Hovedinnhold

Er dette vårt fjerde vikingskip?

SKIEN (VG) Dette georadarbildet, av en vikinggrav ved Tønsberg, kan vise seg å være Norges fjerde intakte vikingskip.
En meter under gravrøysa viser radarbildet en spissoval formasjon, på opptil 20 meters lengde, fra det som kan være en båtbegravelse fra vikingtiden.
En meter under gravrøysa viser radarbildet en spissoval formasjon, på opptil 20 meters lengde, fra det som kan være en båtbegravelse fra vikingtiden.
Funn av treverk betyr at det kan ligge et mer eller mindre godt bevart skip i gravhaugen, og aktualiserer utgraving. En utgraving er en omfattende prosess, med store krav til konservering av det over tusen år gamle treverket.

Plyndret gravhaug

Det er funnet mange skipsgraver i Norge, men de fleste skipene er det ingenting igjen av. Hvis det er skip i gravhaugen i Slagendalen vil det bare være den nederste delen av skroget som er intakt. Funnet er på bare en meters dybde, akter og forstavn er i så fall vekk.

Gravrøysa har tidligere vært en gravhaug, men den er borte. Funnet ligger under en røys i det som i dag er en flatpløyd åker.

Georadarbildene viser at gravhaugen, likt mange andre funn fra vikingtiden, har vært plyndret. Midt i det som kan være et skip, viser georadaren en utgravd grop, som tolkes som en plyndringsgrop.

Georadaren viser et mulig skip på størrelse med Gokstadskipet, som var 22 meter langt og 5 meter bredt. Det lå i graven til en mektig dronning som døde i 834.

Mektige vikinger ble begravet i tømrede gravkapell oppe i skip, sammen med våpen, smykker og redskaper. På grunn av plyndring blir det sjelden funnet verdigjenstander i gravene, men gravkapellet med arkeologiske og historiske verdier kan være intakt.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks