Hovedinnhold

Uenig i statsråd Sandbergs ordbruk om Löfven

Solberg: Jeg ville ikke brukt ordet pinlig

<p>PINLIG?: Statsminister Erna Solberg sier hun ikke ville brukt ordet pinlig om den svenske statsministerens innvandringsuttalelser.</p>

PINLIG?: Statsminister Erna Solberg sier hun ikke ville brukt ordet pinlig om den svenske statsministerens innvandringsuttalelser.

Foto: TROND SOLBERG, VG
Statsminister Erna Solberg (H) sier hun ikke vil bruke ordet pinlig om den svenske statsministerens uttalelser om innvandringen til Sverige.

I VG lørdag reagerte konstituert innvandringsminister Per Sandberg (Frp) kraftig på den svenske statsminister, Stefan Löfvens, oppgjør med «svenske tilstander».

– Det er pinlig når jeg ser den svenske statsministeren krampaktig forsøker å dekke over svenske tilstander. Hans egen minister har måttet stå skolerett for mediene etter å ha løyet om kriminalitetsstatistikk for å skyve problemer under teppet, skrev den konstituerte innvandringsministeren via sin politiske rådgiver Espen Teigen til VG.

Fiskeriminister Sandberg er også innvandringsminister for tiden, for Sylvi Listhaug, som er ute i fødselspermisjon.

– To viktige forskjeller

Da VG møtte statsminister Erna Solberg før Høyre innledet sitt to dagers landsstyremøte i Høyres Hus i Oslo søndag ettermiddag, var hun klar da vi stilte følgende spørsmål:

– Vil du i ditt neste møte med den svenske statsministeren legge til grunn at den svenske regjeringens håndtering av innvandringspolitikken er pinlig?

– Jeg ville ikke brukt ordet pinlig. Men også svenske politikere har sett at deres liberale innvandringspolitikk ikke var bærekraftig, sier hun.

Solberg gir følgende analyse av innvandringen til Sverige og Norge.

– Det er to viktige forskjeller: De har hatt en mer liberal innvandringspolitikk som har gitt en større tilstrømning av flyktninger. De har også en annen boligpolitikk, hvor det er områder hvor det stort sett bare bosetter seg innvandrere, ofte fordi husleien er lav der. Det skaper utfordringer vi ikke har på samme måte i Norge, sier Solberg:

– Vi har en annen integreringspolitikk og boligpolitikk som går langt tilbake. I Norge eier man i større grad boligene sine og begynner i små leiligheter og så kjøper man større etterhvert. Vi har vært bevisst på ikke å skape konsentrasjoner, hvor det bare bor innvandrere. I dag er det slik at svenske politikere er interessert i se på hva vi har gjort for sikre en god integrering, sier Solberg.

Etter hilsningstale

Det var etter å ha holdt en hilsningstale til Aps landsmøte fredag ettermiddag at den svenske statsministeren tok til orde for å ta livet av det mye brukte begrepet svenske tilstander.

Han mener det ikke stemmer at høy innvandring fører til økt kriminalitet, uro og terror, og viste til at det har skjedd terrorangrep i mange ulike land med ulik innvandringspolitikk.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks