningsmålingene. Foto: SCANPIX
GRUNN TIL Å SMILE: Statsminister Jens Stoltenberg og Ap gjør det bra på meningsmålingene. Foto: SCANPIX
STORTINGET (VG Nett/NTB) Jens Stoltenberg sier på en pressekonferansen i dag at regjeringen kommer til å si ja til EUs tjenestedirektiv.

Denne saken handler om:

FAKTA OM TJENESTEDIREKTIVET

* EUs tjenestedirektiv skal sikre fri utveksling av tjenester på tvers av grensene. Norge må ta stilling til direktivet innen utløpet av 2009, og det skal gjelde fra 2010.

* Direktivet pålegger landene å gjøre det lettere for utenlandske tjenesteytere å etablere seg i landet.

* Direktivet skal ikke gjelde for offentlig forvaltning, helsetjenester og transporttjenester. Men dette betyr ikke at landene står fritt. Oftest reguleres de av andre direktiver eller annen EU-rett.

* Høringsfristen om EUs tjenestedirektiv gikk ut mandag 20. oktober. To av regjeringspartiene, Sp og SV, går langt i å anbefale at regjeringen bruker reservasjonsretten. Det samme gjør LO.

* LO stiller klare betingelser for at regjeringen skal godta direktivet: Direktivet må hindre tiltak mot sosial dumping, allmenngjøre tariffavtaler, sikre styringen over viktige samfunnsområder og ikke røre ved nasjonale arbeidsrettslige spørsmål.

Senterpartiet vil likevel stå på sitt nei og ta dissens i regjeringen på behandlingen av EUs tjenestedirektiv.
- Fylkeslederene i Senterpartiet har på et møte i dag tidlig gitt full støtte til Liv Signe Navarsetes råd om at EUs tjenestedirektiv ikke skal tas inn i norsk lov, og således at reservasjonsretten i EØS-avtalen skal brukest, heter det i en pressemelding fra Senterpartiet i dag.

Også SV tar dissens, ifølge partileder og finansminister Kristin Halvorsen.

LES OGSÅ: - EØS-avtalen må tåle et veto

Trumfer gjennom

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og næringsminister Sylvia Brustad (Ap) holdt i dag en pressekonferanse om det omstridte tjenestedirektivet. De to møtte pressen for å orientere om direktivet direkte etter Arbeiderpartiets gruppemøte i Stortinget torsdag morgen.

- Vi anbefaler at EØS-avtalen utvides med tjenestedirektivet. Det er et godt og viktig direktiv for Norge. Det er en viktig del av EØS-avtalen og spesielt i de økonomiske urolige tidene vi nå opplever, er det viktig å ikke skape ny usikkerhet for norske bedrifter, sa statsministeren.

Målet med tjenestedirektivet er å gjøre det lettere å etablere tjenester i andre land enn sitt eget.

Ettersom Norge er medlem av EØS vil direktivet automatisk gjelde i Norge, dersom ikke Norge reserverer seg. Norge har aldri før anvendt denne reservasjonsretten.

LO negative

Mens SV og Senterpartiet er negative til tjenestedirektivet, er det både tilhengere og motstandere innad i Arbeiderpartiet. På pressekonferansen sa Jens Stoltenberg likevel at et klart flertall i hans parti er for direktivet, og at Arbeiderpartiet dermed vil trumfe det gjennom.

Likevel vil verken SV eller Sp bryte regjeringssamarbeidet selv om det altså er uenighet rundt direktivet.

Stoltenberg sa på pressekonferansen at han respekterer SVs og Sps syn på tjenestedirektivet og sier regjeringen lever godt med uenighet i denne aktuelle saken.

LO anbefalte i utgangspunktet regjeringen å bruke reservasjonsretten mot tjenestedirektivet.

Hvis ikke retten brukes, har LO formulert fire forutsetninger de krever innfridd: At direktivet ikke hindrer tiltak mot sosial dumping, at allmenngjøring av tariffavtaler kan videreføres, at Norge beholder styringsrett over viktige samfunnsområder, og at nasjonale arbeidsrettslige spørsmål ikke blir berørt.

Dette er innfridd i det direktivet Arbeiderpartiet nå trumfer igjennom, ifølge Statsministeren.

LO sier også selv at de er positive til at deres krav blir innfridd.

LES OGSÅ: LO presser regjeringen

- Glad for klart råd

I går ga Senterpartiets stortingsgruppe råd om det samme som Fylkeslederne har gjort til Liv Signe Navarsete i dag.

- Jeg har drøftet saken med fylkeslederne i dag og de har samstemte støttet mitt syn. Jeg er glad for et så klart råd, og vil derfor innstille overfor sentralstyret i morgen at vi skal si nei til tjenestedirektivet, sier Navarsete.

I pressemeldingen fra Senterpartiet heter det videre at de er
positive til at arbeidsfolk fra andre land skal komme til Norge og kunne ta seg arbeid her, men det skal skje til norske lønns- og arbeidsvilkår.

Frykten er at dersom en ikke sikrer dette vil en bidra til at lønnsnivået også for norske arbeidstakere blir presset ned i utsatte bransjer over tid.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks