Hovedinnhold

Den store statsministerduellen

Folkets dom: Erna best som statsminister

Men Ap-Jonas er best på å løse jobb-krisen

<p>OPP- OG NEDTURER: Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre var blant de parlamentariske lederne som møtte på Statsministerens kontor (SMK) denne uken for å bli orientert om asylsituasjonen. Ut av heisen kom han sammen med statsminister Erna Solberg, innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) og blant annet Marit Arnstad (Sp) og Venstre-leder Trine Skei Grande.</p>

OPP- OG NEDTURER: Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre var blant de parlamentariske lederne som møtte på Statsministerens kontor (SMK) denne uken for å bli orientert om asylsituasjonen. Ut av heisen kom han sammen med statsminister Erna Solberg, innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) og blant annet Marit Arnstad (Sp) og Venstre-leder Trine Skei Grande.

Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB scanpix
Dørene har gått opp for en jevn og intens kamp mellom Jonas Gahr Støre og Erna Solberg om å få kjøre denne heisen på Statsministerens kontor etter valget neste høst.

Om bare halvannet år skal Erna Solberg for første gang be velgerne om å gjenvelge henne som statsminister.

Og for første gang på over 15 år skal Arbeiderpartiet gå til et valg uten Jens Stoltenberg som sin statsministerkandidat.

VGs ferske statsminister-måling viser at det er tilnærmet dødt løp mellom Jonas Gahr Støre og Erna Solberg på de viktigste saksområdene.

Erna og Sindre gift i 20 år: – Hadde uforpliktende «av og på»-forhold

I målingene har VG bedt et representativt utvalg av folket ta stilling til hvem de mener er best egnet til å håndtere de forskjellige sakene og hvem de mener er best egnet til å være Norges regjeringssjef.

Erna Solberg gjør det historisk bra når folket skal utpeke hvem de mener er det beste statsministeremnet. Hele 52,8 prosent mener Solberg er best.

Det er enda bedre tall for Solberg enn da hun før 2013-valget ble statsminister. På VGs statsministermåling i juni 2013 fikk hun 47,9 mot Stoltenbergs 39,6.

Les saken fra 2013: Erna rykker fra Jens

Hun gjør det også godt på håndteringen av flyktningkrisen, hvor 54,2 prosent mener Solberg er best egnet.

Derimot må hun se seg slått av den tidligere så populære utenriksministeren Støre når folk skal peke på hvem de mener er best til å fronte Norges utenrikspolitikk. Men også på å håndtere arbeidsledigheten og helsepolitikken gjør Støre det bedre enn statsministeren.

Erna vs. Jonas: Slik vil jeg løse jobb-krisen

– Tallene tyder på at hvis debatten frem mot valget handler om ledighet og helse øker det sjansen for at Jonas Gahr Støre blir statsminister enn om det handler om flyktningspørsmål og egnethet som statsminister, sier fagsjef Knut Weberg i InFact. Han mener akkurat dette kan bli avgjørende frem mot 2017-valget:

Støre i stort VG-intervju: Derfor trener han svette-yoga

– Vi ser av politiske barometre at hvilke saker som er på dagsordenen styrer velgernes bevegelser mellom partiene, så dette kan bli avgjørende, sier Weberg.

– Likeverdige

Statsminister Erna Solberg er godt fornøyd med tallene i målingen:

– Det er hyggelig å se at så mange gir meg tillit i viktige områder for regjeringen, og jeg synes tallene er gode ikke minst i lys av at Ap er betydelig større enn Høyre på målingene for tiden, sier Erna Solberg til VG.

Også Jonas er fornøyd:

– Det er to hovedinntrykk: Det ene er at vi på tillit er ganske likeverdige, noe som gir et godt utgangspunkt for en utfordrer inn mot 2017-valget. Det andre er at statsministeren scorer best på områder der det er inngått brede forlik, mens tilliten er større til Ap og meg i saker der det er større skillelinjer mellom oss, som å bekjempe ledigheten, sier Støre til VG.

Les også: Folkets dom over statsrådene.

Mens Ap-Jonas scorer best på å håndtere ledigheten, 57 mot 43 prosent, er det Høyre-Erna som har høyest tillit i det mest brennbare spørsmålet for tiden, flyktningspørsmålet. Der gikk Ap i høst sammen Høyre og andre partier for å få et bredt flertall bak nye tiltak.

– Når man inngår forlik er det gjerne den sittende statsminister som trekker størst fordeler av det på kort sikt, fordi det gir økt handlingsrom. Det var vi helt bevisst på da vi inngikk forliket, for oss handlet dette om å ta ansvar for landet i en utfordrende situasjon, sier Støre.

Liker ikke tonen: Støre angriper regjeringens flyktning-retorikk

Knapp Ap-seier på ledighet

I flyktningsaken «vinner» Erna 54-46, når vet ikke-gruppen er holdt utenfor:

– Der ser folk tydelig hva regjeringen gjør og de ser ut til å mene at vår håndtering er riktig, sier Solberg.

– Men folk ser vel hva regjeringen gjør også i kampen mot ledigheten, der Jonas vinner?

– Ja, men samtidig vet vi at Ap tradisjonelt scorer høyt på ledighet. Vi står midt i en vanskelig situasjon, og dommen over vår politikk vil vi få når vi ser fremover, men jeg har tro på at vår politikk virker, sier Solberg.

Hun skulle gjerne sett at de scoret høyest også på helsepolitikk:

– Jeg er veldig stolt av resultatene våre på helseområdet, blant annet med pakkeforløp på kreft som gir et mer forutsigbart gjennomføringsløp, sier Solberg.

Erna mest «statsminister»

På spørsmål om hvem som egner seg best som statsminister får den sittende statsministeren snaut 53 prosent, mens Støre får drøyt 47 prosent når vet ikke-gruppen er tatt bort.

– Selv om jeg er uenig med henne, er Erna Solberg en dyktig politiker, og når hun er sittende statsminister får folk med seg det, og det gir utslag i slike målinger. Ettersom jeg ikke har vært statsminister synes jeg målingen bekrefter at jeg har et godt utgangspunkt, sier Støre.

Sjekket du denne: La VG-roboten vise deg gjelden i din kommune!

Mens Jonas Gahr Støre står sterkest som statsminister i Oslo og Nord-Norge, er Erna mest populær på Sør- og Vestlandet, i Trøndelag og på Østlandet utenfor Oslo. Erna slår også Jonas i alle aldersgrupper – unntatt i gruppen under 30 år. Der vinner Ap-lederen:

– Tradisjonelt står jo Ap sterkt blant de eldste gruppene, men det kan jo forandre seg. Det er mulig de unge synes Jonas er hippere og kulere en meg, spøker Solberg, og får følgende svar fra Ap-lederen når han hører ordbruken:

– Det er første gang på lenge jeg har hørt noe i nærheten av en hyggelig hilsen til meg fra henne, så jeg sier takk for det! Men jeg velger å tro at dette handler om politiske løsninger for fremtidens utfordringer. Jeg bruker mye tid på å møte ungdom, og opplever at det er mye visdom og engasjement blant de unge. Det er en stor del av inspirasjonen min for å være politiker, sier Støre.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks