Hovedinnhold

Se når lensmannskontoret i Nord-Odal er åpent!

Erna: - Dette er tragikomisk

STORT SETT STENGT: Du skal sikte godt for å treffe åpningstidene til Nord-Odal lensmannskontor i Hedmark. Nå lover Høyre flere titalls millioner kroner for å løse politikrisen. Foto: Privat
STORT SETT STENGT: Du skal sikte godt for å treffe åpningstidene til Nord-Odal lensmannskontor i Hedmark. Nå lover Høyre flere titalls millioner kroner for å løse politikrisen. Foto: Privat
(VG Nett) I løpet av én uke har Nord-Odal lensmannskontor åpent i åtte timer.

Bildet fra Nord-Odal på Sand i Hedmark viser situasjonen slik den er flere steder i politi-Norge i dag.

- Noe av den grunnleggende servicen fra politiet forsvinner. Dette er tragikomisk, sier partileder i Høyre, Erna Solberg til VG Nett.

Nå vil hun og partiet gi en hjelpende hånd til lovens lange arm og setter av 60 millioner kroner til politiet i deres forslag til revidert nasjonalbudsjett.

HIT, MEN IKKE LENGER: Denne lappen står teipet opp på innsiden av vinduet på Nord-Odal lensmannskontor. Foto: Privat
HIT, MEN IKKE LENGER: Denne lappen står teipet opp på innsiden av vinduet på Nord-Odal lensmannskontor. Foto: Privat

Ti av millionene er ment å brukes i Oslo, resten fordeles landet over.

- Dette bildet er et illustrerende eksempel på krisen i politiet. Mange steder er tilgjengeligheten for innbyggerne minimal. Folk får ikke levert anmeldelser og de får ikke kontakt med politiet, sier Solberg.

Revidert nasjonalbudsjett er en stortingsmelding som behandles før Stortinget tar sommerferie i midten av denne måned.

- Ikke penger til lønninger

- Det har jo noe med mannskapsmangel å gjøre. Vi er på Sør-Odal lensmannskontor når vi ikke er i Nord-Odal, og vakttjenestene går som de skal. Det er politi tilgjengelig i driftsenhet Kongsvinger, på Skarnes 18 kilometer unna, da, sier lensmann i Nord-Odal, Hermann Tronbøl, til VG Nett.

Han ønsker ikke å kommentere om han er fornøyd med situasjonen på lensmannskontoret, men presiserer at det er politi tilgjengelig i området.

FLERE MILLIONER: Leder av Høyre Erna Solberg. Foto: Scanpix
FLERE MILLIONER: Leder av Høyre Erna Solberg. Foto: Scanpix

Erna Solberg mener at politiet ikke har penger til lønninger, og dermed ikke klarer å opprettholde antallet uniformert politi. Nylig bevilget justisminister Knut Storberget flere nye sivile stillinger til politiet. Det holder ikke, ifølge Solberg.

- Det hjelper ikke når man ikke har penger til de politistillingene man har, sier hun til VG Nett.

- Akutt bemanningssituasjon

I det opprinnelige budsjettet hadde Høyre satt av 220 millioner kroner ekstra til politiet og krimsatsing. I finanspakken til regjeringen ble det imidlertid bevilget mer enn dette, et tiltak Høyre støtten i stortinget.

- Det at regjeringen brukte penger på politiet i finanskrisen er jo bare en stor innrømmelse av at de hadde undervurdert politiets utfordringer. Disse pengene henger ikke sammen med finanskrisen i det hele tatt, sier Høyre-lederen.

FÅR KRITIKK: Leder av politiets fellesforbundt, Arne Johannessen. Foto: Scanpix
FÅR KRITIKK: Leder av politiets fellesforbundt, Arne Johannessen. Foto: Scanpix

Leder i Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen, sier at beskjeder som den på vinduet til Nord-Odal lensmannskontor er å finne over hele landet.

- Dette er et resultat av en helt akutt bemanningssituasjon. Dette er et offentlig servicekontor, og slike åpningstider holder ikke, sier han til VG Nett.

- Regjeringen innrømmet svikt

Totalt bevilger Høyre nå 75 millioner kroner på krimseksjonen og til politiet alene er det 60 millioner kroner

- Hvor skal dere ta disse pengene fra? Skal dere ta fra våre oljeinntekter eller skal dere kutte andre steder?

- Jeg husker ikke alle detaljene i budsjettet, men vi har strammet inn på asylpolitikken og ser for oss færre asylankomster og kommer til å spare penger der. Det er mye politikraft som knyttes opp mot asylpolitikken blant annet, svarer Erna Solberg.

Arne Johannessen tar i mot Høyres millioner med åpne armer, men anslår at prisen på å redde politiet ut av krisen er langt høyere:

- Vi snakker flere hundre millioner hvis man skal komme på et nivå for at etaten skal kunne få et handlingsrom, slår forbundslederen fast.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks