Hovedinnhold

Én berget fra flytende hus etter jordskred i Troms

(VG Nett) To hus ble tatt av et større jordras ved Solhov i Lyngen kommune i Troms.

Tips oss

Les også:- Han våknet av at han fikk en veggreol over seg

- Så langt vi vet er to hus feid på sjøen. Én person er berget. Han bor i det ene huset, og befant seg der alene, sier Tor Einar Eilertsen, leder for ordensseksjonen ved Troms politidistrikt til VG Nett.

VET DU NOE OM DENNE SAKEN? HAR DU BILDER?
Tips oss!

Ifølge politiet skal vedkommende ha vært i stand til å kommunisere da han ble reddet fra det flytende huset. Tilstanden hans betegnes som ikke alvorlig.

VGTV:Se leservideo fra det dramatiske raset!

Saken fortsetter under bildet...

PÅ SJØEN: Flere hus er rammet av det store jordskredet. Foto: Arvid Johansen
PÅ SJØEN: Flere hus er rammet av det store jordskredet. Foto: Arvid Johansen


Var bortreist

I det andre rammede huset bodde det tre personer, som var bortreist da ulykken skjedde. Hans Petter Breivik og Sala Taavetti var i Tromsø da de fikk vite at huset og alt de eide var feid på havet av det enorme jordraset.

- Vi er på vei til Lyngseide nå, men oppi alt er vi selvsagt glade for at vi ikke var hjemme når raset gikk. Vi har snakket med naboer som forteller at alt er borte, sier Breivik til VG Nett.

- Det var også fryktelig å høre på radioen at det var sett en person på taket av et hus som lå i sjøen. Det var sikkert huset til naboen vår som bodde på oversiden av veien.

Breivik forteller at huset de mistet var et eldre hus som de har bodd i, rehabilitert og modernisert de siste 18 årene.

- Vi er på vei fra Tromsø, men frykter hva som vil møtes oss hjemme, sier Breivik.

Ingen meldt savnet

Politi, brannvesen, ambulanser, to helikoptere og hundepatruljer er nå på stedet. Politiet jobber med å få bekreftet at det ikke befant seg flere mennesker i området da raset gikk.

- Vi kan ikke være hundre prosent sikre, og vil avklare dette så snart som mulig. Dette er en bygd med noen hundre mennesker der alle kjenner alle, og vi håper å ha kontroll om ikke så lenge. Så langt er ingen meldt savnet, sier Eilertsen.

Saken fortsetter under bildet...

RASOMRÅDET: To hus skal være rammet av dette jordraset, som gikk fredag ettermiddag i Lyngen kommune i Troms. Foto: Mette Sandaaker
RASOMRÅDET: To hus skal være rammet av dette jordraset, som gikk fredag ettermiddag i Lyngen kommune i Troms. Foto: Mette Sandaaker

Politiet anslår at raset var rundt 100 meter bredt. Det skal ha gått ved fylkesvei 868, omtrent en kilometer fra Lyngseidet.

- Vi stoppet og gikk bort for å se. Et nifst syn. Hele området levde, så vi bare snudde og kom oss bort der i fra, sier et vitne til avisen framtidinord.no.

- Så trær forsvinne i dypet

Kari Mette Sandaaker jobber som lærer i Lyngen. Hun var på vei ut av skoleplassen og på vei hjem da hun så at masse mennesker hadde samlet seg lenger borte i veien. Det var først da hun fikk øye på det enorme krateret.

- Svære jordmasser har forsvunnet og to hus er borte. Jeg så svære bjørketrær forsvinne i dypet, sier Sandaaker til VG Nett.
Hun løp tilbake til kontoret for å hente kameraet sitt. Fra lærerværelset i tredje etasje fikk hun oversikt over hullet.

- Jeg så ikke husene i det hele tatt, jeg så bare veggene i krateret.

Sandaaker sier at det har regnet voldsomt i området i hele sommer, og at det har foregått en del byggevirksomhet i forbindelse med bygging av en ny omsorgsbolig, sier Sandaaker.

Dan Håvard Johnsen er ved rasstedet i båt nå. Han sier til Nordlys at raset er bredt øverst og blir smalere lenger ned, rundt 100 meter øverst og omtrent 20 meter bredt nederst.

- Dybden er enorm. Det ser ut som det er 20-25 meter dypt, og det kan ha gått 100-200 meter opp fra havet, forteller han.

Evakuering

Beboerne i flere av de nærliggende bolighusene har blitt evakuert.

- Nå er vi en akutt fase og velger å evakuere bredt til vi får etablert et trygt område, sier politioverbetjent Annette Sjøli ved Troms politidistrikt.

Hun anslår at 15-20 husstander har blitt berørt. Disse blir nå tatt hånd om på et krisesenter.

Politiet fikk melding om hendelsen klokken 15.48.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks