Hovedinnhold

En av tre utdanningsinstitusjoner i dårlig stand

RIKSREVIOS: Jørgen Kosmo og Riksrevisjonen presenterte tirsdag en ny rapport om bygningsmassen i universitets- og høgskolesektoren. Dette bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto: NTB SCANPIX
RIKSREVIOS: Jørgen Kosmo og Riksrevisjonen presenterte tirsdag en ny rapport om bygningsmassen i universitets- og høgskolesektoren. Dette bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto: NTB SCANPIX
(VG Nett) Ifølge en ny rapport fra Riksrevisjonen er en tredel av landets universiteter og høgskoler i dårlig teknisk stand.

Riksrevisjonen har undersøkt statens forvaltning av eiendommene i universitets -og høgskolesektoren. Her kommer det frem at en tredel av bygningsmassen har middels kraftige eller kraftige symptomer på en dårlig teknisk tilstand:

** Høgskoler som forvalter egne bygg sier at 74 prosent av deres bygningsmasse har symptomer på dårlig teknisk tilstand.

** Universiteter vurderer at dette gjelder 40 prosent av bygningsmassen.

** Statsbygg vurderer at det omfatter 19 prosent av bygningsmassen.

- UHOLDBART: Leder i Norsk Studentorganisasjon, Øyvind Berdal. Foto: NSO
- UHOLDBART: Leder i Norsk Studentorganisasjon, Øyvind Berdal. Foto: NSO


Syv prosent har så dårlig teknisk tilstand at det innebærer avvik fra lover og forskrifter, skriver Riksrevisjonen i rapporten som ble offentliggjort tirsdag.

- Det er en uholdbar situasjon. Vi ser bygg over hele landet som har klare mangler. Det går på bekostning av læringsmiljø og dermed utdanningskvaliteten vi tilbyr norske studenter, sier leder i Norsk Studentorganisasjon, Øyvind Berdal, til VG Nett.

- Lite langsiktighet

Riksrevisjonen skriver også at bygningsmassens tilstand har blitt forverret de siste årene. De påpeker at:

** Det er svakheter i styringsinformasjon på områder som er viktige for å sikre et verdibevarende vedlikehold.

** Sentrale myndigheter kan forbedre sin oppfølging av forvaltningen av eksisterende bygningsmasse.

** Utdanningsinstitusjoner som forvalter egne bygg arbeider lite langsiktig og systematisk med vedlikehold.

Riksrevisjonens undersøkelse omfatter perioden i 2003-2011. I denne perioden har det vært investert omtrent ni milliarder kroner i bygningsmassen.

- Bør følges bedre opp

Det er Kunnskapsdepartementet som har ansvar for bygningene som er i dårligst teknisk stand.

- Kunnskapsdepartementet bør følge opp mer aktivt at utdanningsinstitusjoner som forvalter egne bygg har god eiendomsforvaltning, sier riksrevisor Jørgen Kosmo i en pressemelding.

I et svarbrev til Riksrevisjonen skriver Kunnskapsdepartementet at det er behov for tettere dialog med selvforvaltende institusjoner, og at de vil pålegge styrene å ha tilstrekkelig og standardisert informasjon om bygningsmassens tilstand og utvikling.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks