Hovedinnhold

Ap-topper nekter å stenge døren til EU

Raymond Johansen: - Ap lever ikke i en boble

HANDLEFRIHET: Partisekretær Raymond Johansen i Ap mener partiet må ha handlefrihet i EU-saken. Foto: Nils Bjåland
HANDLEFRIHET: Partisekretær Raymond Johansen i Ap mener partiet må ha handlefrihet i EU-saken. Foto: Nils Bjåland
(VG Nett) EU-tilhengerne i Ap krever at partiet ikke gir etter for krav fra regjeringspartnerne om at Norge ikke skal søke EU-medlemskap i neste stortingsperiode.

Denne saken handler om:

Kunngjøringen fra den islandske regjeringen om at landet vil søke om medlemskap i EU har gitt de norske EU-tilhengerne ny ammunisjon. Flere av Arbeiderpartiets stortingsrepresentanter krever nå at Ap holder døren åpen for at Norge kan følge etter Island inn i unionen.

Dermed seiler EU-saken opp som en av de store utfordringene for de rødgrønne samarbeidet bare fire måneder før stortingsvalget.

LES OGSÅ:Høyre frykter for Kyst-Norge

Da de tre rødgrønne partiene forhandlet frem Soria Moria-erklæringen etter stortingsvalget i 2005 fikk SV og Senterpartiet gjennomslag for at regjeringen ikke skulle søke om EU-medlemskap i stortingsperioden. Hittil har det vært ventet at Ap ville bli tvunget til å godta en lignende formulering dersom de tre partiene skal forhandle om en ny regjeringsplattform etter høstens valg.

SORIA MORIA:Les hele regjeringsplattformen her (ekstern lenke)

- Ny situasjon

Nå mener flere av EU-tilhengerne i Aps stortingsgruppe at situasjonen er endret. Stortingsrepresentant Svein Roald Hansen mener det vil være «uklokt» av Ap å bøye seg for kravene fra regjeringspartnerne.

VGDEBATT:«Hvis Norge går inn i EU, kommer de til å legge den norske distriktspolitikken død. Da er det bare for de norske fiskeværene å pakke sammen snippesken og finne annet levebrød».Diskutér videre her!

Han advarer mot en lignende «selvmordsparagraf» i en ny regjeringserklæring, som i realiteten binder Ap til å holde døren til EU stengt i fire nye år.

- Et islandsk medlemskap gir en helt ny situasjon. EØS-avtalen, som har vært et nasjonalt kompromiss, vil bli satt i spill. Det kan ikke vi som ansvarlige politikere lukke øynene for, sier Hansen, som også er leder i Europabevegelsen.

Saken fortsetter under bildet!

FORHANDLINGER: Olav Akselsen mener styrkeforholdet mellom de rødgrønne partiene blir avgjørende for EU-formuleringen i en ny regjeringserklæring. Foto: Frode Hansen
FORHANDLINGER: Olav Akselsen mener styrkeforholdet mellom de rødgrønne partiene blir avgjørende for EU-formuleringen i en ny regjeringserklæring. Foto: Frode Hansen


Forhandlingstema

Hansen får langt på vei støtte av parlamentarisk nestleder Olav Akselsen. Han understreker at Ap må gå til valg på sitt eget partiprogram, som åpner for at Norge søker EU-medlemskap.

- Det er naturlig at en islandsk søknad fører til ny debatt også i Norge. Det er helt klart at formuleringene rundt Norges forhold til EU er en av de tingene det skal forhandles om dersom dagens regjeringspartier vinner valget, sier Akselsen.

Han understreker at styrkeforholdet mellom de tre regjeringspartiene må få betydning for EU-formuleringen i den nye regjeringsplattformen.

Handlefrihet

Også partisekretær Raymond Johansen innrømmer at situasjonen endrer seg dersom alle de andre nordiske landene blir EU-medlemmer. Han mener det er viktig for Ap å ha handlefrihet i forhold til å søke om medlemskap.

- Ap lever ikke i en boble. Vi må følge utviklingen i Europa nøye, og ha en løpende vurdering av hva som best tjener norske interesser, sier Johansen.

NEI TIL EU:- Ja-siden er desperat

Partisekretæren, som selv er ivrig EU-tilhenger, er ikke overrasket over kravet fra partifellene, og understreker at han hilser debatten om Norges forhold til EU velkommen. Han tror likevel ikke det er aktuelt å løfte debatten om norsk EU-medlemskap nå.

- Vi erkjenner at vi sitter i en regjering med to klare nei-partier. Samtidig står vi fast på at det må være et stabilt flertall i Norge som ønsker medlemskap før det er aktuelt å sende en søknad, sier han.

Johansen frykter heller ikke at EØS-avtalen skal komme i spill dersom Island blir EU-medlemmer. Ifølge Ap-sekretæren vil den store endringen komme den dagen de andre nordiske landene knytter seg til Euroen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks