Hovedinnhold

Solbergs nyttårstale: – Nordmenn må forberede seg på en ny fremtid

<p>OPTIMISTISK: Statsminister Erna Solberg sa i sin nyttårstale at det ser lysere ut for Norge nå.</p>

OPTIMISTISK: Statsminister Erna Solberg sa i sin nyttårstale at det ser lysere ut for Norge nå.

Foto: Lise Åserud, NTB scanpix
Arbeidslivet og fremtiden var blant kjernesakene da statsminister Erna Solberg holdt sin femte nyttårstale. Det ser lysere ut for Norge nå, oppsummerte hun.

Statsministeren startet optimistisk da hun mandag holdt den tradisjonsrike nyttårstalen som norske regjeringssjefer har holdt siden 1946.

Det ser lysere ut for Norge nå, sa Solberg og viste blant annet til at det siden samme tid i fjor har blitt nesten 14.000 færre arbeidsledige hos Nav.

Konsekvensene av oljeprisfallet, og hvordan bedrifter har tenkt nytt og enkeltpersoner sto på for å finne nye måter å bruke kunnskapen sin på, viste ifølge Solberg at man i Norge er «vant til å dra lasset sammen når det trengs».

– Det gjorde vi også denne gangen, sa statsministeren. 

Les ogsåHer kan du lese talen i sin helhet

Hun trakk fram Stavanger-bedriften Roxel, som tidligere hadde 80 prosent av inntektene sine fra oljebransjen. Det har endret seg, og andre næringer står nå for 90 prosent av bedriftens inntekter.

Les VGs store nyttårsintervju med Erna Solberg: Dette husker hun best fra årets valgkamp

Milliarder bevilget til vedlikehold av sykehus, flomsikring og asfaltering bidro til å holde hjulene i gang mens bedriftene omstilte seg, sa Høyre-lederen, og la til:

– Vi dro lasset sammen, og vi lyktes sammen.

Jobbskaping i privat sektor

Alle problemer er likevel ikke løst advarte Solberg, og sa at nordmenn må forberede seg på en ny fremtid. Arbeidslivet moderniseres og digitaliseres, og veksten må komme i grønne og klimavennlige næringer. 

For å skape det Solberg kaller et bærekraftig velferdssamfunn, mener hun en stor offentlig sektor krever stor verdiskaping i privat sektor.

– Noe annet er ikke bærekraftig. Det viktigste for Norge framover, blir derfor å skape flere lønnsomme jobber i privat sektor. Det krever felles innsats. Og stor innsats.

Rapport: Antall ledige stillinger vil fortsette å øke i 2018

Les også: Én av tre vil jobbe til de er 70 år eller eldre

Reformasjon og radikalisering

Statsministeren trakk også lange linjer tilbake til reformasjonen, der 500-årsjubileet ble markert i 2017, da hun advarte mot å ta verdier som ytringsfrihet, utdanning og vitenskap for gitt.

– Vårt demokratiske samfunn er ikke truet i dag. Men det utfordres på ulike måter, sa Solberg.

Også radikalisering og rekruttering til voldelig islamisme og høyreekstremisme var blant sakene Solberg tok opp, det samme var viktigheten av frihet.

I den anledning trakk statsministeren fram det faktum at flere jenter og kvinner med minoritetsbakgrunn i 2017 gikk inn i det offentlige ordskiftet. For flere av dem førte det med seg trusler og hets, og Solberg ga sin fulle støtte til den nye «frihetsgenerasjonen» som står fram.

De skamløse jentene til VG– Æren din er redusert til noe du har mellom beina (VG +)

Etter en hilsen til kongeparet, som Solberg omtalte som samlende i det norske samfunnet, og til nordmenn som befinner seg i utlandet, rundet statsministeren av talen med å igjen understreke at det ser lysere ut for Norge nå.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks