Hovedinnhold

Elitesoldatene har tilgang på super-utstyr

SKOPJE/OSLO (VG) Utstyrt med hyperkraftige skarpskyttervåpen påmontert nattkikkert og lasersikte kan de norske elitesoldatene tilknyttet Forsvarets Spesialkommando (FSK) drepe på over en kilometers avstand i stummende nattemørke.
- FSK kan rekvirere nær sagt alt utstyr og våpen fra hele verden som de trenger for å utføre sine ytterst krevende oppgaver i en krisesituasjon, sier en høyere offiser til VG.

Det vil i praksis si at de norske kommando-soldatene er blant de best utstyrte i verden.

Våpen, ammunisjon, kommunikasjonsutstyr og andre hjelpemidler hos FSK er innkjøpt etter svært grundige kriterier, blant annet basert på felt-erfaringene til de britiske Special Air Service (SAS).

Utstyrslisten er av den typen som ville gjort rekvisita-ansvarlig til en science fiction-produsent grønn av misunnelse. Ulike kilder i Forsvaret opplyser til VG at mange av våpnene krever helt spesiell opplæring, men at de til gjengjeld er skremmende effektive.

- Disse soldatene opererer som oftest i ly av nattemørket, kledd i helt svart og med svartfarget utstyr. De kan for eksempel skyte presist på en kilometers avstand, uten at «fienden» ser skytteren eller hører utgangen på skuddet, sier en offiser.

- Det viser seg at det er svært vanskelig å forsvare seg mot de grundig forberedte og avansert utførte kommandoraidene, selv for andre lands elitesoldater.

Sabotasje-aksjoner

I innholdsrike kampdraktene sine har FSK-soldatene en rekke typer våpen og ammunisjon. I tillegg til spesielt kraftige og letthåndterlige automatvåpen har de mindre håndvåpen, overlevelsesutstyr, kart, satellittnavigasjonsutstyr, sprengstoff og granater.

- Ved hjelp av tilleggsutstyr kan granatene omgjøres til miner, eller såkalte booby-traps med snubletråd, sier en kilde.

Foran hver øvelse setter FSK-offiserene opp spesialkomponerte utstyrslister, tilpasset det spesielle oppdraget. Det kan være fallskjermutstyr, eller dykkerutstyr.

- Ved for eksempel sabotasje mot norske oljeinstallasjoner i Nordsjøen, vil FSK-soldatene ankomme til åstedet på flere måter; undersjøisk og fra luften, sier en offiser som har deltatt på flere av øvelsene med spesialstyrken.

Alvorlige ulykker

Et av de mest spektakulære «triksene» skjer flere meter under havoverflaten. Utstyrt med lukket surstoffsystem, for å unngå bobler i overflaten, kryper soldatene inn i ubåtenes trange torpedorør.

Med et smell lukkes den massive indre stålporten bak dem, og ubåtmannskapet fjernstyrer den ytterste slik at soldatene kan svømme ut i havet. VG kjenner til at det har skjedd alvorlige ulykker under trening på denne operasjonen.

- Skader tilhører nærmest dagsorden blant disse soldatene. Det sier seg selv at tungt utstyrte menn som hopper ut fra helikopter, hus og tårn, brekker ben i kroppen fra tid til annen.

Treningen er beinhard, men uansett er det ikke mulig å skape reelle krigssituasjoner, sier en høyere offiser.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks